אחרי יותר מחודשיים, העצירים המנהליים הפלסטינים הכלואים בישראל מפסיקים את שביתת הרעב. אמש דיווחו מנהיגי האסירים על הפסקת השביתה, בתום משא ומתן בינם לבין שירות בתי הסוהר. כעת צפויים עשרות העצירים שאושפזו בבתי החולים לחזור למתקני הכליאה, זאת בכפוף לבדיקה רפואית שתאשר לשחררם מבתי החולים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במהלך הלילה הודיעו העצירים באמצעות עורכי דינם כי הם חודלים משביתת הרעב שנמשכה 63 ימים ואיימה להבעיר את השטח. העצירים פתחו בשביתה במחאה על אחזקתם במעצר מנהלי מבלי שהוגשו נגדם כתבי אישום, והכריזו כי לא ישובו לאכול מזון עד שישוחררו מהכלא הישראלי.
בשלב זה פרטי ההסכם בין האסירים לשירות בתי הסוהר נותרו חסויים, אך למרות מחאתם הם צפויים להישאר מוחזקים כעצירים מנהליים. על פי הערכה בישראל, הסיבה להפסקת השביתה בעת הזו נעוצה במתיחות בעקבות חטיפת שלושת הנערים, ובאיומי שב"ס לפגוע בתנאיהם, בדגש על פגיעה בביקורי המשפחות.
בהודעה שפורסמה מטעם האסירים שובתי הרעב, נאמר כי הם קיבלו את ההחלטה לחתום על ההסכם לאחר שניהלו משא ומתן עם גורמים בבתי הכלא הישראלים ולנוכח תוקפנות צה"ל כלפי העם הפלסטיני בגדה ובעזה. רמז להחלטה ניתן היה לקבל כבר לפני כשבועיים, כשחסן סלאמה, עבאס א-סייד, ומחמוד שרייתח, מבכירי אנשי החמאס הכלואים בישראל חדלו מלשבות רעב.
בשב"ס אישרו הבוקר כי אכן התקבלה החלטה בקרב האסירים להפסיק את השביתה, אך בשלב זה מסרבים להתייחס להבנות שהושגו עמם. "עדיין אין בידנו נתון שכולם אכן חזרו לאכול", הבהירו היום גורמים בארגון, "בכל מקרה, השובתים יישארו בשלב הראשון למעקב בבתי החולים".
האם חוק ההזנה בכפייה השפיע על סיום השביתה?
בתום ישיבה שנערה אתמול בין יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ מירי רגב, לבין חברי הכנסת יפעת קריב ועפר שלח מסיעת יש עתיד, הושגה פשרה לפיה ירוכך חוק ההזנה בכפייה. על פי הפשרה, לא ניתן יהיה להזין אסיר בכפייה במקרה של סכנה לבריאותו, אלא רק אם יש סכנה חמורה לחייו או סכנה לנכות גבוהה. שינוי נוסף בהצעת החוק נוגע לרופאים שהתנגדו גם הם לחוק ההזנה בכפייה. על פי ההסכם, הרופאים לא יחויבו לבצע הזנה אם הם לא מסכימים לעשות זאת.
כבר שלשום, בדקה ה-90, הצליחה סיעת יש עתיד להפעיל לחץ על ראש הממשלה בנימין נתניהו, ולמנוע את אישור חוק ההזנה בכפייה בכנסת. נציגי סיעת יש עתיד העבירו בתחילת השבוע מסר לראש הממשלה נתניהו, עם דרישה לדחות בשבוע לפחות את ההצבעות הסופיות על החוק. נתניהו נכנע ללחץ ואישור החוק בכנסת נדחה לשבוע הבא. בכך, מנע ראש הממשלה משבר קואליציוני חמור.
בהכנת הכתבה השתתפו: משה נוסבאום, ניר דבורי, אוהד חמו ויוסי זילברמן.