סערה במערכת הביטחון עם פרסום מסמך הסיכום שערך מבקר המדינה בנוגע לפרשת הקרקעות של הרמטכ"ל הנבחר, האלוף יואב גלנט, במושב עמיקם. יממה לאחר שהגיש את הדוח המלא ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, מפרסם המבקר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, חלק מהדוח שמתייחס לרמטכ"ל המיועד. היועץ המשפטי לממשלה יפרסם את מסקנותיו ביום שישי הבא.
לפי ההערכות, הממצאים הקשים יביאו לכך שהיעוץ המשפטי יהודה ויינשטיין לא יוכל להגן על מינויו של האלוף גלנט מול בג"ץ.
לאחר פרסום הממצאים, נמסר מלשכת ראש הממשלה נתניהו כי "עמדת ראש הממשלה היא שהיועץ המשפטי לממשלה הוא המוסמך לקבוע את ההשלכות של דו"ח מבקר המדינה בנוגע למועמדותו של האלוף יואב גלנט. הציטוטים לכאורה מבכיר בלשכה אינם נכונים. ראש הממשלה ממתין להמלצת היועץ המשפטי לממשלה".
עיקר הדוח נוגע בחמישה נושאים עיקריים שקשורים להתנהלותו של גלנט בפרשת הקרקעות, מהן עולות מסקנות קשות כלפי גלנט ואלו הן:
- אין מחלוקת כי האלוף גלנט פלש לשטח לא לו. גלנט הודה בטעות ואף הצטער עליה, אך טען כי נעשתה על ידי קבלן מטעמו.
- גלנט לא פינה את השטח שאליו פלש במשך כארבע שנים.
- האלוף גלנט עשה שימוש חורג בשטח הציבורי הפתוח הסמוך לביתו המיועד לכלל, לצורך מעבר רק לכלי רכבו במשך שנים ארוכות.
- גלנט ביקש היתר בנייה הכולל את החריגות שעשה במהלך הבנייה לאחר תום הבנייה, כדי להכשיר אותן בדיעבד.
- גלנט שיקר למנהל מקרקעי ישראל כשטען שעיבד את החלקה שברשותו, כשבפועל החלקה לא עובדה על ידו מעולם.
- קיים חשש שרשויות שונות נהגו בעניינו של האלוף גלנט בדרך מקלה ולפנים משורת הדין כתוצאה מרום מעמדו.
בנושא הפלישה לשטח על ידי האלוף גלנט, כותב המבקר כי "אין מחלוקת, כי האלוף גלנט פלש לשטח לא לו, כאמור בממצאי הבירור שערכנו. גרסתו היא כי הטעות, בה הוא מודה ועליה הוא מצר, נעשתה על ידי קבלן מטעמו , שביצע עבורו את הנטיעות בשטח שקיבל (35 דונם), והמשיך לטעת ברצף עוד כ-28 דונם נוספים. את הטעות, שהוא מגדיר כטעות בתום לב, הוא תולה בנימוקים הכרוכים במלאכת הנטיעות, בעוד לו עצמו לא הייתה, לפי הטענה, מעורבות בעניין".
בעניין התמשכות הליך פינוי השטח, טוען המבקר כי "גם בעניין זה אין למעשה מחלוקת על כך שהאלוף גלנט לא פינה את השטח במשך כארבע שנים. על פי ההסבר שנתן בנושא זה, הוא העביר את הטיפול בעניין לבא כוחו, עו"ד מיכאל תשבי, שפתח במגעים עם גורמי המינהל והמושב. לדבריו, הוא ביקש להימנע מעקירת העצים הנטועים בשטח הפלישה בבחינת "אל נא תעקור נטוע", ולוותר על זכויותיו בעצים הנטועים, כך שיישארו בשטח", לשון הדוח.
הנקודה השלישית שאליה מתייחס המבקר היא השימוש החורג בשטח ציבורי פתוח במושב, שבו נעשה שימוש למטרת יצירת דרכי גישה שנבנו ללא היתרי בנייה. נמצא כי "האלוף גלנט עשה שימוש חורג בשטח הציבורי הפתוח הסמוך לביתו המיועד לכלל לצורך מעבר רק לכלי רכבו. אין חולק, כי שטח ציבורי פתוח שייך לכלל הציבור, ובמקרה זה עשה האלוף גלנט שימוש בשטח לא לו. השימוש החורג נמשך שנים ארוכות".
ביקש היתר כדי להכשיר בנייה בדיעבד
בהמשך הדוח מתייחס המבקר לדרך הצגת העובדות על ידי האלוף גלנט מול הרשויות השונות. לינדנשטראוס מפרט באשר להכשרה של בנייה בדיעבד: "בכתב התגובה לבקשה למתן צו איסור שימוש חורג שהוגש מטעמם של יואב גלנט ואשתו לבית משפט השלום בחדרה בהליך הפסקת השימוש החורג בשטח הציבורי צויין, כי 'במהלך הבנייה התברר למשיבים כי נדרשת להם תוספת בניה של כ-40 מ"ר במבנה המגורים. מאחר והמשיבים הם שומרי חוק הם פנו לרשויות התכנון טרם ביצוע תוספת הבניה על מנת לקבל את האישורים הנדרשים, והגישו בקשה להיתר בניה כדין'".
"תגובה זו נתמכה בתצהיר, שנחתם על ידי האלוף גלנט, ובו צוין כי למיטב ידיעתו העובדות המפורטות בכתב התגובה הן נכונות. ממסמכים שבידנו עולה, כי האלוף גלנט ביקש היתר בנייה הכולל את החריגות שעשה במהלך הבנייה לאחר תום הבנייה, כדי להכשיר אותן בדיעבד", לשון הדוח.
"טענת האלוף גלנט ופרקליטיו בפנינו הייתה שלא ניתן היה בידם לברר את העניין עד תום לאור הזמן הקצר שעמד לרשותם ותשובת היועץ המשפטי לממשלה מיום 20.1.11. מכל מקום, לדבריהם, אין מקום לזקוף לחובתו עניין שהיה בטיפולו של עורך הדין שניסח את המסמך. אין חולק, כי על התצהיר חתום האלוף גלנט, כמי שמאשר את נכונות העובדות בתצהיר, לאחר שהוזהר כחוק", הוסיף המבקר. המשמעות: גלנט שיקר בתצהיר.
בעניין עיבוד הקרקעות המבקר קבע: גלנט שיקר
הנושא השני בעניין זה הוא מכתב מיום 18.2.03 שכתב גלנט אל המחלקה החקלאית במינהל מקרקעי ישראל בחיפה, שבו הוא מבקש לנטוע עצי זית בחלקה המצויה בחזקתו, אותה קיבל בשנת 2001 לצורך עיבוד עונתי. במכתב מצוין, כי "החלקה הנ"ל מעובדת על ידי מזה מספר שנים". מהדוח עולה כי בפועל החלקה לא עובדה על ידו מעולם.
הנושא האחרון שאליו מתייחס המבקר כולל מלבד ביקורת על גלנט, גם ביקורת חריפה על הרשויות. "מהממצאים עולה חשש לכך שרשויות שונות נהגו בעניינו של האלוף גלנט בדרך מקלה ולפנים משורת הדין, ולכך מצטרף חשש שהדבר אף נבע מרום מעמדו. לא ניתן להתעלם בהקשר זה גם מן התרבות הכללית הבלתי תקינה שנחשפה בפנינו במהלך הבדיקה באשר להתנהלות רשויות המינהל. בדיקת תפקודם של אלה ראויה לבחינה נפרדת".
מוקדם יותר חשף חנן קריסטל בתכניתו "בחצי היום" ברשת ב' פרטים מהדוח. גורם בצוות הבדיקה של המבקר מיכה לינדנשטראוס, כך פרסם קריסטל, אומר לאחר עיון בממצאים כי גלנט לא יוכל להיות הרמטכ"ל הבא של ישראל. לדבריו, התעורר בקרב הצוות בראשות המבקר ויכוח באשר לאחד מחמשת הסעיפים בדוח, שבגינו, כך טענו גורמים בדעת מיעוט כי גלנט לא יוכל להחליף את אשכנזי בפברואר הקרוב. "אם נשתמש במונחים מעולם הכדורגל", הדגיש קריסטל, "בעוד הרוב חושבים כרטיס צהוב - מיעוט חשבו שמגיע לו כרטיס אדום".
התגובות: "גלנט צריך לרדת מהרמטכ"לות"
ד"ר מאיר גלבוע, ששימש בעבר יועץ למבקר אמר בתגובה לממצאים כי "הנושא המשפטי חשוב, אבל הוא לא חזות הכל. בשנים האחרונות אנו נשענים יותר מדי על יועצים משפטיים, ואז מתלוננים שכל מפקד צריך יועץ".
"גלנט עצמו צריך לסלול לשר הביטחון את הדרך ולהגיד מודה אני ולרדת מנושא הרמטכ"לות", הוסיף ד"ר גלבוע. "שר הביטחון היה צריך לבדוק את זה כבר לפני שנתיים וחצי, זה ידוע שנים. כנראה גם בבתי המשפט הקודמים בערכאות הקודמות כולל בג"ץ הוגשו תצהירים לא נכונים, ואפשר לראות כמה קל לאנשים בעלי מעמד ליצור רושם אמין. גם שר הביטחון לא בדק והיה צריך לבדוק. בלי קשר לרמטכ"לות. גם אלוף בצהל לא ראוי שיעשה כך".
הניצב בדימוס יעקב בורובסקי אמר בתכנית "שש" עם עודד בן עמי כי ממצאי המבקר מדברים בעד עצמם. "זה לא מרומז, לא מנסה לעגל פינות. הדברים נכתבים בכאב לב ולא מתוך שמחה. באופן אישי הייתי מאוד שמח לראות את גלנט נכנס לתפקיד הרמטכ"ל אבל יש פה בעייתיות רבה מאוד. גם היועמ"ש יצטרך לשאול את עצמו לאור הדברים אם הוא יכול להמשיך ולהגן על המינוי - אבל יהיה לו קשה לעשות את זה".
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פרשת גלנט והקרקעות - סיקור מיוחד:
פרשנות: "גלנט לא ייכנס ללשכת הרמטכ"ל"
האלוף גלנט העיד 4 שעות בפני המבקר