מרכז השיקום והאחזקה של צה"ל עוסק היום באחד הלקחים המרכזיים של "צוק איתן": הצורך בנגמ"שים מתקדמים, מוגנים היטב וזריזים. המבצע העלה מחדש את חיוניותו של הנמ"ר, הנגמ"ש החדש והמתקדם של צה"ל שאמור להחליף את דור הנגמ"שים המיושן שקיים בצה"ל מאז שנות ה-70.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו מתארגנים להאיץ את הקצב ולייצר כמות גדולה יותר של נמ"רים", אומרים במרכז האחזקה. התמונות הקשות מ-2004, אז שני נגמ"שים של חיל ההנדסה התפוצצו בציר פילדלפי וחיילים נאלצו לחפש את שרידיהם בידיים, הוביל למסקנה שיש צורך בדור חדש של מובילי חיילים בשדה הקרב.
המסקנה התגברה במלחמת לבנון השנייה, שחידדה את האבחנה שצריך נגמ"ש כבד ומוגן, אבל חלפו עוד ארבע שנים מאז ההחלטה על הייצור של הנגמ"ש שעונה על הצרכים הללו. גבי אשכנזי כרמטכ"ל דרש 600 נמ"רים, בהמשך הדרג המדיני צמצם את המספר ל-500 ובסוף הוא ירד ל-300 כלים.
הנגמ"ש הציל חיי חיילים במהלך "צוק איתן"
למבצע "צוק איתן" יצא צה"ל עם מעט מדי נגמ"שים חדשים, לכן נעשה שימוש בנגמשים מוגנים פחות. עם סיום המבצע בקו הייצור היו גאים מתמיד: למרות מספר לא קטן של נמרים שנפגעו, החיילים שהיו בפנים תמיד שרדו את הפגיעות, כלומר שהנמ"רים הצילו באופן ברור חיי אדם.
כלי הרכב הללו מיוצרים בארה"ב ומורכבים בישראל. כעת, מדברים על האצה משמעותית של קצב הייצור. כדי להאיץ את ההצטיידות נדרשים עוד עובדים שלא תמיד זמינים לעבודה, אין מספיק בעלי מקצוע, אז על הקו עצמו הוקם בית ספר ללמד את המקצועות הנדרשים ויש מקום לעוד עובדים.
"הגאווה שלנו היא שאנחנו מייצרים את הכלי הכי טוב בעולם, הכי חשוב לנו שאף חייל לא ייפגע בנמרים הללו", אומר אל"מ נסים לוי, ראש הפרויקט מטעם משרד הביטחון. השאלה הגדולה היא מה יבוא קודם: מסה קריטית של נמ"רים שמישים לצרכי הצבא, או המלחמה הקרקעית הבאה בלבנון מול החיזבאללה.