האם בצה"ל באמת עושים הכל כדי למנוע חדירות והברחות בגבול מצרים? התקרית החמורה שלשום, שבמהלכה נפצעו קצינה וחייל מגדוד קרקל, חושפת את הקושי לאתר מבעוד מועד גורמים עוינים המתקרבים לגדר. אך מתחקיר חדשות 2 עולה שבאזור שבו בוצע ניסיון הברחת הסמים האלים אתמול, מותקנת מערכת שכשלה באיתור ניסיון ההברחה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במסגרת פרויקט "שעון חול" - הקמת המכשול בגבול ישראל מצרים - בנתה מערכת הביטחון גדר גבוהה עטופה ב"תלתליות" והקימה מערכת התרעה אלקטרונית, שמזהה כל נגיעה בגדר. בחלק מהמקומות לאורך הגבול נפרשו חיישנים אלקטרוניים כמו מכ"מים ומצלמות; במקומות אחרים הוצבו מצלמות "טיפשות", כאלה שמופעלות מרחוק על ידי מערך התצפיות. הן בעלות יכולת טובה, אך אינן צופות בזמן אמת על כל המרחב - אלא סורקות הלוך וחזור.
לעומת המערכות הפשוטות, הוצבו בכמה נקודות רגישות גם מערכות צילום חדשות ומתקדמות מאוד: "מערכות בוהות", שמצלמות בבת אחת שטח פנורמי רחב ויודעות לאתר, לזהות ולהתריע על כל תנועה שמתבצעת במרחב - חיה, אדם או כלי רכב. בניסויים שבוצעו במערכת (גם בגזרת עזה וגם בגבול הצפון) היא הצליחה לזהות דמויות מוסוות זוחלות, ביום וגם בלילה, וסיפקה יכולות איתור ייחודיות. המערכת, "מאגנה" שמה, פותחה בישראל, נמכרת היטב בעולם - ומגנה על שורה של מתקנים אסטרטגיים בהם גם כורים גרעיניים.
כעת ניתן לחשוף שרק לפני שבועיים, בגזרה שכנה לגזרה בה התרחשה אתמול התקרית בגבול מצרים, היו שני ניסיונות של חוליות חמושים להגיע לגדר. אבל שם מוצבת המערכת המתקדמת, והיא זיהתה בזמן את החמושים מתקרבים לגדר. מיד נשלח לשם כוח צבאי שפתח באש והניס את החמושים מהמקום.
אז מדוע, אם כן, צה"ל לא פורש מערכות "מאגנה" רבות יותר בגבולות השונים וחוסך בנפגעים? אחד האתגרים המסובכים הוא לזהות את הגורמים העוינים הרחק מן הגדר עוד לפני שהספיקו להגיע אליה, לצורך מארב, חטיפה או הברחת סמים, ולהתכונן לקראתם: לירות או להרחיק אותם תוך צמצום הסיכון לחיי אדם. גורמי ביטחון שדיברנו איתם מציינים את יכולות המערכת, ומתקשים להסביר מדוע לא משתמשים בה הרבה יותר בהגנה על גבולות המדינה.
מדובר צה"ל נמסר כי "הצבת מערכות תצפית שונות נעשית בהתאם לתוואי השטח ולהערכת המצב המבצעית בגזרה. המערכות שונות זו מזו בתכליתן וכל אחת בעלת ייעוד מבצעי אחר. יחד יוצרות המערכות מכלול הגנה ומעטפת ביטחון מלאה. בנוסף, כוחות צה"ל ומערך האיסוף הקרבי פרוסים ברחבי הגזרות ובקרבת הגדר ומעניקים מעטפת רחבה של ביטחון באמצעים גלויים וסמויים. למערכת המדוברת אין יתרון על פני מערכות איסוף אחרות לאור הדרישות המבצעיות".