הפעימה השלישית הסתיימה. הלילה (ג') סמוך ל-03:00 לפנות בוקר, הגיעו האסירים המשוחררים בגדה המערבית לטקס קבלת פנים מיוחד שהתקים במוקטעה ברמאללה. האסירים הניחו פרחים עם קברו של ערפאת ואף נשאו תפילה במקום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במסגרת הפעימה השלישית שוחררו שוחררו שלושה אסירים פלסטינים לעזה, חמישה לבתיהם במזרח ירושלים, ועוד 18 נוספים שיצאו מכלא עופר וחצו את מחסום ביתוניא לכיוון הגדה המערבית. כאשר הגיעו לשטחי הרשות הפלסטינית, עשרות בני אדם המתינו להם עם שחרורם וחגגו עמם את היציאה מהכלא הישראלי.
במהלך הטקס, בירך יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן את האסירים המשוחררים ואף ציין כי שחרורם של כלל האסירים הינו התנאי לקיום המשא ומתן. "לא יהיה הסכם קבע אם לא ישוחררו כל האסירים", אמר אבו מאזן. הוא מתח ביקורת על ההחלטה הישראלית בעניין חוק בקעת הירדן על רקע המשא ומתן. "הבקעה היא אדמה פלסטינית - והיא תישאר כך. לא ניתן לישראל ליישם את ההחלטה הזו", הצהיר אבו מאזן.
ארצות הברית: מברכים על החלטת נתניהו
במקביל לשחרור האסירים, בארצות הברית בירכו על הוצאתה לפועל של הפעימה השלישית במסגרת המגעים בין ישראל לפלסטינית. "מזכיר המדינה ג'ון קרי מביע הערכה גדולה על החלטתו של נתניהו להוציא אל הפועל את המהלך", אמרה סגנית דובר מחלקת המדינה מארי הארף. "מחויבותה של ממשלת ישראל לשחרור אסירים הפלסטיניים סייעה ואפשרה את קיומו של המשא ומתן על הסדר קבע, ואנו מאמינים שזהו צעד חיובי בתהליך הכולל", הוסיפה.
בהמשך ציינה הארף כי שר החוץ קרי צפוי לדון בביקורו הקרוב באזור עם נתניהו ואבו מאזן על מסגרת המשא ומתן. לדבריה, קווים אליהו ישמשו כבסיס להסכם קבע שיגובש בין הצדדים.
המשפחות הפלסטיניות חוגגות
לקראת שובם של האסירים, משפחותיהם נערכו בדגלים, רמקולים וצהלולים. "אנחנו לא מתחרטים על שום דבר שעשינו, אנחנו מגנים על דבר ששייך לנו", קרא בנו של רמאדן יעקוב, רוצחה של שרה שרון ז"ל, שייצא היום לחופשי אחרי 20 שנה בכלא בישראל.
"זה לא עניין של חף מפשע או לא, גם כשיורים בנו הורגים חפים מפשע", טען הבן. יוסף עפאנה, אחיו של הרוצח שמשתחרר מתקשה להכיל את השמחה. "רשמתי תאריך לידה מחדש, ואצלי זה יום מקודש", אמר עפאנה, "הוא הנשמה שלי. גדלנו יחד, חיינו יחד. מה שהוא עשה, על בטוח הוא לא הצטער, אבל הוא הצטער על החיים שלו שנפלו, 20,22 שנים".
אל מול קריאות השמחה בגדה, אחיו של אליהו ז"ל שנרצח בירושלים בשנת 1992, נושא עמו את הכאב. "בכל שחרור לקחתי את העיתונות ועקבתי וגיליתי שלא שיחררו אותו", אמר לחדשות 2 האח השכול. "זה אדם ששחט יהודים, ואחרי כל המצב הזה שהוא הביא אותנו, שהוא ישתחרר חופשי ואנחנו נמשיך לסבול? אני לא מבין".
"אני מתביישת בהנהגה", אמרה לאה פדרינג, בתו של מוריס אדרי ז"ל שנרצח בנתניה בשנת 1993. "כולם מרגישים ככה. אין ערך לחיי אדם. הממשלה לא טרחה ליידע אותנו בכלל, אני גיליתי את זה בפייסבוק".
"מבקש סליחה על המצב שהגענו אליו"
ככל שמתקדמים בסבבי השחרור, כך הופך המיקום הגיאוגרפי של האסירים קרוב יותר. שלושה אסירים מגיעים ממחנה הפליטים קלנדיה שליד ירושלים, עוד חמישה הם תושבי ישראל, אנשי מזרח ירושלים.
בסבב השחרור הבא האחרון דובר על כך כי ערבים ישראלים, אזרחי ישראל שרצחו ישראלים ישתחררו מהכלא. "אנחנו חיים במדינת פלסטין", טען נידאל שקראת, שקרוב משפחתו, תושב מזרח ירושלים, אמור להשתחרר מהכלא. "אנחנו פלסטינים לפני שאנחנו ישראלים, אבל הם לחצו עלינו שנהפוך לישראלים, חילקו לנו תעודות זהות ישראליות, אבל אנחנו לא ישראלים".
לקראת סיום, העביר דרכנו יוסף עפאנה מסר למשפחת הנרצחת. אם תרצו, שביב של אופטימיות ביום שעבור רבים הוא קשה מנשוא. "אני מצדי מצטער ולוחץ להם יד", אמר עפאנה. "אני מבקש סליחה על המצב שהגענו אליו. יהודי, ערבי, מה זה יהודי וערבי? אנחנו בני אדם".