משרדי הממשלה יוצאים שוב ושוב בקמפיין לרכישת "מוצרים כחול לבן", כדי לעודד את התעשייה הישראלית, בעיקר באזורי הפריפריה. גם חוק הטקסטיל הביטחוני שעבר רק בשנה שעברה בכנסת - מחייב את זרועות הביטחון להעדיף מוצרי טקסטיל ממפעלים מקומיים, גם אם ההצעה שלהם במכרז הייתה גבוהה ב-50% מההצעות בחו"ל, מאותה הסיבה.
אבל למרבה האבסורד, ל"תכנית חיסכון" נודע שמשרד הביטחון בוחן באחרונה אפשרות להחליף את חברת "בריל' - חברה ישראלית שמייצרת נעליים צבאיות עבור צה"ל - בחברה אמריקנית. זאת, בין היתר, בעקבות דוח שקבע שהרכישה מחו"ל תוכל להוזיל את ההוצאה בכ-40%. איך זה תקף חוקית? פשוט מאוד. חוק מוצרי הטקסטיל הביטחוני, פשוט לא חל על נעליים.
כיום "בריל" מספקת למשרד הביטחון נעלי צבא קלות ללוחמים, נעליים תקניות רגילות, ונעליים לחיילות. שם אומרים היום כי ביטול המכרז בעלות של כ-60 מיליון שקלים, יביא לפגיעה אנושה במפעל בראשון לציון המעסיק עשרות עובדים, שחלק ניכר מהם ייאלץ ללכת הביתה.
מגייסים סיוע למפעל
בשנים האחרונות ספג המפעל פגיעה לאחר שמשרד הביטחון החל לרכוש מעבר לים נעליים מתקדמות יותר. לטענת "בריל", החברה עדיין מייצרת נעליים מיוחדות לצבא, והיא יכולה לשנות את פס הייצור כדי שיתאים לדרישות צה"ל, העיקר להשאיר את הייצור במסגרת ישראלית. בינתיים, מנסים גורמים שונים להתגייס לטובת המפעל - כדי להשאיר את הייצור בידיים ישראליות.
בחברה מנהלים בינתיים מגעים אינטנסיביים עם משרד הביטחון, כדי לנסות ולמנוע את רוע הגזירה. שם, עדיין מקווים לסוף טוב, ורוצים להאמין שטובת התעשייה הישראלית, תגבר על שיקול כלכלי קר.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה לידיעה: "המשרד מחויב לעידוד וחיזוק התעשייה בדגש על יישובי קו עימות ופריפריה, וּמבצע רכש ביותר מעשרה מיליארד שקלים בשנה. עם זאת, עקב מצוקה תקציבית בה נתונה מערכת הביטחון, אנו מחויבים גם לתהליכי ייעול וחיסכון ונמצאים בשיח עם ראשי חברת 'בריל' כדי למצוא פתרונות הולמים להמשך רכש הנעליים. אין זה ראוי שנפרט את פרטי המגעים הללו בתקשורת".