עונש דרך הכיס: ארצות הברית מתכוונת להגביל בצורה משמעותית את ייצוא תזקיקי הנפט לאירן, במסגרת הסנקציות החדשות נגד המדינה, באם זו לא תראה סימני שיתוף פעולה בנושאי הגרעין - כך מדווח הבוקר העיתון "הארץ". על פי הדיווח, בכירים אמריקניים עדכנו על כך את עמיתיהם בישראל, במהלך שיחות תיאום ביטחוניות שנערכו בימים רביעי וחמישי השבוע.
העיתון מדווח כי ישראל וארצות הברית קיימו ביומיים האחרונים דיוני תיאום בנושא הגרעין האירני, במהלכן הועלו רעיונות הממשל האמריקני בעניין סנקציות חדשות על טהרן, למקרה שהמשטר האירני לא ייענה להצעת אובמה לדיאלוג עד עצירת האו"ם בסוף חודש ספטמבר.
היעד המרכזי של הסנקציות החדשות, על פי הדיווח, יהיה מגזר האנרגיה האירני. על אף מאגרי הנפט הגולמי האדירים של אירן, היא מוגבלת מאוד ביכולת זיקוק הנפט שלה ונאלצת לייבא תזקיקי נפט כמו בנזין.
בפגישות נכחו בין השאר בצד הישראלי ראש המוסד מאיר דגן, ראש אמ"ן האלוף עמוס ידלין, היועץ לביטחון לאומי עוזי ארד וגם מנכ"ל הוועדה לאנרגיה אטומית, שאול חורב. מהצד האמריקני נטלו חלק בפגישות היועץ לביטחון לאומי ג'יימס ג'ונס, היועץ האמריקני לענייני אירן דניס רוס וגם המחזיק בתיק בקרת הנשק בבית הלבן, גארי סיימור.
האמריקנים ביקשו מישראל: "הנמיכו פרופיל" בעניין אירן
האמריקנים עדכנו את עמיתיהם הישראלים כי יוזמת חקיקה בנושא קרובה להשלמה, וכי 67 סנאטורים כבר חתמו עליה. בכוונתם של האמריקנים להטיל גם סנקציות פיננסיות נוספות, כגון איסור על "ביטוח עסקאות" עם אירן - שיכביד עוד יותר על סחר החוץ שלה עם מדינות אחרות. כמו כן מתכוונים בוושינגטון ללחוץ על מדינות שונות, בעיקר באסיה, כדי שלא להיכנס לעסקים עם חברות אירניות.
בשלב הבא מתכננים בארצות הברית לבחון סנקציות נוספות וחריפות אף יותר - וביניהן איסור עגינת ספינות אירניות בנמלים במערב, וכן איסור על נחיתת מטוסים אירניים בנמלי תעופה במערב.
בישראל אומרים כי המסר האמריקני שהועבר בפגישות היה "להוריד פרופיל" בנושא האירני. האמריקנים ביקשו מהישראלים שלא להתלהם בפומבי בסוגיה, ולא לחמם את האווירה עד ביצוע הערכת המצב הבינלאומית בעניין בסוף ספטמבר.
בכירים בירושלים אמרו לעיתון כי השיחות התנהלו בצורה אינטימית ומועילה מאוד, והן מצביעות על התקרבות רבה בין ישראל לארצות הברית בנושא הגרעין האירני.
במקביל דיווחו הלילה סוכנויות הידיעות כי הנשיא אובמה החליט להאריך את תוקף הסנקציות על סוריה, למרות ההתחממות ביחסים עם דמשק בתקופה האחרונה. בהודעת הבית הלבן נאמר כי הסנקציות נמשכות בשל "ערעור היציבות בלבנון".