יממה לאחר נסיון הרצח, ירושלים על סף בערה: לאחר חיסולו של המחבל שירה בפעיל הימין יהודה גליק ופצע אותו קשה, ברשות הפלסטינית נוקטים צעדי מחאה ולא מגנים את הירי, ופת"ח אף הכריז באופן רשמי על "יום זעם" במזרח ירושלים וביהודה ושומרון. במשטרת ירושלים החליטו הערב (חמישי) על פתיחת להר הבית, למרות המתיחות הרבה והחשש למהומות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המהומות נמשכו גם הערב, כשאבנים יודו לעבר אוטובוס בשכונת ארמון הנציב בדרום העיר. נוסעת כבת 70 נפצעה קל, ושוטרים ולוחמי מג"ב החלו בסריקות אחר חשודים. בתקרית נוספת בואדי ג'וז בעיר פתחו לוחמי מג"ב באש לעבר רכב שלא עצר במחסום בידוק. הנהג נעצר לחקירה, ואין נפגעים בתקרית. קודם לכן נעצרו שני קטינים תושבי מזרח ירושלים, בני 11 ו-14, בחשד ליידוי אבנים בשכונת פסגת זאב.
בתוך כך, הלוויתו של מועתאז חיג'אזי, המחבל שנורה ונהרג במהלך הנסיון למעצרו, תתקיים בסמוך לשעה 23:00 בהשתתפות 45 אנשי משפחה בלבד ותחת אבטחה כבדה מחשש להפרות סדר. מצבו של גליק מוסיף להיות קשה, אך בבית החולים הביעו אופטימיות זהירה לאחר שמצבו התייצב ולא נמצאו פגיעות משמעותיות נוספות לאלו שנותחו.
באתר הרשמי של מחלקת הגיוס והארגון של פת"ח הביעו זעם על הרג המחבל מותעאז חיג'אזי, שלדבריהם מהווה "התנקשות לא חוקית" על ידי כוחות הביטחון הישראליים. מזכ"ל תנועת פת"ח בירושלים, עדנאן גית', אמר לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" כי הריגתו של חיג'אזי ללא שניתנה לו אפשרות להגן וללא ראיה מוכחת היא "אקט של טרור".
כמו כן גינה הארגון את הפרת זכויות הפלסטינים, לדבריהם, במתן גישה למסגד אל-אקצא - ולדברי גית' האפלייה בעיר עתיקה הובילה לירי בגליק.
היערכות לקראת מהומות בתום תפילת יום השישי
לאחר שהמשטרה סגרה היום את הר הבית ליהודים ומוסלמים, יו"ר הרשות אבו מאזן טען כי מדובר ב"הכרזת מלחמה" וגם בכיר הרשות ג'יבריל רג'וב סירב למחות על הירי בגליק: "אני לא מגנה, אני לא רוצה לראות כל הרג של אף אחד. מה הוא עושה שם (בהר הבית)? תסתכלו על הצד השני. תסתכלו כמה סבל", אמר בריאיון לחדשות 2.
בהערכת מצב שהתקיימה הערב בראשות מפקד מחוז ירושלים, ניצב משה (צ'יקו) אדרי, החליט מפקד המחוז "להחזיר את השגרה להר הבית בהתאם לסטטוס קוו הקיים ובכפוף להערכות מצב מבצעיות". לאחר שהתקבל מידע מודיעני על כוונת צעירים ערבים להפר את הסדר עם תום תפילות יום השישי, החליט מפקד המחוז לאשר רק לגברים פלסטינים מעל גיל 50 להתפלל מחר.
במשטרה הדגישו כי שוטרים ולוחמי מג"ב רבים - כ-3,000 במספר - נפרסו בעיר, בדגש על מזרח ירושלים ומוקדי חיכוך באזור העיר העתיקה. "המשטרה תגלה אפס סבלנות כלפי כל נסיון להפר את הסדר ותגיב במהירות וללא פשרות אל מול כל נסיון שכזה", הוסיף ניצב אדרי. ח"כ זבולון כלפה (הבית היהודי) מחה על סגירת ההר למתפללים יהודים - מהלך אותו כינה "בושה, אין גבול לרפיסות".
עיתונאי ירדני בכיר: "או אל אקצא או השלום עם ישראל"
בעקבות המתיחות, קיימת סכנה אמיתית ל"מלחמת זכויות" בהר הבית - מאבק על בסיס דתי ולא לאומי. ברחוב הפלסטיני קיים חשד עמוק שישראל חותרת לשנות את ההסכמים הנהוגים בהר הבית מאז 1967. גם רג'וב עצמו טען שיש "נסיון לחלק את מסגד אל אקצא" כפי שנעשה במערת המכפלה, בה מוקצות שעות תפילה שונות ליהודים ולמוסלמים.
כל נסיון לשינוי הסטטוס קוו בהר לא מקובל על ידי הפלסטינים, והמצב הנוכחי מוביל לדריכות גם בירדן, שהסכם השלום עם ישראל העניק לה מעמד מיוחד בהר הבית. עיתונאי בכיר בירדן טען היום כי "המשוואה פשוטה - אל אקצא או חוזה השלום בין ירדן לישראל". קולות רבים באוכלוסיה הפלסטינית בירושלים לא רוצים אינתיפאדה או הסלמה, אך יש חוגים אסלאמיים וגורמים בפת"ח שיכולים לדרבן צעירים פלסטינים לבצע פעולות טרור.