מערכת הביטחון ביצעה הבוקר (חמישי) ניסוי מוצלח ראשון במערכת ההגנה מפני טילים "חץ 3", כששיגרה טיל מיירט מבסיס חיל האוויר בפלמחים. הניסוי בוצע כשנה לאחר ניסוי דומה שנכשל - והפעם הצליח טיל החץ להשמיד את המטרה בחלל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לאחר שיגור טיל המטרה מסוג "אנקור" זיהה אותו מערך המכ"מים של מערכת החץ, העביר את הנתונים אל מרכז ניהול הירי, שניתח אותם וביצע תכנון מלא ליירוט. עם השלמת התכנון שוגר לעבר טיל המטרה מיירט "חץ 3", שביצע את כל שלבי הטיסה על פי התכנון, והשמיד את טיל המטרה.
היירוט עצמו התבצע מחוץ לאטמוספירה - בדיוק כפי שנועדה המערכת לבצע. בשל שיקולי בטיחות הנובעים מיירוט טיל בגובה רב, נעשה בניסוי שימוש במטרה דלה ברסיסים, שנישאה על גבי טיל מטרה מסוג אנקור.
מערכת "חץ" 3 נועדה ליירט טילים בליסטיים מתקדמים ביותר כמו אלה שמפתחת אירן, עוד כשהם בחלל - מחוץ לאטמוספירה. ארצות הברית גם היא שותפה לניסוי הזה, ולאור ההתקדמות בפיתוח המערכת, כבר נערכים לבניית קו ייצור משותף ישראלי-אמריקני.
יואב תורג'מן, מנהל מפעל מל"מ בתעשייה האווירית, אמר כי מדובר בניסוי עם הצלחה מלאה. "המטרה שוגרה מעל הים התיכון ומדמה טיל בליסטי ", הסביר תורג'מן. "מערך החץ על הקרקע בפלמחים גילה, זיהה, ובנה תכנית יירוט. המערך הוציא את המיירט לעבר טיל המטרה ופגע בו מחוץ לאטמוספירה - בחלל".
מנכ"ל התעשייה האווירית יוסי וייס אמר כי "ההצלחה בניסוי מערכת חץ 3 היום הינה אבן דרך משמעותית וצעד חשוב לקראת מבצעיות של אחד הפרוייקטים החשובים ביותר של מדינת ישראל ושל התעשייה האווירית". וייס ציין כי מדובר בפרוייקט מורכב ביותר מבחינה טכנולוגית, המציג יכולות וביצועים יוצאי דופן, בשיתוף פעולה הדוק עם השותף האמריקני "בואינג".
בשנה שעברה: הניסוי נכשל
לדברי תורג'מן, זאת הפעם ראשונה שמערכת "חץ 3" מבצעת יירוט מלא ומשמידה את המטרה. לטיל החץ אין ראש נפץ. הוא מתנגש במטרה ומפרק אותה, ולכן יש חשיבות לדיוק גבוה במיוחד.
יאיר רמתי, ראש מנהלת "חומה" במשרד הביטחון: "הצלחת הניסוי היום מפצה מבחינת לוחות הזמנים על הכישלון בשנה שעברה. זה פותח לנו את השער להמשך סדרה של ניסויים שתוביל תוך זמן לא רק להצטיידות של חיל האוויר במערכות החדשות והמתקדמות".
הניסוי בוצע באמצעות "אתרוג זהב", מערכת מבית אלביט מערכות, שמתפקדת כמרכז השליטה והבקרה הלאומי של מערך ההגנה האקטיבי של מדינת ישראל כנגד איום טילי הקרקע-קרקע, ומרכז ניהול היירוטים של מערכת ה"חץ".
המערכת הינה למעשה הלב של מערכת ההגנה מפני טילים, והיא מחשבת את תכנית ההגנה כנגד הטיל, תוך סיווג המטרה, הערכת האיום, תכנון היירוט וקבלת ההחלטה מתי ואיך לשגר את המיירט.
בשנה שעברה כשל ניסוי דומה שנערך במערכת ההגנה האווירית. במסגרת הניסוי שבוצע בדצמבר 2014, שוגר טיל המטרה מדגם אנקור כסוף. הטיל ביצע את התמרון המדמה טיל בליסטי, אך בשל תקלה שלא ניתן לפרט אודותיה במהלך המעקב אחר המטרה, הוחלט ברגע האחרון לא לשגר את הטיל המיירט מדגם "חץ 3". לאחר הניסוי שכשל בחנו בבמשרד הביטחון את התוצאותיו כדי להבין מה בדיוק אירע.