לאחר הפרסום השבוע בדבר הנחייתו, שאסרה על פועלים פלסטינים מיהודה ושומרון לנסוע לבתיהם בתחבורה הציבורית, הסביר היום (רביעי) שר הביטחון משה בוגי יעלון את הנימוקים להחלטתו והבהיר כי אין בה כדי למנוע מפלסטינים נסיעה באוטובוסים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לא צריך להיות איש ביטחון כדי להבין שכשיש 20 ערבים בתוך אוטובוס שהנהג שלו יהודי ויש בו עוד 2 או 3 נוסעים ואולי חייל או חיילת עם נשק, שזו ערובה לפיגוע", אמר יעלון במהלך מענה לשאילתות במליאת הכנסת. "אני חוזר ואומר שאין לי גם כוונה לאסור על נסיעת ערבים בתחבורה ציבורית ביהודה ושומרון, אבל בתוך האוטובוסים הללו יש אנשים אמנם שקיבלו רישיונות לצאת לעבודה בישראל, אבל אינני יכול להבטיח שמישהו פתאום, כתוצאה מזה שקרה משהו שהביא אצלו לרגשות נקמה, ישנה את מצבו הביטחוני ממצב שהוא מאושר כניסה למצב שאיננו מאושר כניסה, הרי זה קרה לנו בעבר".
"לא קיבלתי שום החלטה שניתן להבין או להשתמע ממנה על איסור נסיעת ערבים בתחבורה ציבורית באזור יהודה ושומרון", אמר יעלון. "הסוגיה התעוררה בעקבות כך שהתושבים הישראלים שמשתמשים בתחבורה הציבורית התלוננו על כך שבשעות השיא, הם מוצאים את עצמם לעיתים לבד, לעיתים עם עוד כמה ישראלים באוטובוס שמלא פועלים פלסטינים והם חשים מאוימים".
בכך הסביר יעלון את החלטתו לחייב את הפועלים הפלסטינים העובדים בישראל, לשוב לבתיהם דרך מעבר אייל. הוא הדגיש כי ההחלטה אינה נובעת ממגמה לשלול מהם את הזכות לנסוע באוטובוסים.
"איננו יודעים מי נשאר בארץ ואולי מתכוון לעשות פיגוע"
יעלון הוסיף כי החלטתו לבחון את הנושא התקבלה כבר בחודש ינואר השנה וביצועה נדחה לעת הזו מטעמים של לוחות זמנים בלבד. לדבריו, כבר בשנת 2009 המליץ מבקר המדינה בדוח השנתי לפקח על חזרת הפועלים לבתיהם בסוף כל יום עבודה בישראל, מהלך שיתאפשר באמצעות נקודת ביקורת במעבר אייל – אשר תמנע מהם לנסוע לבתיהם ישירות באוטובוסים כפי שנהגו עד כה.
"ההחלטה שקיבלתי בינואר קבעה לבצע בחינה של משמעות הדרישה למי שיוצא לעבוד בישראל, לחזור ולהיבדק במחסום בכניסתו בחזרה", אמר יעלון. "למעשה היום הם נבדקים ביציאה ואינם נבדקים בחזרה. לכן איננו יודעים מי נשאר בארץ ואולי מתכוון לעשות פיגוע, מי חזר, מי לא חזר, וכמובן באזור חוצה שומרון יש לא מעט כאלו שיוצאים ללא רישיונות, לנוכח הפרצות בגדר".