קצין שהשווה הנחיית נגדת להתנהלות הנאצים, מפקד שביקש לבדוק אישית את צרכיהם של חייליו בשירותים, חדרי מגורים שאינם ראויים לשינה, שירותים מצחינים וחיילת שלא קיבלה שכר במהלך כל השירות הצבאי. דוח נציב קבילות החיילים במשרד הביטחון שמתפרסם היום (ד') חושף שורת מקרים מטרידים שהתרחשו בין כותלי צה"ל בשנת 2013.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הדוח שחיבר נציב הקבילות, אלוף (במיל') יצחק בריק, 59.8% מהקבילות שטופלו נמצאו מוצדקות. בשנת 2013 נרשמה עלייה של כ-300 קבילות ביחס לשנת 2012, זאת בהמשך לעלייה של יותר מאלף קבילות בחמש השנים האחרונות.
בקבילה חמורה שהוגשה, הלינה חיילת על התנהגותו האלימה של נגד מיחידתה כלפיה, מקרה שבעקבותיו נדרשה לטיפול רפואי ולתקופת החלמה. ממצאי הקבילה העלו כי הנגד העיר הערות עוקצניות וקשות כלפיה, והיא זרקה עליו חותמת גומי.
מפקד הנגד שנכח במקום גרם להתלהטות נוספת של הרוחות, דבר שלבסוף הסתיים בכך שהנגד לקח בקבוק משקה מוגז בידו והחל לרדוף אחרי החיילת. בשלב מסוים הוא אחז בקבוק אקונומיקה ושפך את תכולתו על ראשה. על פי הדוח, רק לאחר שהיא צעקה שהיא חשה צריבה בעיניים וקשיי נשימה הוא הפסיק את המעשים. לאחר מכן היא פונתה לבית חולים.
"התנהלות הנגד כלפי החיילת הייתה חמורה ביותר הן בעת שהתבטא כלפיה באופן בוטה ושאינו ראוי, והן בעת שנהג כלפיה באופן תוקפני ואלים, מה שהוביל לכך שנדרשה לטיפול רפואי ולתקופת החלמה לא מבוטלת", ציין הנציב. לאחר חקירת האירוע, הוגש גם כתב אישום נגד הנגד, שייחס לו עבירות של תקיפה הגורמת חבלה ממשית והתנהגות שאינה הולמת.
וזה אינו אירוע האלימות היחיד שעלה השנה בדוח. חייל בשירות חובה הגיש תלונה בעקבות התנהלת אלימה כלפיו, מצד נגד המטבח. בשעה שישן בבסיס נכנס הנגד לחדרו, העיר אותו בבהלה ובטענה שהיה צריך להתייצב במטבח בשעה 06:00. בין היתר, הוא תפס בחולצתו, הכה אותו בכתף, שפך עליו מים מכוס שהייתה בידו, ניער את מיטתו והפיל אותה.
הכאבים באשכים החמירו בשל טיפול לקוי
קבילה בולטת נוספת בדוח מתייחסת לחייל ביחידה מובחרת, ועוסקת בטיפול הרפואי בו. בקבילתו התלונן החייל על התנהלות גורמי הפיקוד ביחידתו כלפיו, כאשר חש לאורך זמן ובעוצמה גבוהה כאבים עזים באשכיו. לטענת החייל, פינויו התעכב, מה שגרם לו נזק רפואי חמור ביותר.
הנציב כתב כי "על יסוד ממצאי בירורי מצאתי פגמים חמורים בכמה מעגלי פיקוד וטיפול, אשר לו התקיימו בצורה תקינה, היה בהם כדי למנוע התרחשות האירועים, שבסופם הגיע החייל לבית החולים, הוחלט בדחיפות לנתחו".
הוא גם מתח ביקורת על המענה הרפואי לצוותי הלוחמים ביחידה: "השיטה, שבה חיילים נזקקים למענה רפואי פונים למפקדים ולא לגורמי הרפואה, והעובדה שלחובשים ביחידה אין יכולת לקבל החלטות בתחום הרפואה - הן פסולות מהיסוד ותוצאותיהן עלולות להיות הרות אסון". יש לציין כי בשנה האחרונה חלה עלייה במספר הקבילות שעוסקות במערך הרפואה.
קבילות רבות, כאמור, עוסקות ביחס שבין מפקדים לפקודים. בקבילה עלומת שם שהתקבלה בנציבות נטען כי מפקד צוות טירונים חייב את החיילים שלו לשתות מים ברציפות משלוש מימיות לפחות, בזמנים קצובים שאינם סבירים. מהממצאים עלה שהמפקד גם מנע מהם לעשות את צרכיהם וכאשר חלק מהחיילים אף הקיאו הוא לא חדל מהנחיותיו.
מקרה חריג נוסף במיוחד הוא התבטאות של קצין בדרגת סגן אלוף כלפי נגדת, נוכח תגובתה לפנייתו אליה. בעת שהיא מילאה תפקיד אבטחה - והוא הגיע לפגישת עבודה, היא אמרה כי עליו להמתין למלווה. הוא בתגובה, הופתע מהנחייתה והשווה את האופן בו ביצעה תפקידה לדרך פעולת הנאצים. בדיעבד הוא הבין שהדברים לא היו במקומם והביע צערו בפניה.
הבסיסים מציגים: זוהמה, הזנחה, וביוב שעולה על גדותיו
הנציב ביצע בשנה האחרונה ביקורים רבים בבסיסים ברמת הגולן, בהן מצא "תופעות חמורות ביותר, תרבות צבאית לא הולמת, הזנחה ארוכה וקשה, משמעת שאינה נאכפת ולעתים אינה קיימת". בין היתר הוא מצא חדרים שלא ראויים לשיכון חיילים, מפגעי בטיחות קשים, ונדליזם של רכוש צבאי, שירותים מצחינים, ביוב שעולה על גדותיו בבסיסים, מקלחות שמכוסות פטריות ועובש ועוד.
הוא גם ציין כי מחנות רבים נראו נטושים: "אשפה, גרוטאות וגזם מפוזרים ברחבי המחנות. עמודי טלפון שבורים, גדרות פרוצות או חסרות מאפשרות לבעלי החיים לשוטט ברחבי הבסיס. מתקנים ציבוריים כגון חדרי האוכל, המועדונים ואף חדרי ההנצחה נראים מוזנחים ומתוחזקים גרוע".
במשרדי יחידה גם נמצאו חולדות ועכברים: "כתובות וקשקושים על קירות הם דבר שבשגרה, ואין אף גורם שמוצא לנכון לעקור את התופעה מהשורש."
היו מפקדים שלטענת הנציב תלו את הממצאים הקשים הללו בעובדה שצה"ל נמצא בתקופת קיצוצים. "אני דוחה טענה זו לחלוטין!", כתב. "אין כמעט גורם פיקודי העוסק באופן שוטף במחנות ובתחזוקתם. מדובר בתרבות צבאית לקויה במחנות שאינם בסיס קבע".
הנציב התייחס גם לתחום של נוקשות יתרה מצד מפקדים וכתב כי "בעת האחרונה שבו ועלו תופעות בצה"ל ובהן המפקדים פעלו מול פקודיהם באטימות, בקהות חושים, בשרירות לב וללא גילויי רגישות, גמישות והתחשבות למצב חייליהם".
היציאה לבית החולים עוכבה, אב החייל כבר נפטר
כך למשל, באחת הקבילות שהוגשו בשנה שעברה, חייל בשירות חובה הלין על כך שמפקדיו עיכבו אותו מלבקר את אביו שפונה לבית חולים בעקבות התקף לב. "המפקד הורה לו לתאם עם חייל אחר שיחליף אותו כתנאי לשחרורו", נכתב. "בעשותו כן הראה המפקד חוסר רגישות ושיקול דעת לקוי כמפקד והחייל לא הספיק לבקר את אביו טרם פטירתו".
נושא שמעסיק רבות את צה"ל ביום-יום הוא היחסים בין חיילים ותיקים לחיילים צעירים. לעתים רבות, לפי הנציב, "חיילים ותיקים נוטלים חירות לעצמם ומטילים מורא על החיילים הצעירים דרך חיובם לציית באופן עיוור להנחיותיהם, ולא להנחיות מפקדיהם, כמו למשל: איסור אכילת מאכלי "מותרות", השפלות ואלימות.
למה חיילת לא קיבלה שכר במשך כל השירות?
באחת הקבילות החריגות ביותר, שעוסקת בתחום התשלומים ותנאי השירות מצא הנציב כי לא שולם שכר לחיילת, במהלך כל שירותה הצבאי - זאת בדיעבד בעקבות העברת התשלומים לחשבון בנק שגוי.
מהבירור עלה שהיא התגייסה בשנת 2010 כחלק מגרעין "צבר". בקבילתה טענה כי אמנם במהלך שירותה קיבלה תלוש שכר מצה"ל, אולם השכר לא הועבר לחשבונה. הנציב מצא פגם בכך שגורמי מופ"ת (המחלקה לשירותי הפרט,הפרישה והתשלומים) לא הסדירו את תשלום שכר הקובלת, ובכלל מענק השחרור שהיא זכאית לו. הוא גם הדגיש את זה שאף לאחר היוודע הטעות, עדיין העבירו גורמי מופ"ת סכום נוסף לחשבון הבנק השגוי.
הנציב בדק גם את נושא כבוד העצורים והכלואים בבסיס צה"ל ומצא פגמים בהתנהלות גורמי הכליאה. בין הדוגמאות שמובאות בדוח: היעדר מענה לטבעונים בבסיסי הכליאה, מסדרים תחת שמש קופחת למשך שעות רבות וללא אספקת מים, עיכוב ניתוחים וטיפול רפואי, אובדן פיקדונות חיילים בכניסתם למאסר ועוד.
בין היתר עלו גם כשלים בתחום מערך הקישור של חיילי המילואים ובמתן חופשות לחיילים וטיפול במתגייסים. על שילוב בני העדה האתיופית ציין הנציב כי הסיבה העיקרית לנשר ולמצוקות בקרבם היא חוסר הקשבה מצד המפקדים.
השנה מכסת הקבילות בנציבות עברה את רף 300 אלף קבילות מאז היווסדה. סך הכל ב-42 שנות המוסד, הוגשו 301,624 קבילות.
מצה"ל נמסר כי "דו"ח נציב קבילות החיילים בצה"ל מחויבים ללמוד את תכניו ביסודיות ובמקצועיות, להפיק את הלקחים המתבקשים ולתקן את הדרוש תיקון. ראש המטה הכללי, רב-אלוף בני גנץ, נפגש עם נציב קבילות החיילים, שהציג בפניו את המגמות העיקריות העולות מן הדו"ח. ראש המטה הכללי בירך את הנציב על עבודתו המסורה והדגיש את חשיבות תפקידו של נציב קבילות החיילים כגוף המאפשר לצה"ל להשתפר באופן תמידי".
לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv