סערת הצוללות נמשכת: האלוף במילואים גיורא איילנד, שכיהן בעבר כראש אגף התכנון בצה"ל וכראש המועצה לביטחון לאומי, אמר הערב (שישי) בריאיון לחדשות 2 כי מהעסקה לרכישת שלוש הצוללות עליה חתם ראש הממשלה בנימין נתניהו "עולים סימני שאלה רבים".
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
לטענת איילנד, הבעייתיות בעסקה נעוצה בשאלה האם רכישת הצוללות נכללה במסגרת התכנית הרב שנתית של צה"ל. "אם התשובה היא כן אז כנראה כל הדיון הוא פחות חשוב", הסביר איילנד. "אך משתמע מדבריו של שר הביטחון דאז משה יעלון שזה לא היה כך. אז מה קרה בשנה האחרונה שפתאום הצורך הזה עלה, גבר, והוא מרכיב כזה משמעותי בתכנית הרב שנתית של צה"ל?".
בנוסף, מסביר איילנד, מהתהליך "מתחדדת בעיית המחיר האלטרנטיבי – כשאתה עושה דבר אחד אתה לא עושה דבר אחר, רוצים הרבה מדבר אחד יש פחות לדברים אחרים".
איילנד אף טען כי בניגוד לתהליכי רכישה אחרים של ציוד צה"לי ונשק, במקרה הזה התהליך היה מהיר מהרגיל. "השאלה היא לא רק האם זה היה מהיר, אלא גם למה זה היה כך, האם כתוצאה מאיזשהו צורך מבצעי או שזה תוצאה של משהו אחר?", הסביר. הוא הוסיף כי במקרים קודמים, מי שקידם את התהליך לרוב הוא הדרג הצבאי, שהביא את תכניות הרכישה בפני שר הביטחון. "בכל מצב אחר ראש הממשלה הוא לא יותר מאשר שחקן", אמר.
"יש סימני שאלה רבים, והעניין הוא מהות העסקה", אמר איילנד בהמשך. "ככל שאני מבין יש פה עסקה בין ממשלה לממשלה. כשזה המצב, לא ברור מה תפקידם של מתווכים בעניין". איילנד גם התייחס לאפשרות רכישת ספינות נגד צוללות. "ספינות שטח אין סיבה לקנות מהגרמנים, עדיף מהאמריקנים", הסביר. "ואין מצב כזה שבו דרג מדיני אומר: 'תקנו אצל א' לא אצל ב''. אני מקווה שזה לא הסיפור פה ".
יעלון הגיב לראשונה לסערת הצוללות
בחשבון הפייסבוק שלו כתב אתמול שר הביטחון לשעבר כי "אכן, התנגדתי נחרצות להגדלת צי הצוללות של חיל הים בשלוש צוללות נוספות". הוא הוסיף כי "באותה עת, מטעמים מבצעיים, ארגוניים וכלכליים, לא היה לצה"ל צורך בכך, ואף לא בשנים הקרובות".
"עמדתי התבססה גם על סמך עבודת מטה מקצועית, מעמיקה ומקיפה שבוצעה בצה"ל ובמשרד הביטחון", המשיך יעלון. "איני יודע מה נעשה ומה נחתם לאחר עזיבתי את משרד הביטחון, אך פרסומיו של רביב דרוקר בנושא מטרידים מאוד, ומחייבים בדיקה מקיפה של הגורמים הרלוונטיים". יעלון אף טען כי "תיאור השתלשלות הדברים המתוארת בהודעת המל"ל הוא חסר ואינו משקף את המציאות כהווייתה".
עסקת הצוללות - הקרב מאחורי הקלעים
בימים האחרונים עלתה לכותרות העסקה בה רכשה ישראל מגרמניה שלוש צוללות חדשות - מספרים 7, 8 ו-9, לאחר שבערוץ 10 פורסם כי פרקליטו של ראש הממשלה נתניהו, עו"ד דוד שמרון, ייצג את הצד הגרמני בעסקה. מוקדם יותר היום חשפו בסביבת שר הביטחון לשעבר את המאמץ לבלימת העסקה - שהסתיים בחתימה מצד נתניהו על מסמך, שסעיפיו לא ידועים למערכת הביטחון.
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "תהליך ההצטיידות בצוללות ובמערכות נשק אחרות בישראל הוא מקצועי וסדור לחלוטין. כל הגורמים המקצועיים בצה"ל ובמערכת הביטחון היו והינם מעורבים בהחלטות על רכישת הצוללות וכלי שיט אחרים.
"ראש הממשלה החליט בסוף התבליך לקבל את עמדת מערכת הביטחון הרכש הצוללות ולגבי כלים אחרים. ראש הממשלה אף החליט לדחות את המלצתו של ראש המל"ל לשעבר יעקב עמידרור להרחיב את צי הצוללות, והסתפק בעמדה המצומצמת יותר של מערכת הביטחון. די בדברים אלו כדי להפריך לחלוטין את הטענה ההזויה שתהליך זה הושפע מגורמים חיצוניים. כל ההחלטות של ראש הממשלה נעשו אך ורק מתוך דאגה לצרכים האסטרטגיים של ישראל לעשרות השנים הבאות.
"דוד שמרון לא שוחח מעולם עם ראש הממשלה על הצוללות, ולא על שום נושא אחר הנוגע להצטיידות חיל הים. ממילא שום גורם חיצוני לא יכול להשפיע על התהליך המקצועי המורכב של קבלת החלטות ביטחוניות מסוג זה. באשר לטענות החדשות ששידר גיא פלג, מדובר בהדלפות לא חוקיות ומגמתיות, אשר נועדו גם הן ללחוץ על היועץ המשפטי לממשלה לפתוח בבדיקה. אנו חוזרים ואומרים: בסופו של דבר לא יהיה כלום – כי פשוט אין כלום".