שלוש שנים אחרי, מפקדי מלחמת לבנון השנייה נפגשים, מדברים ואולי גם עושים חשבון נפש על מה שעבר על כולנו ביולי-אוגוסט 2006.
זה קורה במסגרת יום עיון מיוחד של המכון למחקרי ביטחון לאומי. כותרת הכנס: שלוש שנים למלחמת לבנון השנייה. "יום ההולדת" של המלחמה מצוין על פי התאריך הלועזי בדיוק היום. גולת הכותרת שלו: השתתפות נדירה של רמטכ"ל המלחמה רא"ל (במיל') דן חלוץ ומי שהיה אז סגנו - האלוף (במיל') משה קפלינסקי. דבריו של חלוץ יועברו בשידור חי באתר חדשות 2.
בדבריו, שהועברו בשידור חי באתר, התייחס קפלינסקי לטעויות של מלחמת לבנון. "כשלנו ושגינו כמפקדים כשלא הצלחנו לשנות את התפיסה הכללית, של הממשלה והציבור, ובעיקר בתוך הצבא ולא הצלחנו להסביר שאנחנו במלחמה", אמר. "הצבא לא הבין ולא עשה מספיק כדי להתנהג בדרך שבה היינו צריכים להתנהג בשינוי מציאות שלו".
"אחד המפקדים, רב סרן שנלחם בלבנון וגם בעופרת יצוקה, נשאל מה ההבדלים בין שתי המערכות האלו", סיפר קפלינסקי. "הוא חשב ואמר תשובה שמשקפת לדעתי המון: 'בלבנון כל הזמן אמרו לנו שאנחנו במבצע, ואילו כשיצאנו אמרו לנו שהייתה מלחמה. בעופרת יצוקה אמרו לנו כל הזמן שזה מלחמה, ואילו כשיצאנו אמרו לנו שזה היה מבצע'. אין טוב מהציטוט הזה להמחיש את זאת".
חוסר ההצלחה להבין ולהנחיל למפקדים בשטח כי מדובר במלחמה, הביאה, לדעת קפלינסקי לתוצאות גרועות גם בשטח. "אני בטוח שאם היינו מגדירים נכון, מפקד אוגדה לא היה בוחר, למשל, לבטל פעולה בגלל מזג האוויר", אמר. לדבריו, הצבא התקשה להגיד "עד כאן". להפריד בין מה שהיה עד למלחמה, למציאות מרגע פריצתה.
על הפגיעה בעורף: "הצד השני הבין טוב יותר מה זה עושה לנו"
קפלינסקי פירט בכנות מפתיעה שורה ארוכה של כשלים נוספים שהצבא בפיקודו היה אחראי אליהם. "לא הערכנו נכון את ההשפעה של המלחמה על העורף", הודה סגן הרמטכ"ל לשעבר. "הצד השני הבין טוב יותר מאיתנו מה זה עושה לנו - ריבוי הרקטות לאורך הזמן. התעודדנו מראשי ערים שאמרו לנו שהעורף חזק, שנמשיך בלחימה".
סגן הרמטכ"ל לשעבר התייחס גם לוויכוח הציבורי על מיקומו של המפקד בכוח. "לעגה הציבורית נכנס המושג 'מפקדי הפלזמות'", אמר קפלינסקי. "עצרנו את הדבר הזה, אבל שמה, המקום ההוא, היה המקום הנכון ביותר עבור המפקדים לשבת". אבל סגן הרמטכ"ל ציין כי הישיבה מול הפלזמות הייתה נכונה בלחימה בטרור ביהודה, שומרון ועזה - במלחמת לבנון זו הייתה, לדעתו, טעות.
בסוף דבריו דאג קפלינסקי גם להסתכל על חצי הכוס המלאה: תהליך הפקת הלקחים שביצע הצבא בעקבות הכשלים. תהליך שבזכותו, משוכנע קפלינסקי, צה"ל הראה ויראה יכולות טובות יותר בסבב הבא בזירה הצפונית ובכלל. "אני חושב שאם נידרש למלחמת לבנון שלישית", סיכם סגן הרמטכ"ל לשעבר, "התוצאות תהיינה אחרות לחלוטין".
מהצבא - לתחבורה
הרבה עבר על המנהיגים מאז המלחמה, ובמידה רבה המלחמה היא שהביאה לסיום הקריירה הצבאית של השניים. את החלוץ אנו זוכרים דווקא על רקע פרשת מכירת המניות שקדמה למלחמה, רושם שינסה היום חלוץ כנראה לשנות שוב. כיום משמש הרמטכ"ל לשעבר ומפקד חיל האוויר לשעבר כמנכ"ל חברת קמור מוטורס המייבאת את מכונית הב-מ-וו לישראל.
האלוף (במיל') משה קפלינסקי היה יד ימינו של חלוץ במלחמה. את תפקידו ומרכזיותו במלחמה ניתן להבין גם בהחלטה המעוררת מחלוקת של חלוץ להציב אותו בחזית הצפונית כך שינהל בפועל את המערכה לצידו של מי שהיה אלוף פיקוד צפון האלוף (במל') אודי אדם.
על אף שהיה נחשב מועמד אפשרי לתפקיד הרמטכ"לות, אחרי פרישתו של חלוץ, בחר גם קפלינסקי לסיים את שירותו הצבאי. כמו חלוץ, גם הוא בחר לעצמו תפקיד אזרחי שקשור דווקא לתחבורה. עתה הוא משמש כמנכ"ל חברת "בטר פלייס ישראל" - העובדת על הדור הבא של המכוניות בעולם - המונעות בחשמל במקום בדלק.
עוד משתתים בכנס:המזרחן פרופ' אייל זיסר שידבר על יחסי הכוחות הפנים לבנוניים, האלוף (במיל') גיורא איילנד ששימש בעבר גם כראש המועצה לביטחון לאומי וד"ר עודד ערן וד"ר גבריאל סיבוני מהמכון למחקרי ביטחון לאומי.
ברק: "הלוחמים חיפו על השגיאות"
בשבוע שעבר היה זה שר הביטחון אהוד ברק שהתייחס למה שקרה במלחמה. "גבורת הלוחמים זוהרת שבעתיים על רקע צללי המלחמה", אמר ברק בטקס הממלכתי לנופלי המלחמה בהר הרצל. "חירוף נפשם של הלוחמים חיפה לא פעם על שגיאות בדרגים שמעליהם".
"מלחמת לבנון השנייה רובצת בתודעה הקולקטיבית הישראלית כטלטלה פוקחת עיניים" הוסיף שר הביטחון, שהיה כזכור אחראי לנסיגה מלבנון בשנת 2000 בעת שכיהן כראש ממשלה. "אך עובדה אחת נעלה מכל פולמוס וביקורת: חיילי צה"ל יצאו אז למערכה בידיעה אחת, שרווחה גם בעורף האזרחי - שיש להגיב", כך לדברי שר הביטחון.
על הטלטלה שהביאה המלחמה דיבר גם יו"ר הכנסת ראובן (רובי) ריבלין. "הסרנו בעל כורחנו את הצעיף שכמו התכסינו בו מבלי דעת", אמר ריבלין באזכרה. "הצעיף שהסתיר את המציאות האמיתית המתרחשת מעבר לגבול. את קיני המחבלים, את מצבורי הנשק והבונקרים. ידענו אך אולי לא רצינו דעת".
ברק וריבלין ניסו בדבריהם להתייחס למצב הביטחוני הקיים עתה ועל מה שצופן לנו העתיק בחזית הצפונית. "הרתעה אפקטיבית הושגה, ובעקבות המלחמה שב השקט אל גבול הצפון", אמר ברק. "עם זאת לא הגענו אל המנוחה והנחלה. הבהרנו כי ממשלת לבנון המעניקה לגיטימציה לחיזבאללה ולכוחותיו החמושים תשא באחריות המדינתית לכל פעילות עתיד שלו נגד ישראל".
הווידאופדיה: מלחמת לבנון השנייה