בעומק של 25 מטרים מתחת לפני האדמה ברצועת עזה, יש שקט מטריד. למעלה מתנהלים חילופי אש ולמטה שוררת דממה. עבור רובנו, מנהרות התקיפה של חמאס הן עולם חדש, מסוכן ולא ידוע. בדיוק לשם כך, התאמנו אנשי יחידת יהל"ם - יחידה הנדסית למשימות מיוחדות ויחידת הצמ"ה - ציוד מכני הנדסי. בשבועות האחרונים אנשי חיל ההנדסה ומשמידים מנהרה אחר מנהרה, בתקווה לגלות את התוואי ולהרוס אותו לפני שמחבלי החמאס ישתמשו בה ויצאו לפגע בשטח ישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כשאתה רואה את זה ויזואלית אתה מבין את כמות ההשקעה", נזכר רס"ן נועם, מפקד פלגה ביחידה בפעם הראשונה בה הזדחל לפיר מנהרה. "היו בונקרים ומחסנים של אמצעי לחימה ותחמושת ומערכות נשימה לשהייה ארוכה. אתה מבין שמישהו הכין את זה כמו שצריך".
דחפור הענק שיחידות הצבא רוצות לפניהן
בדרך לגבול הרצועה, סמוך לקיבוץ בארי, מקבל את פנינו מיצג שהוכן לכבוד טקס בר המצווה של ילדי הקיבוץ. הטקס בוטל בינתיים בגלל המבצע וכתובת האש עומדת מיותמת. אולי יודלקו בזמן שקט יותר. בשטחי הכינוס הקדמיים אנחנו פוגשים את רותם לוי, מפקד פלוגת צמ"ה החונה במקום. מלאכת חשיפת התשתיות בעזה מתחילה אצלם ובדחפור ה-D9. "מדובר בכלי מכני גדול מימדים ששוקל למעלה מ-40 טון ומוריד בקלות מבנה בכל גובה", מתפאר סרן לוי ביכולותיו של הכלי. "כל כוח שרוצה להיכנס רגלית, רכוב או משוריין רוצה את הכלי הזה לפניו".
מתא הנהג אפשר להתרשם מיכולותיו של הכלי ומהמיגון הרב שהוא מספק למפעיליו - חלונותיו הממוגנים מלאים בסימני ירי והתא עצמו קטן ודחוס, אולי שני מטרים רבועים. בתוכו נמצאים מפקד ומפעיל שלעיתים נאלצים לבלות יום שלם יחד בתא ולראות את העולם דרך רשת הגנה גסה. אותה רשת מכונה בפיהם "רשת חמישים-חמישים" - או שהיא עוצרת טיל נ"ט או שלא.
אחרי שה-D9 מסיים לנקות את השטח, מגיעים כוחות הקרקע ההנדסיים של יהל"ם ומתחילים בטיפול הקרוב. לעיתים הפיר או המנהרה עצמה ממולכדים ועל כן הם עובדים לאט ובסבלנות תוך חשיפת תאי שטח נוספים. בסיומו של התהליך בו מתגלה תוואי המנהרה, עוברים לשלב הבא - תהליך ההשמדה.
אפשר רק לנחש היכן תסתיים המנהרה
אחת המנהרות ההתקפיות של חמאס התגלתה כשלושה חודשים לפני תחילת המבצע הנוכחי. אורכה 2.5 קילומטרים, מתוכם 1.2 לתוך שטח ישראל. הבעיה שנתקלים בה גם היום, היא שגם אם יודעים איפה המנהרה מתחילה, אף פעם לא יודעים איפה היא יוצאת בשטחנו. את החלק האחרון שלה, חופרים ממש לפני היציאה.
במהלך המבצע נהרגו באירועים שונים חמישה לוחמים מפעילי ציוד מכני הנדסי כבד, שעסקו בחשיפת מנהרות. יחידת יהל"ם איבדה לוחם אחד ורבים אחרים נפצעו. "חמאס פוצץ מנהרה על כוחותינו בזמן שעבדנו שם", מספר סגן אהרון, מפקד צוות ביחידת יהל"ם ומוסיף - "זה חלק מהעבודה".
במבצע הזה חשף צה"ל 11 מנהרות חודרות גדר ועוד כ-20 מנהרות אחרות. על פי ההערכות, צה"ל החזיר את פרויקט המנהרות של חמאס ארבע שנים לאחור. על ה-D9 שחזר עם שחר מפעילות מבצעית בעזה, נתפס ענף של זית. אין ספק שהכלי הזה באמת לוקח איתו הכל בדרך. מספר דקות לאחר מכן, מעל שדה האבטיחים המאובק של עין השלושה ראינו גם יונים. אבל במלחמה הזאת, צריך להסתכל לאדמה ולא לשמיים.