שר הביטחון מסמן יעד חדש: השר אביגדור ליברמן כתב הערב (שבת) בדף הפייסבוק שלו כי "הקואליציה נגד דאע"ש סיימה את תפקידה, אחרי דאע"ש אירן!". עוד התייחס ליברמן להסכם השלום עם מצרים, שהשבוע ימלאו 40 שנה לחתימתו, ואמר: "אנואר סאדאת היה מנהיג אמיץ, שהלך נגד הזרם וסלל את הדרך למנהיגים ערבים נוספים להכיר בחשיבות הקשר האסטרטגי עם מדינת ישראל".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"40 שנה לאחר נחיתתו ההיסטורית של סאדאת בישראל, אני קורא למנהיגי האזור ללכת בעקבות הנשיא סאדאת, להגיע לירושלים ולפתוח דף חדש, לא רק ביחסי ישראל עם העולם הערבי, אלא באזור כולו", כתב ליברמן. "המזרח התיכון זקוק כיום, יותר מכל דבר אחר, לקואליציה של המדינות המתונות נגד אירן".
דבריו המפתיעים של ליברמן מתפרסמים יומיים לאחר הריאיון הנדיר של הרמטכ"ל גדי איזנקוט לעיתון הסעודי Elaf: בריאיון התייחס איזנקוט למאזן הכוחות במזרח התיכון ולאפשרות של מלחמה עתידית עם אירן וסוריה. איזנקוט אמר כי בין ישראל וסעודיה שוררת הסכמה בכל הקשור לאיום שמציבה טהרן על האזור כולו, ולדבריו ישראל אף מוכנה לחלוק מודיעין רגיש עם סעודיה. "לסעודיה ולישראל יש אינטרסים משותפים נגד אירן", הבהיר.
הרמטכ"ל התייחס להתפתחות ביחסים של ישראל עם מדינות ערב המתונות והסביר כי "מדינת ישראל נמצאת עכשיו במצב הטוב ביותר שלה מבחינה צבאית: התפתחנו מאוד, יש לנו כוח צבאי, מודיעין, חילות אוויר ורגלים שנמצאים במצב הטוב ביותר וכולם יודעים את זה. לכן אנו זוכים להערכה רבה מצד המדינות המתונות באזור".
לדברי הרמטכ"ל, אירן היא האיום "האמיתי והגדול ביותר" באזור בעת הנוכחית. הוא ציין כי לטהרן קיימת עדיין נכונות להשיג יכולות גרעיניות למרות שההסכם עם המעצמות הקפיא אותן באופן זמני, והוסיף כי בכוונתה "לשנות את חוקי המשחק" באזורים שונים במזרח התיכון.
"אירן מנסה לשנות את חוקי המשחק באזור באמצעות העברת ידע, בניית מפעלי נשק ואספקת נשק מתקדם ומל"טים", הסביר איזנקוט. "כך היא כופה את השפעתה של אירן על האזורים השונים והפעלת זרועות לביצוע משימות, כמו חיזבאללה, החות'ים בתימן והג'יהאד האסלאמי. היא משקיעה כסף רב במלחמה ובמיליציות השונות".
"לא נקבל איום אסטרטגי מלבנון"
במהלך הריאיון סיפק איזנקוט גם ניתוח אסטרטגי של המדיניות הרוסית והאמריקנית במזרח התיכון ואמר כי ארצות הברית ניסתה לכונן בריתות במטרה להילחם עם דאע"ש, מדיניות שלדבריו הוכיחה את עצמה במקביל לניסיון של וושינגטון לחיזוק הציר של מדינות ערב הסוניות המתונות עליו רמז הרמטכ"ל בתחילת הריאיון.
בכל הנוגע לדאע"ש ולתבוסתו ההולכת ומסתמנת בסוריה, הזהיר הרמטכ"ל כי למרות שנדמה שארגון הטרור נעלם מהמפה הסורית הוא עדיין יכול להופיע בקונסטלציות אחרות בדמות ארגוני טרור אחרים. "יש לנו מדיניות ברורה שלא לקחת חלק במלחמה בסוריה, אבל כן התערבנו כשראינו את הניסיון לתקוף את אחינו הדרוזים. סיפקנו להם רכבים משוריינים והזהרנו שנתקוף אם ייכנסו (לכפר הדרוזי)".
על המדיניות הרוסית בסוריה אמר כי מוסקבה מסתכלת על האינטרסים הרוסיים שלה באזור ועליהם בלבד, וזאת משום שלדבריו הגיע הקרמלין לשילוב מוצלח בין ברית עם אסד, אירן וחיזבאללה לצד הסכמות עם הבית הלבן וטורקיה בכל הקשור למלחמה בדאע"ש במסגרת המנגנון המשותף למניעת חיכוך שעובד לדברי איזנקוט "בצורה מצוינת".
את הריאיון חתם הרמטכ"ל בהתייחסות למתיחות בגבול הצפון ולאפשרות של מלחמה עם חיזבאללה. "אין לנו שום כוונה לפתוח במתקפה על חיזבאללה בלבנון ולהגיע לכדי מלחמה", הבהיר, "אבל לא נקבל איום אסטרטגי על ישראל. אני שמח מאוד על השקט משני צדי הגבול שנמשך כבר 11 שנים. מצד שני אנו כן עדין לניסיונות האירניים להסלים את המצב".