עבור רבים יום הכיפורים הוא יום של חשבון נפש, אולם עבור אגף המודיעין בצה"ל מדובר בתזכורת כואבת במיוחד לכישלון במלחמת יום הכיפורים, גם 43 שנים אחרי. תא"ל דרור שלום, ראש חטיבת מחקר באמ"ן, שומר עמו שנים תמונה של חטיבת המחקר מאותם הימים. "זו, מבחינתי, תמונת הצניעות", הוא מסביר, "אנשים שם נראים זחוחים קצת, וזה מסמן את התקופה והכשלון המהדהד של אמ"ן".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מלחמת יום הכיפורים נחשבת לקו פרשת המים של המודיעין. "היום אנחנו עושים הכל, אבל הכל, למנוע את החזרה של הטעות", אומר תא"ל שלום, "זו בעצם המשימה של חטיבת המחקר: לחבר את פיסות המידע הקטנות לתמונה אחת שלמה ולהפיץ אותה".
חטיבת המחקר מורכבת בפועל משלל חדרים ומסדרונות, שרק חלקם יכולים להיחשף לציבור, בהם יושבים קצינות וקצינים בדרגות סרן ורב סרן - לכל אחד מהם מומחיות בתחומו. "תובנות שאנחנו מפיקים כאן בתחום הטכנולוגי עוסקות בעיקר באמצעי הלחימה שהאויב מפתח ומייצר", מסביר אל"מ א', עוזר להערכה בחטיבת המחקר, "כמו כן, יש כמה תובנות אסטרטגיות על התפתחויות בזירה הפלסטינית".
ואכן, כשבצה"ל נערכים לתגובה אווירית אחרי ירי מרצועת עזה לכיוון ישראל, חטיבת המחקר מתבקשת לספק הערכה של ההשלכות. "בעיתוי הנוכחי, חמאס כנראה לא יהיה מעוניין בהסלמה", מסביר סרן מ' מחטיבת המחקר, "לכן אנחנו מבינים שאם יהיה משהו, זה במסגרת אותם איתותים הדדיים באש - אבל תמיד יש ספק".
לצד בחינת האירועים בעזה ובגדה, ישנה כמובן גם זירה נוספת חשובה לא פחות: הזירה האירנית. לצד סקירה נרחבת של המתרחש בשטח, אפילו בתוכניות הסאטירה, ברור לכל שהעיסוק המרכזי הוא אחד: בחינה מדוקדקת של אירן שאחרי הסכם הגרעין, וספציפית בדיקה שאירן עומדת בהתחייבויות שלקחה על עצמה במסגרתו. "אנחנו מנסים, בכל אפשרות ודרך, בכל אחד ממקורותינו הרבים, להיות עם אצבע על הדופק", מבהיר סרן ע' מחטיבת המחקר.