שירות הביון הגרמני המתווך בין ישראל לחמאס במו"מ על עסקת חילופי שבויים הגיש הצעה קונקרטית ומתוקנת לעסקה, בה ישוחררו 450 אסירים פלסטיניים בתמורה לגלעד שליט, וחמאס צפוי להשיב על ההצעה בימים הקרובים – כך מדווח העיתון הגרמני "דר שפיגל".
על פי הדיווח בעיתון, במסגרת ההצעה החדשה של אנשי הביון הגרמני התחייבה ישראל לשחרר 450 אסירים תמורת החייל החטוף, מספר זהה למספר שלו התחייב אהוד אולמרט בתקופת המו"מ הקודם.
"שחרור אסירים נוסף - רק אם גלעד יחזור בחיים"
השינוי המשמעותי מסיבוב המו"מ הקודם, לפי "דר שפיגל", הוא שישראל הביעה נכונות לשחרר אסירים נוספים לאחר שחרורו של שליט במסגרת "מחווה הומניטרית" לפלסטינים, וכשלב שני ומאוחר יותר בעסקה. השחרור הנוסף יתבצע אך ורק אם גלעד שליט ישוב לישראל כשהוא בחיים, כך בדיווח הגרמני.
חמאס אמור להשיב להצעה שהגישו הגרמנים, על פי הדיווח, עד תחילת ספטמבר - כלומר תוך ימים ספורים, זאת לאחר שישראל כבר השיבה לה בחיוב.
עוד מדווח העיתון, כי המתווך הגרמני נרתם למשימת התיווך בעקבות בקשה מפורשת של ממשלת ישראל, לפני כחודש וחצי. יצויין כי שירות הביון הגרמני הוא שתיווך בין ישראל ובין חיזבאללה במסגרת עסקאות חילופי השבויים בשנים האחרונות.
חאלד משעל יקבל את ההחלטה הסופית בקהיר?
בסןף השבוע דיווח העיתון "אל ג'ארדיה", היוצא לאור במרוקו, כי חמאס הסכים להסיר 10 אסירים מרשימת השמות שהגיש לישראל בתמורה לשחרור שליט. גם בנושא המדינות שאליהן ישוחררו האסירים הפלסטינים הושגה פשרה, לאחר שישראל התנגדה לשחרר את האסירים לשטחי הרשות הפלסטינית. לפי הדיווח, הסכים חמאס להגליית 100 מבין האסירים שתשחרר ישראל למדינות כמו סוריה, קטאר, סודן ולבנון.
ראש הלשכה המדינית של החמאס חאלד משעל, צפוי להגיע השבוע לקהיר על מנת להשלים את פרטי העסקה לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט, ולאשר את הוצאתה לפועל , כך בדיווח בסוף השבוע בעיתון "אל-חייאת", אולם לפני כן מבקר מנהיג חמאס בירדן בעקבות מות אביו.
על פי הדיווח, עבדאללה מלך ירדן אישר למשעל לבקר בעמאן על מנת שיוכל להשתתף בלווית אביו. זאת, לאחר שנאסר עליו לבקר בירדן בעשר השנים האחרונות. נראה שהנסיבות האישיות של ראש הלשכה המדינית לא צפויות למנוע את הגעתו לקהיר כמתוכנן.
"ישראל מקשה על ביצוע העסקה"
מקורות מצריים המקורבים לשיחות בין ישראל לחמאס בדבר העסקה, אמרו לכתב העיתון כי המתווך הגרמני נמצא בימים אלו בקהיר, על מנת להשלים את פרטי העסקה. הם הטילו על ישראל את מלוא האחריות בכישלון השיחות עד כה, וציינו כי "ניתן היה להוציאה אל הפועל עוד בתקופת כהונתו של אולמרט, אך העמדה הישראלית הקשתה על ביצוע העסקה".
בחמאס אישרו כבר בשבוע שעבר את דבר קיומו של המתווך הגרמני, אך הביעו חשש מכישלון העסקה. "אנו חוששים כי לחצים בינ"ל יכשילו את העסקה, משום שהמגמה בעולם היא שלא לאפשר לחמאס לרשום הישגים", אמר בכיר בארגון לעיתון. לדבריו, הסרת המצור מעל הרצועה הוא תנאי הכרחי ומרכזי ביישום העסקה.
על רקע הדיווחים על התקדמות בשיחות לשחרורו של החייל החטוף ויציאתו של רמטכ"ל החמאס אחמד אל-ג'עברי לקהיר ולדמשק, המשיכו כלי התקשורת הערביים לדווח בהרחבה על המעורבות הגרמנית בתיווך בין ישראל לחמאס בעסקה.
העיתון "א-שרק אל-אווסט" דיווח כי המתווך הגרמני בעסקה נועד עם ראש הלשכה המדינית של החמאס בדמשק, חאלד משעל, ודן עמו בפרטי העסקה, ובמקביל הצהיר בכיר אחר בארגון, אוסמה חמדאן: "מצפים לתשובת ישראל".