ארבע שנים אחרי ההתנתקות - הצצה מיוחדת אל מעבר לגדר המערכת: אבינדב ויתקין, עיתונאי בעיתון "מקור ראשון" ותושב גוש קטיף לשעבר, הגה פרוייקט בו החליט לפנות לכתב ולצלם פלסטיני ברצועת עזה ולבקש מהם לצלם את אזור גוש קטיף, על מנת להשכיח במעט את הטראומה והצער המכים בתושבי הגוש, בכל פעם שאלו מעלים זיכרונות.
"רציתי להזכיר שזה היה מקום עם חיים, מקום נורמלי, מקום תוסס, מקום מלא עשייה", אומר ויתקין. מהתמונות הנדירות שצולמו על ידי הפלסטיני שקיבל עליו את הפרוייקט, עולה כי ארבע שנים אחרי ההתנתקות - בניגוד למה שסברו בישראל, עדיין לא נבנה ולו בית אחד באזור.
מהתמונות עולה עוד כי הפלסטינים הרסו לחלוטין את מה שהותיר אחריו תהליך הפינוי, לרבות בתי הכנסת והמבנים שנותרו עומדים, ריקים מאדם.
גוש קטיף כמשל
יותר מ-100 תמונות צולמו בפרוייקט. "מה שעצוב זה שקשה מאוד לזהות את המבנים המתועדים בתמונות", אומר ויתקין. "ההרס היה כל כך טוטלי", הוא מוסיף.
עם זאת, בתמונות מתועדים גם מספר מבנים אותם מכנה ויתקין כבלתי נשכחים. "את בית הכנסת בנווה דקלים, למרות ההרס, אי אפשר לפספס", הוא אומר. "גם ה-ש"ג של היישוב נווה דקלים - שהיום הוא שער הכניסה של אוניברסיטת אל-אקצה הוא מבנה שלא ניתן לפספס".
ויתקין עצמו, רואה בגוש קטיף כבבואה להתנהלות היומיומית של ישראל. "לא היינו יכולים להתמודד עם מובלעת יהודית שמסביבה ערבים", הוא אומר ומוסיף: "גוש קטיף הוא 'מיני - ישראל' האמיתי בכל היבט שהוא, ולנטישה שלנו עלולות להיות השלכות חמורות".
התיעוד המלא ותמונות נוספות של הפרוייקט יופיעו במוסף לשבת של העיתון "מקור ראשון".