נוכחות אירנית סמוך לגבול באישור המעצמות: לאחר שנשיאי ארצות הברית ורוסיה אישרו השבוע את הסכם אי ההסלמה בסוריה שנחתם בעמאן, הערב (שלישי) נחשפה לראשונה במהדורה המרכזית "מפת אזורי החיץ" שמגדירה בפועל אילו כוחות יורשו לפעול בסוריה ומהיכן - ומעוררת דאגה רבה בירושלים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המפה, שהגיעה לידי חדשות 2, כתובה באנגלית וברוסית והיא משרטטת את פריסת הכוחות המלאה בסוריה לאחר שש שנות מלחמת אזרחים עקובת הדם במדינה. היא מחלקת את המדינה למספר אזורים, המוגדרים על פי הכוח שנמצא בהם ושולט עליהם.
לפי ההסכמות אליהן הגיעו המעצמות ואושרו בידי שני מנהיגיהן, אזורי החיץ המסומנים בצבע לבן במפה יהיו מרוחקים 5 ק"מ בלבד מהגבול עם ישראל. על פי ההסכם, באותם אזורים "תימנע נוכחות של כוחות זרים בעתיד", אך מלבד אמירה עמומה זו אין הגדרה מפורשת של הכוחות שיורשו להימצא באותם שטחים ועל מי ייאסר לחלוטין לשהות שם.
עוד הוסכם כי המורדים יישארו באזורים המסומנים בצבע אפור הממוקמים אחרי אזורי החיץ, אך עדיין סמוכים יחסית לגבול עם ישראל, בצדה הסורי של רמת הגולן. המשמעות היא שאירן וחיזבאללה יוכלו להתבסס, באישור המעצמות, במרחק של 7-8 ק"מ מהגבול עם ישראל, זאת לאחר שנדחקו אל מחוץ לאזורים שנמצאים בשליטת המורדים. כך אירן תוכל להתבסס גם סמוך לגבול עם ירדן, תוך שכוחותיה יידרשו לשמור על מרחק של לפחות 20 ק"מ מהגבול עם ישראל.
אירן נדחקה מעבר למורדים - אך עדיין בקרבת הגבול
עוד הוסכם בין המנהיגים כי הרוסים הם שיהיו אמונים על אכיפת ההסכם, במסגרתו יוקם מרכז בקרה משותף בעמאן, בירת ירדן. יצוין כי ישראל הייתה מודעת לעצם קיום ההסכם, אך לא שותפה בניסוחו. כעת בירושלים עוקבים בדאגה אחר ההסכם שמאפשר לאירן להתבסס באישור סמוך לגבול.
ההסכם כולל גם הכרה בריבונות של משטר אסד וכן התייחסות למאמץ ההומניטרי ושיבת פליטים. כמו כן, הוא קובע כי הגבול בין ירדן לסוריה יישאר פתוח. על אף שבהסכם צוין בפירוש כי הצבא הפורמלי היחיד שיישאר על אדמת סוריה הוא צבא הסורי - שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב התיר היום בפירוש גם לכוחות אחרים להישאר. לדבריו, מוסקבה מעולם לא הבטיחה נסיגה של הכוחות הפרו-אירניים במסגרת ההסכמים שגובשו.
בתגובה לדברים, גורם בלשכת ראש הממשלה מסר כי "כבר אתמול אמר ראש הממשלה נתניהו שישראל הבהירה גם לידידינו במוסקבה את עמדתה, גם רה"מ נתניהו אמר זאת לנשיא פוטין. ישראל תמשיך לדאוג לאינטרסים הביטחוניים שלה בכל מקרה ובכל מצב". הדאגה הישראלית לא נובעת בעיקרה מהמרחק של המיליציות האירניות מהגבול - אלא במידת ההשפעה של טהרן ועצם ההימצאות של כוחות הפועלים מטעם משמרות המהפכה באירן במדינה סמוכה.