המכתב החריף שכתב נציב קבילות החיילים בביקורת על הצבא ופורסם אמש (רביעי) במהדורה המרכזית ממשיך לעורר סערה בצמרת צה"ל, ונראה שבשלב הזה אף אחד מהצדדים מוכן לוותר. בסביבתו של הנציב מותחים ביקורת חריפה על תפקוד הרמטכ"ל והפיקוד הבכיר שלטענתם כלל לא מודעים למציאות בשטח. מנגד, בצבא טוענים שמדובר במחזור טענות וביקורת שאינה עניינית, וקוראים לנציב לתת לוועדת הבדיקה למוכנות צבא היבשה למלחמה להשלים את עבודתה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
גורם המקורב לנציב קבילות החיילים היוצא, האלוף (במיל') יצחק בריק, אמר על תפקוד הצבא: "יש כאן מפגש מטלטל בין תרבות ארגונית של חוסר ניהול, חוסר משמעת, חוסר בקרה ומעקב, חוסר לימוד לקחים ושינויים. האלופים לא נמצאים בימ"חים (יחידת מחסני חירום), לא יודע אם בחודשיים האחרונים בא אלוף אחד אחרי שיצאו 100 התרעות. שנים הם לא ראו אלוף שבא לימ"חים".
הגורם המשיך לפרט על ניגוד העניינים, לטענתו, של חברי ועדת הבדיקה שהרמטכ"ל גדי איזנקוט מינה. "תת-אלוף במילואים אילן הררי, לפני שהתחיל את העבודה, אמר: 'אני היחידי שיכול להחליט אם הצבא מוכן למלחמה. אני קובע שהצבא מוכן למלחמה ובריק, אין לו את היכולת לבדוק את העניינים האלה. נקודה'", אמר הגורם.
המקורב הוסיף: "ומי האלופים שהגיעו לוועדה? אבי מזרחי, האלוף, שהוא חבר של גדי (איזנקוט). שלוש פעמים בתקשורת לפני שקיבל את המינוי, הוא אמר שגדי צודק והצבא מוכן למלחמה ושבריק טועה. לאבי מזרחי יש עוד בעיה חמורה של ניגוד עניינים. הוא הגיע מ'אלביט', אחד הספקים החזקים של צה"ל במיליארדי שקלים. אותו דבר עם האלוף דורון אלמוג, נציג של חברה שקונה אמצעים מובילים ומוכרת לצבא".
מקורב לוועדה שהרמטכ"ל מינה השיב לגורם בסביבת בריק: "לא הייתי קורא למה שהוא מצא 'כשלים'", אמר המקורב. "בצה"ל, למיטב הבנתי והיכרותי היו פערים ויהיו פערים. בסוף בצה"ל אתה עושה שני דברים: אתה מנהל פערים ומנהל סיכונים. זה מה שהרמטכ"ל עושה. בסוף מישהו צריך לקבל את ההחלטה אם לתת עוד פצצות לחיל האוויר או עוד כיסויים לטנקים. בסוף מישהו צריך לקבל את ההחלטה".
עוד אמר המקורב: "יש לנו אכן בעיות בשכר לאנשי הקבע שגורם להם לא להישאר בצבא. הוא דיבר עם חיילים ונגדים, בין מה שהוא בדק לבין המסקנות על מוכנות צה"ל יש מרחק עצום. אנחנו דיברנו עם עשרות מפקדי גדודים במילואים. הם לא חייבים לנו כלום. המג"ד עושה את זה בהתנדבות והוא אומר לך בדיוק מה מצבו, והתמונה שהם משרטטים שונה לחלוטין מהתמונה של בריק".
"איזנקוט מקבל בין 90% ל-95% מהביקורת של בריק"
בסביבתו של בריק עונים ומתארים פגישה שהתקיימה בינו לבין הרמטכ"ל בתקופה האחרונה. "הוא היה אצל גדי איזנקוט ואמר לו שהוא לא מאשים אותו", אמרו בסביבת נציב קבילות החיילים. "הוא לא מאשים אף אחד, רק רוצה שלצבא יהיה כיוון נכון יותר. גדי (איזנקוט) אמר לו: 'תקשיב, מה הפכת לי את היום ללילה? הלכת והפצת דוח - 250 עמודים, יש שם נתונים, חלקם לא מבוססים'".
לדבריו, בריק השיב לרמטכ"ל: "'אני לא רק מסתכל על המצגות, כמה קניתם. אני רואה בשטח מה באמת קורה ויש הבדל ענק בין המצגות לבין המציאות בשטח'. איזנקוט ישב חיוור, הוא לא ידע מה להגיד, כי אין מה להגיד על זה. כי זאת אמת".
חבר הכנסת אביגדור ליברמן, שהתפטר בשבוע שעבר מתפקידו כשר הביטחון, אמר היום (חמישי) כי שמע בעצמו את הרמטכ"ל גדי איזנקוט אומר שהוא מקבל "בין 90% ל-95%" מהביקורת שבריק מתח על צה"ל.
בכנס איגוד דוברי הרשויות המקומיות אמר ליברמן: "כמו תמיד, בחלק מהדברים הוא צודק ובחלק מהדברים, לדעתי, ההערכה שלו היא לא נכונה. גם הרמטכ"ל - שמעתי אותו במו אוזניי גם בפורום סגור וגם בפורום פתוח - אומר: 90-95% מהביקורת של בריק הוא מקבל. אכן, יש שם ליקויים".
מדובר על עימות של ממש שלא בטוח שיוכרע עד תום כהונתו של הרמטכ"ל איזנקוט בעוד קצת יותר מחודש. נראה שתפוח האדמה הלוהט הזה יתגלגל לפתחו של הרמטכ"ל הנכנס, אביב כוכבי, והוא יהיה זה שיצטרך להכריע בנושא. בריק, בכל מקרה, מסיים את תפקידו רק בינואר ועד אז לא מתכוון לוותר.