"חיילים מקליטים את מפקדיהם ללא ידיעתם, זה פסול". בצה"ל שלחו הביתה כבר הרבה קצינים ונגדים ועוד אלפים צפויים להצטרף אליהם, ולסוגיית הקיצוצים יש השלכות קשות על יחסי האמון בין אנשי הקבע שנשארים בצבא - לאלה שעומדים בפני פיטורים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המצב החדש הביא לכך ששיש משרתי קבע שהחלו להקליט בשיחות אישיות את מפקדיהם ללא ידיעתם, כדי שאם יעמדו בפני פיטורים - הם יוכלו לעשות שימוש בהקלטות אלה, על מנת להוכיח שאין סיבה לפטרם.
בצה"ל נקבעו מנגנונים פנימיים של מתן זכות ערעור לראש אכ"א, אך הרוב המכריע לא מצליח במאבק נגד הפיטורים. ועדת הערר של אנשי הקבע עסקה לאחרונה בנושא זה, במסגרת ערר על פיטוריו של נגד מחיל האוויר, שציטט תמליל הקלטה של מפקד בכיר ביחידתו שאמר לו: "לפטר בן אדם עם היכולות שלך? חס וחלילה! למה מפטרים אותם? יותר מזה, למה השם שלך בכלל עלה כמועמד לפיטורים?".
בהחלטה עקרונית של הוועדה נכתב: "הנוהג אלינו נחשפנו ביותר מבהליך אחד, שלפיו חיילים מקליטים את מפקדיהם בלע ידיעת האחרונים על מנת לעשות לאחר מכן שימוש בדברים בהליכים משפטיים, הינו פסול ויש בו כדי להעיד על מידה לא מבוטלת של חוסר תום לב. יחסי האמון שבין חיילים בצבא ללא הבדל של מעמד או דרגה - מחייבים שיח פתוח וחופשי ללא 'אימת פרוטוקול'".
"נדהם כמה התופעה רווחת"
גורם צבאי שבקיא בפרטים אומר כי התופעה חייבת להיפסק. "אסור שמפקדים יחששו לדבר עם החיילים שלהם בגלל חשש מהקלטה. זה לא אתי ואסור שזה ייקרה. הם צריכים להאמין שאנחנו עושים הכל כדי שהם לא יפוטרו, וזה בלית ברירה וזה לא יוביל לשום מקום".
עו"ד שלמה ציפורי, מומחה למשפט צבאי, מציין כי התופעה גדולה בהרבה ממה שנדמה: "אני נדהם כל פעם לגלות מחדש עד כמה תופעה זו נפוצה ורווחת בקרב משרתי הקבע בשל אי הוודאות וחוסר הביטחון. פיטורים שרירותיים רבים הביאו לכך שגם קצינים ונגדים בעלי אופק שירות וחוות דעת מצוינות, שלכאורה אין להם סיבה לחשוש מפיטורים - מקליטים את מפקדיהם כדי שיוכל לעשות שימוש בהקלטות ביום סגריר".
לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv