פינוי המאחז חאן אל אחמר יידחה: ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה אמש (שבת) את פינוי המאחז חאן אל אחמר, עד להודעה חדשה. גורמים בלשכת רה"מ הסבירו כי "הכוונה היא לנסות את המשא ומתן וההצעות שהתקבלו מגורמים שונים בנושא - כולל בימים האחרונים". מלשכתו של ליברמן נמסר: "ההחלטה התקבלה בניגוד גמור לעמדת שר הביטחון".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפי גורמים בלשכת ראש הממשלה, הכוונה היא לנסות ולמצות את המשא ומתן ואת ההצעות שהתקבלו מגורמים שונים, כולל בימים האחרונים, וזאת, בטרם ייערך פינוי בכוח. ההחלטה התקבלה בניגוד לדעתו של שר הביטחון, אביגדור ליברמן, ובתגובה מלשכתו נמסר כי הוא "מתנגד לה באופן נחרץ". בחודש שעבר בג"ץ דחה את עתירת תושבי המאחז, שהוקם על אדמות מדינה ובתיו נבנו ללא היתרים, ואישר למדינה להוציא את ההריסה לפועל, זאת כשברקע לחצים בינלאומיים להימנע מכך.
ח"כ סמוטריץ' מהבית היהודי זעם על הדחייה: "ספרו לי עוד על ממשלת ימין - מכעיס מקומם ומדאיג". וקרא לחבריו בקואליציה להצטרף אליו לסיור במאחז: "במקום להגיע להצבעות בכנסת נסייר במקום ויחד ננסה לגדל עמוד שדרה".
יושבת ראש מפלגת מרצ מסרה בתגובה: "פינוי חאן אל אחמר הוא טעות קשה ונזק מדיני ובינלאומי, אבל הוא בעיקר עוול אכזרי כלפי קהילת המוחלשים שבבני האדם, לכן טוב מאוד שנדחה". זנדברג הוסיפה: "בניגוד לדמגוגיה הנטענת, בית המשפט לא חייב פינוי, כמו בעמונה, אלא התיר לפנות, וטוב שהמדינה לא עושה זאת".
ב-5 בספטמבר בג"ץ דחה באופן סופי את העתירות נגד הריסת היישוב הבדואי חאן אל אחמר, הממוקם בגדה המערבית סמוך למעלה אדומים. ההחלטה התקבלה אחרי תשע שנים של דיונים בנושא, ועתירות שהגישו תנועות ימין ותושבי היישוב.
אחרי שראשי היישוב ותושביו עתרו נגד צווי ההריסה ונדחו שוב ושוב על ידי בית המשפט, בג"ץ פסק באופן סופי כי היישוב יפונה וייהרס בעקבות היותו יישוב בלתי חוקי. זאת לאחר התדיינויות רבות שבמסגרתן הוצעו ונבחנו חלופות שונות.
בתוך כך, לפני כחודש היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים הודיעה לתושבי המאחז הבדואי הבלתי חוקי חאן אל אחמר, כי עליהם להרוס את כללל המבנים במתחם עד תחילת חודש אוקטובר. "ככל שתמנעו מלעשות כן, תפעלנה רשויות האזור לממש את צווי ההריסה".
בהודעה שנמסרה לתושבי המאחז הסמוך למעלה אדומים, נכתב כי המסר הוא בהתאם לפסיקת בג"ץ כי המתחם נבנה ללא האישורים הנדרשים. עוד נמסר כי ההודעה נמסרה בהתאם להתחייבות של המדינה לאפשר לתושבים לבצע את ההריסה באופן עצמאי.
בנוסף נמסר כי במידה והתושבים לא יבצעו את הרס המבנים בעצמם, תפעל הרשות המקומית כדי להביא להרס המבנים. "כל תושב המעוניין לקבל סיוע בהריסה או בהעברה מוזמן לפנות עד לתאריך האמור למנהלת התיאום והקישור עוטף ירושלים", נכתב בהודעה.
כשבוע וחצי לפני כן, כוחות הביטחון פינו מספר מבנים במאחז. עדי ראייה סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי הכוחות הגיעו למקום לפני עלות השחר והחלו בפירוק מאחז זמני שכולל חמישה מבנים שהוקם על ידי מפגינים שמוחים נגד הכוונה להרוס את הכפר. בתקשורת הפלסטינית דיווחו כי למקום הגיעו שבעה כלים הנדסיים כבדים ומאות שוטרים.
מוקדם יותר באותו השבוע פנו הפלסטינים לבית הדין הבינלאומי בהאג נגד ישראל בטענה שהריסת הבתים בכפר היא פשע מלחמה. לפני כשבועיים בג"ץ דחה את העתירה בעניין פינוי חאן אל אחמר בטענה כי המאחז אכן נבנה בצורה לא חוקית ללא האישורים הנדרשים. מנגד הגורמים הפלסטינים טענו כי שאי אפשר להנפיק מסמכים שכאלה.