בדרך לתיקון העוול: באיחור ניכר יתבצע בעוד פחות מחודשיים תיקון משמעותי למציאות היומיומית הבלתי נסבלת בצה"ל אותה חשפנו ב"אולפן שישי" לפני כשנתיים, לפיה חיילים רבים אינם מצליחים להתקיים מהמשכורת הצבאית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אתה עולה באוטובוס לקריית שמונה לאימון, ואין כסף אפילו לסנדוויץ' בדרך, זה אבסורד", מספר תמיר (שם בדוי), לוחם לשעבר בנח"ל. "עם 700 שקל אני לא מצליח להחזיק שום דבר", מספר קובי (שם בדוי), לשעבר לוחם בגולני. "אין לי שום עזרה מהבית כי אין אפשרות".
בתחקיר שפורסם לפני כשנתיים עלתה תמונה של חיילים שרבים מהם במצוקה כלכלית חריפה. בתי הכלא הצבאיים מלאים בחיילים שערקו כדי לעבוד ולסייע בבית. כ-50% מהחיילים ממוצא אתיופי מגיעים לכלא הצבאי - רבים מהם מסיבה זו.
"בצה"ל משרתים היום עשרות אלפי חיילים שאנחנו מודעים לכך שיש להם בעיות כלכליות ותקציביות", מספר אל"מ אייל קרוליצקי ממחלת פרט באגף כוח האדם בצה"ל. "אנחנו כיום יודעים לתת להם מענה".
"חייל שיוצא להגן עלינו צריך לקבל את מלוא השקט"
בתחילת 2014 השכר קיבל תוספת הצמדה, שנה אחר כך בהוראת שר הביטחון הוא עלה שוב ועמד על 540 שקלים לחייל עורפי ו-1077 שקלים לחייל קרבי - אלא שהמצוקה נמשכה.
"קרה לא פעם שבא אליי אחד ממפקדי המחלקות, ואמר לי תשמע לחייל הזה לא היה מה לאכול אז נתתי לו 200-300 שקל כדי שיהיה לו מה לאכול בסוף השבוע".
בכל דרגי הפיקוד בצה"ל הבינו שיש לטפל בדמי הקיום בסדר עדיפות עליון, כך לדברי קצין בכיר. בישיבה בכנסת נקבו אנשי הצבא בסכום הדרוש באמת לחייל - סכום שנע סביב 1,100 שקלים לחייל.
שר האוצר, משה כחלון, מספר כי השנה מוקצב לשכר החיילים סכום של 660 מיליון שקלים - ומבהיר כי לא מדובר בהעלאה חד פעמית בשכר החיילים: "הכסף הזה נכנס לבסיס התקציב. ברגע שזה כסף קואליציוני הוא ימשיך לרוץ הלאה לאורך כל התקופה. וזה לא הסוף, אלא רק עוד שלב בדרך. חייל צה"ל שהולך להגן עלינו צריך לקבל את מלוא השקט".
בשבוע שעבר שלחו שופטי בג"צ את אנשי צה"ל ומשרד הביטחון לקבוע קריטריונים ברורים לחישוב דמי הקיום שיעוגנו בפקודות מטכ"ל. בשבועות הקרובים צפויה הממשלה לאשר את המלצת הוועדה לעדכון שכר החיילים - וכך זה ייראה בתלוש מינואר הקרוב: לאחר המלצת הוועדה, משכורתו של חייל עורפי תעמוד על 810 שקלים, משכורתו של תומך לחימה תעמוד על 1,176 שקלים ואילו לוחם יזכה לשכר של 1,616 שקלים מדי חודש.