38 שנים שמר י' את הסוד הגדול: מצבו הנפשי הקשה קשור למראות הזוועה ממלחמת יום כיפור. כאשר אזר אומץ ופנה למשרד הביטחון לבקש טיפול, נענה בשלילה בנימוק כי מצבו קשור לריסוס שביצע בכרם שלו. במסגרת ערעור שהגיש, קבע מומחה מטעם בית המשפט כי המלחמה היא זאת שגרמה למצבו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
י' (68) התגייס לצה"ל בשנת 1964 ולאחר הכשרה שירת כלוחם. במסגרת שירותו במילואים הועבר ליחידת פשיטה מסווגת שמטרתה להתאמן בחציית תעלת סואץ באמצעות כלים שונים, שחלקם נלקחו מהמצרים. האימונים האינטנסיביים ערכו שנתיים עד פרוץ מלחמת היום הכיפורים.
י' הוטס לסיני הישר לקרבות ולכאוס הגדול ששרר בחזית. הוא נחשף למראות קשים של פצועים והרוגים מכוחותינו, גופות חיילים מצרים, איברי גוף מפויחים והיה עד לזעקות הכאב של הנפגעים הרבים. כאשר נדרש לשהות בתוך משוריין, לא היה יכול לשאת המחשבה כי הכלי יהפוך בנקל למלכודת מוות.
לאחר המלחמה החל לסבול מתסמינים שונים אשר מלווים אותו עד היום, ביניהם סיוטים, קושי בהירדמות, התקפי בכי, חוסר ריכוז, חוסר חשק ושמחה. הוא הפך לאפתי וחש שעולמו חרב עליו. עם חלוף השנים התופעות הלכו וגברו, והוא חש יותר ויותר חוסר ביטחון בכל מעשה ידיו.
נמנע מלפנות ולבקש עזרה
על אף הרגשת המועקה הכבדה שהשפיעה עליו במשך עשרות שנים, נמנע מלפנות ולבקש עזרה מהמדינה ששלחה אותו לקרב. הוא סבר כי לאור היותו חלק מיחידה מסווגת לא מעניקה לו זכות לספר בחוץ את אשר חש. כמו כן, התבייש מחבריו, חיילי המילואים ולפיכך שמר את מחשבותיו לעצמו, נהג להתבודד בכרם שלו ולא לספר לאיש כי מראות המלחמה לא נותנות לו מנוח.
לפני כשלוש שנים לאחר שהתמוטט, החליט לבקש עזרה ופנה למשרד הביטחון בבקשה כי יוכר כנכה צה"ל ויקבל טיפול הולם. מומחה מטעמם סבר כי אין קשר בין מצבו של י' לשירותו הצבאי, טענתם הייתה כי טעות חד פעמית שביצע י' בשנת 1998, עת ריסוס גפנים בכרם בחומר שלא היה מקובל - היא זאת שהביאה עליו את טראומה כבדה.
חוויות טראומתיות במלחמה
לאור ההחלטה, החליט י' להגיש באמצעות בא כוחו, עו"ד אלי סבן, ערעור לבית משפט השלום בחיפה, בו טען כי החלטת משרד הביטחון שנשענה על חוות דעת המומחה מטעמם הייתה מוטעית ואף הציג חוות דעת של פסיכיאטר, אשר שימש במשך שנים רבות בתפקידים בכירים במערכת הביטחון בתחום זה.
בית המשפט החליט למנות מומחה מטעמו שבדק את י' וקבע כי "תחלואתו והנכות הנפשית הנגזרת, נגרמו בשל החוויות הטראומתיות אליהן נחשף במלחמה, כאשר קודם לכן לא הייתה כל עדות לתחלואה נפשית או פגיעה תפקודית". בקרוב צפוי בית המשפט לאמץ את הקביעה וי' ייהנה מטיפול נפשי הולם מטעם משרד הביטחון, 41 שנה לאחר המלחמה ההיא.
"המקרה של י' אינו חריג", סיכם עו"ד סבן. "אנו עדים לחיילים רבים שסוחבים איתם פצע נפשי שנים רבות. צר לי שמשרד הביטחון לא הכיר בו בראשית הדרך והסיט את הדיון לעניין הכרם. חוות הדעת של המומחה מטעם בית המשפט סוללת כעת את הדרך לי' לקבל מזור לכאבו".