מסוק צה"ל בפעילות בשמי עזה (צילום: רויטרס)
מהפכה באופן פעולת צה"ל | צילום: רויטרס

טייסי חיל האוויר, שתוקפים ללא הפסקה ברצועת עזה כבר 18 ימים, מתמודדים במשך כל הזמן הזה עם הדילמות המוסריות שבתקיפה באיזור מאוכלס בצפיפות - תוך ניסיון שלא לפגוע בחפים מפשע. תא"ל אסף אגמון, ראש מכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל ולשעבר קצין בכיר בחיל האוויר, מסביר לחדשות 2 באינטרנט כמה מורכבת משימת החיל במבצע זה.

"אחת התופעות המעניינות מאוד היא צורת התפעול של חיל האוויר במבצע עופרת יצוקה", אומר תא"ל אגמון, שאפילו מגדיר את עבודת חיל האוויר הפעם כ-'מהפכה'. "זו דוגמא להפעלת זרוע אווירית בקרב א-סימטרי בשילוב הדוק וצמוד עם כוחות היבשה", הוא אומר.

לדבריו, האופן בו פועל צה"ל מהווה דוגמא לדרך הנכונה להפעיל כוח אווירי בקרב מורכב ומסובך, שבתוכו נמצאים גם אזרחים. הבעייתיות שעומדת בפני צה"ל מוכרת: חמאס מעורב בתוך ציבור "בלתי מעורבים", ומשקיע את מאמציו להיטמע בתוך הציבור, אשר משמש לו כחומת מגן. "חיל האוויר לא יכול להשמיד מטרות ללא הבחנה תוך פגיעה מאסיבית באזרחים, מכיוון שבצורה כזו הוא פוגע במטרות הלחימה של צה"ל וביכולת להשיג את ההישג המדיני הרצוי למדינת ישראל", מסביר תא"ל אגמון.

וידוא המטרה לפני הפצצתה

את המטרות לטייסים מספק מפקד המבצע הקרקעי - אלוף פיקוד הדרום, ותקיפתן נעשית תוך כדי תיאום מלא עם כוחות היבשה הנמצאים בשטח. לפני הירי לעבר המטרה, צה"ל עורך עליה תצפיות באמצעים שונים, מהקרקע או מהאוויר. רגע לפני שיגור התחמושת, מבצעים טייסי חיל האוויר וידוא נוסף של המטרה וניקיונה מבחינת כוחותינו ומעקב שלא יכנסו אזרחים תמימים לקו האש. אלו גם ההסברים לתמונות ששוחררו על ידי דובר צה"ל, בו נראה טייס מסוק קרב מסיט את צלב המטרה של הטיל מהיעד שסומן אל שטח פתוח - ברגע שנראים אזרחים חפים מפשע מתקרבים אל אזור המטרה.

_OBJ

יחד עם זאת, במקרים של פצצות המוטלות על ידי מטוסי קרב אין אפשרות להסיט את הפצצה לאחר שחרור הטיל. "בדיוק מסיבה זו נוקטים באמצעי זהירות מקדימים, כגון אזהרה בטלפון לאזרחים הנמצאים באזור המטרה לפנותה", מתאר תא"ל אגמון ומוסיף כי לפעמים גם מטילים פצצה קטנה, שלא גורמת נזק ניכר על גג הבית על מנת להתריע ולאפשר את פינויו לפני תקיפתו.

משימה משולבת לחשיפת האויב

תהליך ייצור המטרות עבור חיל האוויר גם הוא מורכב ומשולב כאשר חלק מהתמרון הקרקעי נועד על מנת להוציא את האויב ממקומות המסתור שלו, או לגלות את מקומות המסתור. ברגע שהאויב נחשף או שמתגלה מקום המסתור, מכוונים אליהם את האש מן האוויר. במילים אחרות, כוחות צה"ל מתניידים בשטח כדי ל"התגרות" באויב לפתוח באש לעברם ובכך להיחשף. ואז נוצרת המטרה עבור מטוסי חיל האוויר.

המסוק או כלי הטייס האחרים חגים כל הזמן באוויר ונמצאים בקשר שוטף עם הכוח הקרקעי, מסבירים בחיל האוויר. מלמעלה, יכולים כלי הטייס לצפות על אזור הלחימה וברגע שמתגלה המטרה, מדווח הכוח הקרקעי לכוחות האוויריים אשר מיד תוקפים את המטרה.

במידה והלחימה תתפשט גם לתוך העיר עזה, הרי שהאתגר הגדול שגם כך ניצב בפני צה"ל, יגבר עוד יותר. "בתוך שטח בנוי התנועות נעשות בזהירות מירבית, ויכולת התקיפה של המטרות נוצרת בקבועי זמן מאוד קצרים", מסביר תא"ל אסף אגמון. הסכנה לפגיעה בכוחותינו או ב"בלתי מעורבים" גוברת בשטח עירוני צפוף, ועל כן הזהירות לפני ההחלטה לתקוף מהאוויר מול הצורך לתקוף את אנשי חמאס לפני היעלמותם - מהווים אתגר מקצועי הדורש מן הטייסים קור רוח ומיומנות גבוהה.

לתשומת לב הגולשים - הדברים שמובאים כאן אושרו במלואם על ידי הצנזורה הצבאית