קרבי, זה הכי אחותי. בצה"ל מסכמים שנתיים מוצלחות מאוד בתחום גיוס הלוחמות, שמספרן הכפיל את עצמו בתום שנת 2014. כך עולה מנתוני אגף כוח האדם. בעשור האחרון, יש פי שישה לוחמות מתוך סך משרתות הסדיר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בגיוס אוגוסט האחרון התקיימו לראשונה מכינות לשירות קרבי לבנות, מכינות בהן מתקיימת מיום הגיוס הכנה של שבועיים לשירות ולטירונות. תקופה זו מחליפה ומשדרגת את הגיבוש, שבוטל בשנה שעברה.
על פי צה"ל, בשנתון 2012 נשר הלוחמים בהכשרה (מספר הצעירים שלא מסיימים את ההכשרה) עמד על כשבעה אחוזים, ונשר הלוחמות עמד על כעשרה אחוזים. במחזור אוגוסט האחרון, בו התקיימה המכינה של הבנות, אחוז הנשר עמד על שישה בלבד.
"האחוז נמוך אף בהשוואה לבנים במסלולים אלו. מנתונים אלו אנחנו מבינים שהמודל החדש, ללא הגיבוש ועם המכינה, הוא המודל הטוב ביותר. הוא אף עדיף על המודל של הגברים", אמר לאתר צה"ל רמ"ד תכנון מקורות לחימה, סא"ל קובי לוי. "צה"ל הרוויח פעמיים - גם גדל מספר המתגייסות ללחימה, וגם ירד הנשר".
בצה"ל שיפרו את תהליך השיווק, והחליפו את הגיבוש ביום איתור, תוך שינוי מנגנון הוויתור. ימי האיתור, שהחלו ב-2012, מאז חלה העלייה בנתונים כוללים מיצג חילות, הסברה על משמעות תפקיד הלוחמה וראיון אישי המהווה סינון ראשוני בו ממופה אחוז קטן מהבנות.
פחות פקידות בלשכות
על פי צה"ל, כל מועמדת יכולה לוותר על התפקיד במועדים מסוימים: בשבוע שלאחר יום האיתור, וביום הגיוס, בשיחה עם קצין מיון. "בשנים האחרונות יש קפיצה משמעותית גם במספרים וגם בכוונה של צהל לשלב נשים והולכים ונפתחים תפקידים חדשים", סיפר לחדשות 2 קצין בכיר באכ"א. "אנו עוזרים ליחידות שעכשיו פותחות תפקידים כאלה לעשות התאמות נדרשות".
בחודש שעבר צה"ל החל לגייס לוחמות לגדוד המעורב השני שנפתח בצה"ל בשם "אריות הירדן", שכפוף לפיקוד המרכז - ויוגדר כגדוד חי"ר קל.
בצה"ל גם ממשיכים בניסיונות להפחית את מספר הפקידות בלשכות. על פי נתוני הצבא, בשנת 2013 רק 12.5% מהחיילות היו פקידות, לעומת 21.4% בשנת 2001.
"בלי הנחות ובלי קיצורי דרך"
רב"ט מאיה טיבן, לוחמת חילוץ והצלה בגדוד רם בנפה הסדירה,אומרת כי השירות שלה הוא בלי הנחות או קיצורי דרך. "אני בטוחה שבנות יכולות להילחם כתף אל כתף עם לוחמים ולעשות עבודה לא פחות טובה, ואת זה אנחנו מצליחות להוכיח יום אחרי יום. בסוף, היום אפשר לומר שיותר ויותר בנות מבינות שיש להן את האפשרות לתרום המון וזה תלוי בהן, אם למישהי יש מספיק רצון אין סיבה שהיא לא תתרום ותעשה תפקידים משמעותיים ומשפיעים, הן בתפקידי לוחמה והן בתפקידים מסוג אחר".
"לא מעט נשים משרתות בתפקידי לוחמה ועושות זאת באופן שלא נופל מאף לוחם", מצטרפת אליה סמ"ר יאנה פרוכמן, מגדוד שחר. "בחרתי להיות לוחמת כי מבחינתי זו זכות שיש לי היכולת לתרום בכזה אופן, עוד מהתיכון ידעתי שזה מה שאעשה, שאני לא אתפשר, שאני את השירות הצבאי שלי לוקחת לקצה".
לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv