כבר זמן רב שתושבי הדרום נהנים משקט יחסי, ובצבא מייחסים זאת למבצע "עמוד ענן". לפי גורמים באוגדת עזה זו תקופה נדירה שנמשכת כבר חודשים רבים. בצבא מרוצים אך מודעים לכך שארגוני הטרור בעזה ממשיכים בפעילותם: הברחת נשק, ניסיונות לפגוע בגדר, התחמשות ועוד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ביקור החודש על גבול רצועת עזה באזור נחל עוז, ממחיש עד כמה השקט מתעתע. אמנם אין נפילות ו"הכל רגוע" - אך מתחת לפני השטח הצבא עובד באזור ללא הפסקה - ובעיקר בלילה, כדי לסכל פיגועים.
אוספים מודיעין: "כאילו שקט - אבל לא שקט"
בכל זמן נתון הצבא צופה על עזה בכל מיני אמצעים - בלוני תצפית, מצלמות ייחודיות, חמ"לי תצפיות ועוד אמצעים שלא ניתן לפרט עליהם. "בסך הכל אנחנו במצב טוב, הנה פתחנו את שנת הלימודים כמו שצריך ועברנו את ראש השנה בלי אירועים חריגים", מספר לחדשות 2 באינטרנט מפקד פלוגת האיסוף בחטיבה הצפונית באוגדת עזה, סרן קיריל אהרונוביץ'. "עם זאת, יש את הדברים ה'רגילים': אירועים חריגים ונקודתיים וניסיונות חדירה, אבל הרבה פחות מפעם. פעמים בודדות בשבוע".
במהלך הריאיון על גבול הרצועה, הוא מנסה להימנע מהמילה "שקט בגבול" - אלא מדגיש כי יש "ביטחון גדול" לתושבים. "זהו שקט תעשייתי אבל זה ברור שהם לא רוצים שלום ואנחנו ערוכים לכל מה שיכול לקרות. היום אנחנו מסיימים אירועים על הגדר מבלי שישמעו עליהם, בשקט". את הביטחון שנשמר הוא זוקף לשיתוף הפעולה בגזרה ולמבצע "עמוד ענן" בעזה לפני פחות משנה.
הגדס"ר המדברי: "חמאס חטף"
בגדוד הסיור המדברי שפועל בגזרה משוכנעים שיהיה סבב נוסף של לחימה וכי הצד השני מתעצם, והם מבצעים פעילויות מבצעיות נגד אירועי טרור. "הכל כרגע עומד במקום כי צה"ל נתן להם 'סטופ'. לפני מבצע 'עמוד ענן' היה אירוע כל יום וזה פחת בהרבה אבל עדיין יש אירועים נקודתיים", מציין סגן ריכאן גואמיס, מפקד מחלקה בגדוד.
הגדס"ר, שרובו מורכז מחיילים בדואים אך משרתים בו גם יהודים, צ'רקסים, נוצרים וערבים, התחזק לטענתו בעקבות המבצע בעזה. "הם בונים את עצמם עכשיו אחרי מה שהם ספגו, אבל לנו לא משעמם למרות השקט". כוחות מהגדוד נתקלו במטענים בסוף חודש אוגוסט על הגבול - אירועים חריגים שהסתיימו ללא נפגעים: "ביצענו תגובה חריפה, כל הכוחות עובדים יחד כ'אגרוף' נגד הכוחות מעזה".
הגששים: רואים את חמאס בעיניים
רב סרן איימן, קצין הגששים של החטיבה הצפונית באוגדת עזה, משרת בגזרה כבר יותר מ-15 שנה, וגם הוא צופה כי הסבב האחרון בעזה - לא היה האחרון. "ארגוני הטרור ברצועה נמצאים בהתחמשות לקראת סבבי הסלמה וזה לא חדש לנו, אנו שומעים ויודעים את הפעולות מול אירן וחיזבאללה שנמצאים בהתעצמות", הוא מדגיש. "אני לא מכיר תקופה ארוכה של שקט מתמשך ברצועה, זהו 'שקט שלפני הסערה'".
איימן והגששים שתחתיו פועלים כל העת לאורך הגבול, על מנת לוודא שאין חדירות של אנשי טרור ושל שוהים בלתי חוקיים. "אנחנו עושים פתיחות וסגירות צירים, פטרולים רגליים, מחפשים מטענים במנהרות, זו השגרה היום-יומית. לגששים יש עיני נץ - ועם כל הכבוד לטכנולוגיה, לא יהיה להם תחליף", הוא מבטיח. למרות השקט, הוא ואנשיו עדיין מבחינים היטב בפעילות אנשי הטרור ברצועה. "אני רואה את החמאס בעיניים, רואים אותם מסתובבים ואנחנו יודעים על הפעילות שלהם. לפי מה שאני רואה יש להם נוכחות גדולה בשטח".
מתחזקים את הגדר: "עובדים בלילה"
כשהגענו לבסיס נחל עוז לוחמי יחידת קומץ, שאחראים על תחזוקת הגדר ישנו, לאחר פעילות ממנה חזרו בחמש לפנות בוקר, במהלכה התקינו מצלמות על הגדר. למפקד היחידה, רס"ב רן שלמה יש שני צוותים שלמרות שיש שקט - הם פועלים ללא הפסקה. "בצד השני אין פרטנר לדבר איתו ולכן אנו ערוכים להכל", אומר שלמה, שמשרת באוגדה כבר משנות ה-90, וחדרו מעוטר בתעודות הערכה שקיבל ברבות השנים.
"אני מרגיש שזו תקופה כמו אחרי הסכם אוסלו, היא אמנם שקטה אבל תמיד אנחנו ערוכים ומוכנים לגרוע מכל. הם לא שקטים אף פעם ואני יכול לשער שהם בטוח ערוכים כבר לסבב הבא, שמהניסיון שלי יגיע מתישהו", הוא מבהיר.
הוא מזכיר שלמרות השקט, בסוף אוגוסט ותחילת ספטמבר היו הנחות מטענים נגד הכוחות על הרצועה שהסתיימו ללא נפגעים. "האזור פה הוא נפיץ, אבל שיש לנו מערכות התרעה רבות ומחבל רוצה לחבל זה מסכל אותו". יחידת קומץ אמונה על תיקון נזקי הגדר, התקנות אמצעים ותיקון אמצעי תקשורת שמונחים על הגדר: "רוב הפעילות שלנו היא בלילה, כי ביום יש לנו יותר סיכונים".
על פי הערכות במערכת הביטחון, אין כעת אינטרס לחמאס להפר את הרגיעה מול ישראל, מה שיכול לגרור לסבבים נוספים. עם זאת, מדי פעם ייתכן שבתגובה לפעולה כזאת או אחרת קבוצות סוררות ינסו להפר את השקט, וישגרו טילים לעבר שטח ישראל.