פרסום ראשון: בשבועות האחרונים היה נדמה שהפרשה שכונתה "פרשת הרפז" נוטה יותר לכיוון "פרשת אשכנזי" - וכעת חוזרת המטוטלת הזו לעברו של שר הביטחון לשעבר אהוד ברק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בהתפתחות דרמטית של הימים האחרונים, נמצאו בכספת של אחד מקציני הביטחון שכבר אינו עובד במשרד הביטחון, תקליטורים ובהם הקלטות של השיחות בלשכתו של שר הביטחון לשעבר אהוד ברק. מדובר בהקלטות קריטיות בחקירת הפרשה, שחשפה התנהלות בעייתית - ואף פלילית - של קצינים בכירים, ובין לשכות הרמטכ"ל אשכנזי ושר הביטחון ברק.
בתחילת חקירת הפרשה נטען שהייתה תקלה בהקלטות, ואחר כך - שהיה קצר חשמלי ובעקבות כך לא ניתן לאתר אותן. כעת כאמור הן נמצאו ותוכנן בוודאי ישנה את פני הפרשה הזו. החומרים הועברו היום לבחינה של היועץ המשפטי של משרד הביטחון, ולבדיקה של היועץ המשפטי לממשלה.
לא מן הנמנע שבין הקלטות המדוברות, ישנם תקליטורים שלא ידעו על קיומם עד עכשיו. הקב"ט שבכספתו הן נמצאו, יצטרך לענות מה עשו אצלו, ומדוע לא העביר אותן כשידע שישנה חקירה. מדובר באיש שפוטר לאחרונה ממשרד הביטחון בשל הסתבכות.
ברק בתגובה: "אני שמח שמצאו את ההקלטות"
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "לפי התאריכים המוטבעים על המדבקות שעל גבי תקליטורי ה-DVD שנמצאו בכספתו של המאבטח שפוטר, לאחר שהועמד לדין משמעתי על ידי נציבות שירות המדינה, הקלטות הן משנת 2006 ו-2012, כך שנראה כי אין מדובר בהקלטות מתקופת פרשת הרפז. משרד הביטחון הביא את העניין לידיעתו של פרקליט המדינה, וממתין להנחייתו לגבי הנדרש לעשות עם הקלטות".
שר הביטחון לשעבר ברק הגיב אף הוא על הפרסום הערב. "אני לא יכול להגיב. שהמשטרה תחקור. נראה לי שזו התפתחות מצוינת, הרי חשבו שהן הושמדו. אני שמח מאוד שההקלטות נמצאו, אני זה שהוריתי למצוא אותן. לא הצלחנו, וטוב מאוד שהן נמצאו".
המשטרה ממליצה להעמיד את אשכנזי לדין
בתחילת חודש ספטמבר, המליצה המשטרה להעמיד לדין את הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי בגין עבירה של הפרת אמונים. במשטרה הוסיפו כי התגבשה תשתית ראייתית נגד הפרקליט הצבאי דאז ומזכיר הממשלה היום, אביחי מנדלבליט, בגין ביצוע עבירות של הפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט. בנוסף, ממליצה המשטרה להעמיד לדין את אל"מ במיל' גבי סיבוני ואת עוזר הרמטכ"ל לשעבר ארז וינר, החשודים בעבירות של שיבוש הליכי משפט.
מהחקירה עלה כי הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי, עוזרו לשעבר וינר, דובר צה"ל לשעבר, אבי בניהו, ובועז הרפז עסקו באיסוף חומר - שיש בו בכדי להטיל דופי בהתנהלותו שר הביטחון דאז אהוד ברק ואנשי לשכתו. בין היתר, לפי החשד הפעילו הארבעה אחרים - זאת במסגרת היחסים המתוחים ששררו אז בין לשכת הרמטכ"ל ללשכת שר הביטחון.
החקירה החלה בשנת 2010 לאחר שבתוכנית "אולפן שישי" של חדשות 2 נחשף מסמך שהכיל הנחיות לבניית תדמית חיובית למי שהיה אז אחד המועמדים למשרת הרמטכ"ל, יואב גלנט והוראות להכפשתם של מועמדים אחרים. המסמך, שכונה בהתחלה "מסמך גלנט" זכה בהמשך לכינוי "מסמך הרפז", לאחר שלפי החשד מי שעמד מאחוריו היה בועז הרפז, קצין צה"ל במילואים. במסגרת החקירה התגבשה תשתית ראייתית נגד הרפז לביצוע עבירות זיוף בנסיבות מחמירות ושיבוש הליכי חקירה.
בעקבות החומרים שנחשפו עלה חשד למעורבותם של שותפים נוספים בזיופו של אותו מסמך. ממצאי החקירה חיזקו את התשתית הראייתית לעבירות הזיוף ושיבוש הליכי משפט על ידי הרפז לבדו ונשללה מעורבותם של הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי, עוזר הרמטכ"ל לשעבר ארז וינר ודובר צה"ל לשעבר אבי בניהו בזיוף המסמך. בנוסף, התחזקה הסברה כי השלושה חשבו כי מדובר במסמך אותנטי.
יחד עם זאת נחקר חשד כי אשכנזי ווינר, ביחד עם הפצ"ר לשעבר מנדלבליט ואל"מ במיל' גבי סיבוני - היו מעורבים בניסיון לשבש את החקירה שנגעה בזיוף "מסמך הרפז". מהחקירה עלה כי ארז וינר וגבי סיבוני תיאמו בניהם גרסאות בסמוך למועד חקירתם בפרשה. עוד העלתה החקירה חשד כי אביחי מנדלבליט עודכן על ידי הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי על כך שהוא מחזיק בידיו את המסמך, ולמרות שהיה מודע לכך שנפתחה חקירת משטרה, הפצ"ר לשעבר לא דיווח על כך ולא הורה לאשכנזי לדווח בעצמו על הימצאותו של המסמך - במשך כיממה. בנוסף, לפי החשד, העביר מנדלבליט מידע שקיבל על הפרשה מתוקף תפקידו למעורבים עוד בטרם הסתיימה.
הממצאים העידו בנוסף, כי הרמטכ"ל לשעבר השתהה בדיווח על כך שהמסמך נמצא בידיו, לגורמי משטרה או ליועץ המשפטי לממשלה - שעמדו איתו בקשר בעניין, למרות שידע על פתיחתה של חקירה בפרשה.
החשד: בניהו ווינר השמידו ראיה
הפרשה הלכה והסתעפה ובתחילת מארס 2010 הנחה ראש הממשלה את ראש השב"כ דאז יובל דיסקין ואת ראש הממונה על הביטחון במערכת הביטחון (המלמ"ב) אמיר קין, לחקור חשד להדלפת מידע מסווג לעיתונאי. מממצאי החקירה עלה חשד כי קין, בהיותו ראש המלמ"ב, עדכן את אשכנזי על אותה הנחייה שנתן ראש הממשלה, והרמטכ"ל לשעבר עדכן בנושא את וינר. בהמשך, לפי ממצאי החקירה, וינר ובניהו סיכמו בניהם להשמיד ראיה ולתאם עמדות בנושא. בנוסף, עלה חשד, כי אותו המידע על ההנחייה של ראש הממשלה הועבר על ידי דובר צה"ל לשעבר בניהו לעיתונאי.
כנגד עוזר הרמטכ"ל לשעבר וינר ודובר צה"ל לשעבר בניהו התגבשה במהלך החקירה תשתית ראייתית לביצוע עבירות הפרת אמונים, השמדת ראיות ושיבוש הליכי משפט. אולם, לא נמצאו ראיות מספקות לביצוע עבירה פלילית כנגד הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי וראש המלמ"ב קין. יחד עם זאת, ציין ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה כי יש מקום לנקיטת צעדים משמעתיים נגד קין.
בהכנת הידיעה השתתף יאיר שרקי