עד לפני שלוש שנים גיוס מוסלמים לצה"ל היה הליך מסובך, שלא לדבר על נגיש: המעוניינים ספגו איומים, לחצים והתנכלויות עד כדי פגיעה פיזית של ממש. עד שהאגף החברתי-ביטחוני במשרד הביטחון הוביל שינוי, וקצין צה"ל הושאל במיוחד והתמנה לרכז פעילות החברה המוסלמית במשרד. אך כעת מבקשים בצה"ל לבטל את התפקיד. גורמים המקורבים לפרויקט: "בצה"ל לא מתמודדים עם מספר המתגייסים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
השינוי נחל הצלחה. יחד עם מנהלי מתנ"סים, פעילי גיוס וחברים בתנועת אחריי, ובייחוד הודות לאותו קצין שהושאל, נבנתה תוכנית גיוס ייעודית - שנכנסה לבתי ספר ביותר מעשרה כפרים בצפון. בתקופה הזו נתוני הגיוס זינקו: מ-15 חיילים מוסלמים שמתגייסים מדי שנה, עלה המספר לכ-100 בשנה האחרונה.
"הגיע הקצין עם תוכנית עבודה מפורטת, היא מותאמת לאוכלוסייה הערבית המוסלמית, הלא בדואית, שחושפת את צה"ל בצורה הכי נורמלית והכי חשופה שיש", סיפר ע', פעיל גיוס באוכלוסייה המוסלמית. א', מוסלמי שהשתחרר לאחרונה משירות בצה"ל ציין כי "בחרתי לשרת בשביל לתרום את חלקי, באמת שאני אתן את מה שצריך למדינה שלי".
הפרויקט הצליח, אולי יותר מדי. באגף כוח אדם בצה"ל הוחלט לבטל את תפקיד רכז פעילות החברה המוסלמית במשרד הביטחון. לדברי גורמים המקורבים לפרויקט, הצבא פשוט לא הצליח להתמודד עם המספר הגדול של המתגייסים המוסלמים, משום שככל הנראה הוא עדיין לא יודע לעכל את התופעה החדשה. "הורדת התקן זו הצהרה מהדלת האחורית - מפסיקים לגייס את הערבים המוסלמים לצה"ל", סיכם ע'.
תגובת דובר צה"ל: "לאור תפקודו והיעדר אופק שירות, החל הקצין תהליך שחרור מהצבא. לבקשת הקצין הוארך שירותו בלמעלה משנה ואף קודם לדרגה רס"ן, אך לא עמד בקריטריונים הנדרשים על מנת להמשיך את שירותו. כיום נבחן שילובו בתפקיד דומה במשרד הביטחון".