מנהרות עזה (צילום: חדשות 2)
חשש ממנהרות טרור קיים גם בצפון | צילום: חדשות 2

כוחות צה"ל פועלים למעלה משלושה שבועות ברצועת עזה במטרה להשמיד את מערך המנהרות המשוכלל שחפרו בחמאס מתחת לפני הקרקע - איום של ממש לתושבי הקיבוצים והמושבים באזור עוטף עזה. אלא שלא רק בדרום חוששים ממנהרות טרור - אלא גם בגזרת הצפון, ביישובים הסמוכים לגבול לבנון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני גרה בבית שהכי קרוב לגבול, מהחלון שלי רואים את כל מה שקורה בצד השני, בלבנון - ומה שאני רואה מפחיד ומדאיג מאוד", סיפרה שולה, תושבת המושב זרעית לחדשות 2 Online. "אני רואה שם מערבלי בטון שעובדים בהיחבא, ומרגישה כבר למעלה משנתיים רעשים של חפירות. כל הבית שלי זז ורועד, וזה מאוד מחשיד".

לדבריה, היא מתריעה כבר תקופה ארוכה בפני כוחות הביטחון על הרעשים והרעידות מתחת לביתה. "היו אצלי כבר קצינים מצה"ל ומומחים מהטכניון בעבר, שבאו לבדוק אם אכן חופרים מתחת לבית. מאז שהתחיל המצב בדרום, החשש רק גבר. החמאס למד לחפור מחיזבאללה ומאוד מדאיג שגם אצלנו זה יקרה. אנשים פתאום פתחו את העיניים והאוזניים לאיום הזה. הילדים מבוהלים וכבר לא רוצים להיות בבית יותר".

גבול הצפון, שדה מוקשים, טנק (צילום: חדשות 2)
שגרה מתוחה ביישובי גבול הצפון | צילום: חדשות 2



"מקווים שהאיום לא יהפוך למציאות מפחידה"

קיבוץ מלכיה ממוקם ממש על גדר הגבול עם לבנון. ג'ני, חברה בצוות החירום של הקיבוץ, מתגוררת אף היא סמוך מאוד לגדר, וחוששת גם כן - אבל לא ממש נותנת לאיום ה"חדש" להדאיג אותה. "בכל בוקר כשאני מתעוררת אני אומרת שלום לשכנים מעבר לגדר, ואני מקווה שהם מאחלים לי גם את אותו הדבר. עם זאת, גם אלינו הגיעו החששות. אנחנו שומעים רעשים כי אנחנו בפרנויה, יש לזה הצדקה", ציינה.

"להורים עם ילדים קטנים זה הרבה יותר מפחיד, אבל אנחנו כאן במלכיה כבר למודי קרבות ויודעים איך להתמודד עם מצבים כאלה", הדגישה ג'ני. "אנחנו מנהלים חיי שגרה אבל מקווים שאיום של מנהרות טרור, שתמיד רק דמיינו שיכול להיות, לא יהפוך פתאום למציאות מפחידה".

הכוחות של חיזבאללה מתרחבים (צילום: AP, חדשות)
"חיזבאללה מאיים הרבה יותר" | צילום: AP, חדשות


מושב מרגליות מרוחק רק 200 מטרים מגבול לבנון, אלא ששם נושא המנהרות מדאיג פחות את התושבים ביחס לאיומם אחרים. "הקרבה לגבול והחשש מאירועים ביטחוניים שונים שלא קשורים במנהרות הרבה יותר מפחידה", סיפר איתן דוידי, יו"ר הוועד של המושב.

"החיזבאללה חזק יותר מחמאס, יש להם צבא מאומן ומאורגן יותר", הוסיף דוידי. "החשש שלנו הוא שדווקא עכשיו, כששקט, מעבר לגבול מתחזקים בנשק ואולי חופרים גם - ובזה צריך לטפל עכשיו, ולאו דווקא כשפורצת מלחמה. חשש תמיד קיים באוויר".

"בקלות יכולים לחפור מנהרה מהכפר שמעבר לגבול"

החשש המהדהד מדרום הגיע גם עד לקיבוץ ברעם שעל הגבול עם לבנון, אבל גם שם לא נותנים לאיום לערער את תחושת הביטחון. "לא שמענו כאן קולות של חפירה, אולי כי האדמה כאן הרבה יותר סלעית וקשה וצריך ממש לקדוח באדמה כדי לבנות מנהרות כמו בעזה", סיפר גבי, האחראי על קליטת תושבים לקיבוץ.

חשיפת מנהרה, עין השלושה (צילום: חדשות 2)
סריקות אחר מנהרות נערכו באזור הצפון | צילום: חדשות 2


"אני בטוח שיש כאלה מנהרות. ממש מולנו מעבר לגבול נמצא הכפר הלבנוני יארון שהפך לעוין מאז מלחמת לבנון השנייה. הם יכולים לחפור מנהרה עד הקיבוץ, הם מרוחקים רק 150 מטר מאיתנו - אבל למרות הכל יש בקרב התושבים תחושת ביטחון והנהלים כאן מאוד ברורים", ציין גבי מברעם. אחראי הביטחון בקיבוץ, רביב, הוסיף והרגיע: "יש חששות ותושבים שואלים שאלות, אבל אנחנו סומכים על צה"ל וכוחות הביטחון".

במושב אביבים נשמעו קולות דומים, על אף מספר דיווחים של תושבים בשנים האחרונות לפיהם שמעו רעשי חפירות.

במערכת הביטחון ערכו בעבר בדיקות על חפירות באזור גבול הצפון

בנובמבר האחרון ביצעו במערכת הביטחון בדיקות לאורך הגבול עם לבנון, מחשש כי ארגון חיזבאללה חופר מנהרות טרור מעבר לקו הגבול לעבר שטח ישראל, במטרה להוציא אל הפועל פיגוע. מאז לא בוצעו בדיקות דומות, זאת עקב מחסור בתקציב שנועד לשמש למטרה זו.

הבדיקה של צה"ל הגיעה לאחר שבאוקטובר האחרון נחשפה מנהרת טרור שנחפרה על ידי חמאס סמוך לקיבוץ עין השלושה, במטרה להוציא אל הפועל פיגוע תופת. ההערכה בישראל היא שחיזבאללה לא יתקשה לחפור מנהרות מעבר לגדר הגבול לכיוון ישראל, לאחר שכבר בנה מערכת של מנהרות בכל דרום לבנון.

בעבר, ובמיוחד לאחר מלחמת לבנון השנייה, בוצעו במערכת הביטחון בדיקות דומות - בין היתר בעקבות תלונות של תושבי יישובים בקו הגבול, שדיווחו על קולות של חפירה. בתום הבדיקות אמרו אז בצה"ל כי לא מדובר בחפירת מנהרות.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מבצע פעולות ביטחון שוטף במרחב הגבול הצפוני תוך התמקדות במרכיבי הגנה ומודיעין מגוונים ומתוך הבנה כי המנהרות נמנות על מגוון האיומים במרחב. עד כה, בכל פנייה אודות שמיעת רעשים וחשד למנהרה, הנושא נבדק על ידי כוחות ייעודיים ונשלל. עד היום לא נמצא פיר או מנהרה במגבלות הטכנולוגיות הקיימות. נעשות כלל הפעולות כדי לשלול או לאמת קיום מנהרות. כמו כן, מתקיימת בצה"ל פעילות ענפה לפיתוח טנכולוגיות חדשות."

בהכנת הידיעה השתתף גיא ורון