בית משפט השלום בירושלים האריך היום (ה') בחמישה ימים את מעצרם של חמישה תושבי יצהר, שנעצרו הלילה בחשד למעורבות בפגיעה במוצב ובחיילי צה"ל ביישוב אתמול. במהלך הדיון הכחישו החמישה כל קשר לאירוע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במקביל החליט בית המשפט לשחרר לביתו קטין, החשוד ביידוי אבנים לעבר כוחות הביטחון, וכן תושב חוות גלעד שנעצר בחשד למעורבות בהתפרעויות. במקביל, ממשיכה המשטרה בחיפושים אחר מעורבים נוספים באירוע, שבו לקחו חלק יותר מ-50 מתושבי ההתנחלות שבשומרון.
מאוחר יותר נעצר חשוד נוסף בהשחתת המוצב ותקיפת החיילים, תושב יצהר בשנות ה-20 לחייו. הוא יובא מחר להארכת מעצרו בבית משפט השלום בירושלים.
החשודים הגיעו לדיון בבית המשפט כשהם מחויכים והקפידו להכחיש כל קשר לאירועים בגינם נעצרו. "אין לנו שום קשר לתקיפה", אמר לחדשות 2 Online אחד מהחשודים. "יצאנו לטייל בירושלים", הסביר חשוד אחר.
"משטרת מחוז ש"י מחפשת מתחת לפנס, שוב עוצרים את האנשים הלא נכונים", אמר עו"ד איתמר בן גביר, המייצג את אחד החשודים. "אני לא מצדיק ניקוב צמיגים אבל לדעתי, מי שאשם בסיפור הזה הוא מי ששולח חיילים לפנות בתים של יהודים. האשמים הם שר הביטחון, שרת המשפטים והשר לביטחון פנים. הלקוח שלי מכחיש מכל וכל מעורבות באירוע ואף סיפק אליבי".
אתמול נעצרו שני חשודים ראשונים - תושב חוות גלעד, בשנות ה-20 לחייו, שנעצר על ידי המשטרה ונלקח לחקירה ותושב יצהר בשנות ה-40 לחייו. המאהל הצה"לי שהוצב במקום ופורק בהתפרעות של עשרות המתנחלים, הוקם מחדש.
גינויים במערכת הפוליטית
בעקבות האירועים ביצהר נערכה אתמול ישיבה מיוחדת בלשכת היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין בהשתתפות גורמי צה"ל, המשטרה והפרקליטות. הגורמים דנו בין היתר בתגבור נוכחות כוחות הביטחון במקום, תיאום פעילות בין הזרועות השונות של מערכות האכיפה, תכנון משותף של פעילויות שונות, הקצאת משאבים, ובצעדים הדרושים למאבק בפשיעה הלאומנית.
המקרה החמור זכה ביממה האחרונה לשלל גינויים - מראש הממשלה, שרים וחברי כנסת ועד ראשי רשויות ביישובי יש"ע. אתמול התייחס לנושא גם נשיא המדינה שמעון פרס המבקר בסין, וקרא לאחדות במאבק נגד התופעה. "הזדעזעתי לשמוע שקבוצה מסוכנת ופרחחית רוצה לשבור את הדבר היקר ביותר לנו, מבחינת הקיום שלנו, מבחינת הכבוד ומבחינת האחדות", אמר פרס.
לדברי הנשיא פרס, "מוכרחים לשים קץ לתופעה הזו בכל דרך חוקית, בכל דרך אנושית ובכל הדרכים האחרות שישנן. לא היה כדבר הזה ואסור שיהיה עוד. אסור לתת לכרסום הקטן הזה להפוך להיות תולעת בביטחונה של מדינת ישראל".
חקירת האירוע: חיילי המילואים נותרו חסרי אונים
מחקירה ראשונית של האירוע, עולה כי חיילי המילואים ששהו במוצב בזמן התקיפה, עמדו מן הצד ולא ניסו למנוע את הפגיעה ברכוש צה"ל. על פי התחקיר, במהלך מבצע הפינוי של המבנים הלא חוקיים שהוקמו בהתנחלות הגיעו 50 מתושבי יצהר למוצב צה"ל שבו שהו באותו זמן שישה חיילי מילואים. המתיישבים הורו לחיילים לעזוב את המקום כדי שלא ייפגעו, ואז החלו להשחית באופן שיטתי את כל הציוד שהיה במקום, שכלל אוהל ומתקנים לאחסון סולר וגז.
עוד עולה כי למרות שברשות החיילים היו אמצעים לפיזור הפגנות, הם לא נקפו אצבע בניסיון להרחיק את הפורעים מהמקום. גורם צבאי בכיר טען מנגד כי כוח המילואים מעולם לא קיבל הנחיה כיצד לפעול כשהאנשים שהוא מגן עליהם תוקפים אותו, ולכן לא ידעו כיצד לפעול. מצה"ל נמסר כי התחקיר של האירוע החריג נמשך.
מתיחות ביצהר - הסיקור המלא:
בשל ההתפרעות: בוטל אירוע בחומש
ההתפרעות ביצהר: נעצרו שני חשודים בהשחתת המוצב
רה"מ ליעלון: "לפעול בכל הכוח"
לאחר ההתפרעות: נבחנת אפשרות הקמת תחנת משטרה ביצהר
תחקיר ראשוני של צה"ל: המוצב הושחת, החיילים עמדו מהצד
עימותים אלימים ביצהר: שוטרי מג"ב נפצעו
שוב: צמיגי רכב צה"לי נוקבו ביצהר
נעצר חשוד בהשחתת רכב המח"ט ביצהר
הושחת רכבו של מח"ט שומרון ביצהר