לוחמות (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
יותר נשים יושלבו במערך הקרבי | צילום: דובר צה"ל, חדשות

בצה"ל שוקלים לשלב נשים בתפקידים חדשים, אך הסיבה מדאיגה: בכיר בצה"ל חשף היום (רביעי) כי בזמן ששיעור הנשים המתגייסות נותר דומה בשנים האחרונות, אחוז הגברים המתגייסים דווקא נמצא במגמת ירידה. ב-2004 התגייסו יותר מ-77% כשב-2016 ירד המספר ל-72%. יותר ממחצית הגברים שלא מתגייסים מנצלים את סעיף "תורתו אמנותו" כדי להישאר מחוץ לצבא וכרבע מהם לא מתגייסים בגלל סיבות רפואיות.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בנוסף, נתון מדאיג חושף כי בשנה האחרונה חלה ירידה ברמת המוטיבציה של גברים לשרת במערך הלוחם. גורם צבאי ציין כי מועמדים רבים לשירות ביטחון הביעו רצון לשרת בתפקידים של סייבר מחשבים ומודיעין. בין הפתרונות שהועלו בצה"ל כדי להתמודד עם הירידה בגיוס גברים והירידה במוטיבציה לשירות גברים - שילוב נשים בתפקידים נוספים במערך הלוחם, הקמת גדוד מעורב שלישי מעורב וקיצור השירות. במערכת הביטחון בוחנים להוסיף עוד תפקידי לחימה לחרדים והורדת פרופיל הלחימה ל-64.

אל מול נתוני הגיוס המדאיגים בקרב הגברים, נחשפים דווקא נתונים מעודדים לגבי שילוב נשים בצה"ל - וגם את התפקידים החדשים שנשקלים עבורן. הבכיר אמר כי בצבא הוקם צוות בדיקה ובחינה, ששוקל לשלב נשים בארבעה תפקידים חדשים שעד כה היו סגורים בפניהן - שריון, ספינות הקרב החדשות של חיל הים, מפעילות ציוד מכני הנדסי כבד (D-9) ויחידת 669 של חיל האוויר.

חיילים אתיופים (צילום: רויטרס, חדשות)
שיפור בשילוב החיילים בני העדה האתיופית | צילום: רויטרס, חדשות



הבכיר הדגיש כי טרם התקבלה החלטה בנושא. לדבריו, הצבא בוחן את הליך השילוב הראוי של הנשים בתפקידים אלו לצד בחינת המשמעות של לחימה בשטח אויב: כמו כן הם בוחנים את התאמת הנשים לדרישות פיזיולוגיות. לדבריו עדיין אין המלצה סופית בנושא. צה"ל פועל בימים אלו באופן ניכר לשילוב נשים בצה"ל, והמספרים מוכיחים זאת: ישנה עלייה מתמדת בגיוס חיילות לתפקידי לחימה - לפני חמש שנים הן היוו רק 2% מהלוחמים, וכיום הנתון עומד על 7%. מדובר בכמעט 1,900 לוחמות.

נתונים מעודדים במעורבות יוצאי אתיופיה

המגמה ניכרת גם בהתבוננות על התפקידים בהן משרתות החיילות: ירידה של 29% בשיבוץ לתפקידי פקידות, עלייה של 36% בגיוס לתפקידי טכנולוגיה איכותיים ו-400% בתחום הלחימה. גם מספר אלופות המשנה בצה"ל הגיע לשיא - 34 נשים מכהנות בתפקיד זה כרגע ועוד שבע ימונו לדרגה זו בקרוב. ב-2008, לשם השוואה, היו רק 20 אלופות משנה.

לשכת הגיוס, ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
המטרה: שכל החיילים יתייצבו במועד | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

על פי נתוני צה"ל, בשנה האחרונה חלו שינויים מעודדים במעורבות קהילת יוצאי אתיופיה בצבא: ישנה עלייה של 25% ביציאת בני העדה לקצונה, לצד ירידה משמעותית במספר החיילים שנכנסו לכלא (15%) ובנשר - היפלטות מצה"ל (30%). 

הבכיר סיפר כי קיימת תכנית חדשה למתגייסים הנמנים על קהילת יוצאי אתיופיה, שמטרתה לעבור מבידול אוכלוסייה זו לשילוב. צה"ל יפעל להרחיב את ההדרכה של בני הקהילה לצבא, כמו גם שינויים בהליך הגיוס שלהם לצבא - וזאת על מנת להיטיב עם השיבוץ ואיכות השירות של החיילים ממוצא אתיופי.

_OBJ

שיפור גם במערך הגיוס

ומה בנוגע לגדוד הסיור הבדואי? בצבא מתכוונים לצמצם את היקפו ולהפוך אותו לפלס"ר: החיילים שלא ייקלטו בפלוגת הסיור יפוזרו ביחידות שונות בצה"ל. במקביל בצה"ל יוצרים תכנית גיוס חדשה למגזר הבדואי, שתכלול עוד אפיקי קבע חדשים וגם עתודה. כמו כן יוגדלו דמי הקיום לאוכלוסייה זו - ויושוו לאלו שמקבלים חיילים חרדים. לפי נתוני צה"ל, בשנה שעברה שירתו בצה"ל 350 חיילים ממוצא בדואי. מדובר בעלייה לעומת השנה שקדמה לה, אך בצה"ל מעוניינים להגביר את השתלבותם.

לפי המודל החדש שגובש בצה"ל, החיילים הבדואים ישרתו 28 חודשים, יחד עם הכנה מוגברת לגיוס - וטיפול והכשרה של חיילים אלו לקראת השחרור כדי שיוכלו להשתלב בשוק העבודה לאחר השירות.

לכלל המתגייסים גם יש בשורות: צה"ל נמצא בעיצומו של שינוי בטיפול בגיוס, שנועד להקל על המועמדים לשירות ביטחון - וגם לפעול נגד אלו שמעכבים את הליך הגיוס ומקשים על המערכת. לאחרונה יצאה אפליקציה בשם "מתגייסים", יישום נגיש שהופך את הליך הגיוס לשקוף. הצעירים שמתגייסים יכולים לעקוב באמצעותה אחרי שלב המיונים בו הם נמצאים - וגם לסמן את העדפותיהם בנוגע לתפקידים בהם ישרתו.

בצה"ל מודאגים מכך שרק כ-50% מהמתגייסים מגיעים בתאריך הנקוב לצו ראשון, והשאר זקוקים לתזכורות על מנת להתייצב. האפליקציה החדשה צפויה לאפשר לקבוע מועד נוח גם לצבא וגם למתגייס: חייל שלא יתייצב במועד שנקבע לו יספוג הורדה בניקוד, שתוביל לפגיעה בשיבוצו. ונתון מעודד אחרון: ישנה ירידה של כ-2% בשחרור של חיילים וקצינים ממקצועות טכנולוגיים מרצון - כלומר, אלו שעזבו לטובת השוק הפרטי שמציע תנאים טובים ושכר גבוה. צה"ל הוסיף לחיילים אלו מענקים ושינה את סביבת העבודה על מנת להיטיב עם שירותם.