שנה לאחר מבצע "עמוד ענן", האזרחים בשני הצדדים עדיין מלקקים את פצעיהם. לצד ההערכות שלפיהן צפוי סבב שני, מתפללים התושבים משני צדי המתרס לשקט. "יש רגיעה משמעותית, אבל עדיין אין פתרון", אמר תושב כרם שלום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
קיבוץ כרם שלום שעל גבול רצועת עזה ספג טילים רבים בתקופת המבצע ואחריה. דניאל מטרי, תושב הקיבוץ אמר לחדשות 2 Online, כי "נהיה הרבה יותר שקט. עמוד ענן נתן מענה טוב, יש תחושה הרבה יותר גדולה של ביטחון". עם זאת, הבהיר מטרי כי ביטול אבטחת היישובים גורם לחוסר נוחות: "לקחו לנו את החיילים מהשער. עכשיו הייתה אמורה להגיע משפחה לקליטה בכרם שלום, וביטלה עקב כך את תקופת ההתנסות".
"יש פחד שתהיה הסלמה מחודשת, אבל יחד עם זאת, בשל השקט, ובשל האופי המיוחד והסולידרי של הקיבוץ מגיעות משפחות לקליטה", הוסיף מטרי. "הסמל של לפני המבצע היה אזעקות בלתי פוסקות של צבע אדום, ואפשר להגיד בשביעות רצון שמאז פסקו התרעות ה'צבע האדום' לחלוטין - השלווה ואיכות החיים חזרו לכרם שלום".
טרם תחילתו של מבצע עמוד ענן נורה טיל פאג'ר לעבר ג'יפ צה"לי. בתקרית, שאירעה ב-10.11.2012, נפצעו קשה סמ"ר יהודה פרסי וסמל שמעון אלנקרי. חנה פרסי, אמו של סמ"ר יהודה פרסי, סיפרה לחדשות 2 Online כי בנה לא שב לראות. "הרופאים הרימו ידיים, אבל אנחנו ממשיכים לנסות. מבחינת הרוח הוא בסדר. אנחנו מנסים להתמודד, וזה לא קל - זו מכה שאיש לא יכול לתאר אותה".
האם היא מעריכה שהלחימה תתחדש? "הכל נקבע משמיים מראש. אני אומרת לקדוש ברוך הוא שהשאיר אותו בחיים. בני נפצע במהלך עבודת קודש - חייל שנותן לעצמו למדינה, צריך לנשק לו את הרגליים", אמרה פרסי, שציינה כי היא נשארה בקשר טוב עם משפחתו של אלנקרי, שנפצע קשה ואיבד את ראייתו גם הוא.
"אווירה של מלחמה ברחובות"
עדנן, תושב עזה, טוען לעומת זאת כי "שום דבר לא השתנה בעזה בשנה האחרונה". הוא סיפר כי כי "ישנה אווירה ברחובות של מלחמה מתקרבת, כמו שהייתה לפני שנה בדיוק. המצור בעזה הוא מצור בלתי נסבל, החשמל לתושבים זורם 4 שעות ביממה בלבד, 20 שעות אין חשמל בעיר, ו-0% מהתושבים מובטלים. המחירים גבוהים, אין כמעט כסף מזומן בעיר. אנשים מרגישים חוסר אונים".
לדבריו, הארגונים הצבאיים מעודדים את אווירת המלחמה: "הם דואגים שגם התושבים יידעו שהם לא חוששים, מאיימים במלחמה חדשה, ומוכנים לכל התפתחויות בשטח. אני חושש שעלול להיות עימות גדול עם ישראל עוד מספר ימים או שבועות. התושבים סובלים מאוד מהמצב, ולא רוצים שהמצב ימשיך ככה. ישנו כעס גדול בקרב התושבים על כולם: על חמאס, על ישראל, על מצרים; לכל אחד יש את החלק שלו במצב".
"מתקפות לא יביאו שלום"
שרה מלכה מבאר שבע, שביתה ניזוק במבצע עמוד ענן, סיפרה גם היא על כך שתחושת ביטחונה השתפרה לאחר המבצע. "מאז השנה שעברה אנחנו רגועים יותר, ברוך השם, אבל הסבבים הקודמים התרחשו לצערנו בחורף, ועם בואו ישנו בקרבנו חשש - כשהחורף מתקרב המלחמה מתקרבת".
מלכה ציינה כי שהרשויות פעלו מולה בצורה טובה, ורוב הנזקים תוקנו לשביעות רצונה. "ישנם דברים קטנים שעדיין מפריעים, אבל הקב"ה שומר עלינו ויש דברים יותר גרועים, אז אני לא מתלוננת".
חסן, תושב עזה, לא שותף לתחושת האופטימיות: "הישראלים ניסו להשמיד את קבוצות הטרור בעזה, אבל הם נכשלו. האנשים בעזה סובלים מאוד מבחינה כלכלית. ארגוני הטרור גדלו והם יותר חזקים עכשיו מאז המתקפה הצבאית. מי שסובל זה האנשים הרגילים, בגלל המצור ומניעת האספקה. גם בגלל מה שקרה במצרים - סגרו את המנהרות והגבולות, ותנאי המחייה קשים".
לדברי חסן, השטח ערוך לחידוש לחימה על רקע הקיפאון המדיני: "חמאס מאוד פופולרי בקרב הפלסטינים, והמבצעים והסגר לא יחלישו אותם. ישראל לא תצליח לנצח את החמאס דרך מלחמה או פלישות קרקעיות. האנשים כאן תומכים יותר בקבוצות החמושות, כי ישראל לא נותנת להם ברירה, והורגת אנשים חפים מפשע והורסת כל סיכוי לשלום".
"אנשים הופכים לקיצונים יותר, ולכן הם לא נכנעים. ישראל לא מבינה את הנפש של הפלסטינים, שמסרבים להיכנע. הם נמצאים בפינה, בעמדה של חוסר ברירה", מדגיש חסן, "ישראל מפספסת הזדמנות היסטורית להגיע להסדר עם הפלסטינים, שמוכנים להגיע להסדר. זו טעות עצומה - ישראל צריכה להזדרז ולהגיע להסכם. הם חייבים לתת לפלסטינים שליטה בעזה ובגדה אם הם רוצים לשרוד במשרד התיכון. פלישות לא יעזרו לאף אחד להשיג שלום".