סוריה. תחילת הסוף? (צילום: AP, חדשות)
המצוקה נמשכת | צילום: AP, חדשות

המשבר בדרום סוריה מחריף: על פי הנתונים האחרונים שאסף ארגון האו"ם, כ-270 אלף סורים נעקרו מבתיהם במהלך הקרבות בשבועיים האחרונים. על פי ההערכות בדיווח של האו"ם , קרוב ל-160 אלף איש כבר מצטופפים סמוך לגבול הירדני והישראלי וממתינים באוהלים לסיוע. ירדן, שמנסה לבלום את גלי מבקשי המקלט, הודיע כי תלחץ על רוסיה על מנת להוביל לפתרון מוסכם באזור.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נציג ארגון האו"ם למען פליטים בירדן, מוחמד הווארי, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי זרם מבקשי המקלט שנע מסוריה דרומה נמשך בהיקף גדול. "על פי העדכון האחרון שבידנו, מניין העקורים בדרום סוריה עלה ל-270,000 אנשים", אמר, לאחר המתקפה הנמשכת של כוחות נאמנים לאסד נגד כיסי ההתנגדות האחרונים של המורדים במדינה באזור דרעא.

תושבי דרעא נמלטים בשבוע שעבר (צילום: AP, חדשות)
רבבות נמלטים על נפשם | צילום: AP, חדשות

הבוקר דווח ששר החוץ של ירדן מתכוון להעלות את נושא הפליטים בשיחות עם רוסיה, בת בריתו של אסד, כדי לנסות לקדם הפסקת אש באזור. שר החוץ הירדני איימאן ספאדי אמר שהוא מתכוון להפעיל לחץ בנושא במהלך הפגישה שלו עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, על מנת למנוע את זרם הפליטים המתגבר שדופק על שערי הגבול הירדני.

זרם מבקשי המקלט לא פוסק (צילום: רויטרס‎, חדשות)
זרם מבקשי המקלט לא פוסק | צילום: רויטרס‎, חדשות

"אני מצפה שננהל שיחות גלויות וכנות על קידום הפסקת אש", הסביר שר החוץ הירדני. לדבריו, מדינתו אינה יכולה לעמוד בקליטת עוד פליטים מהשכנה המדממת: 650,000 פליטים סורים כבר חיים במחנות פליטים בירדן, שסוגרת את גבולותיה לפליטים בדומה לישראל.

פליטים מהקרבות באזור דרעא (צילום: AP, חדשות)
פליטים מהקרבות באזור דרעא | צילום: AP, חדשות

ישראל במסר לאסד: אל תקדם כוחות

צה"ל החל אתמול בהזרמת כוחות שיריון וארטילריה לרמת הגולן, על רקע הערכת מצב שהתקיימה בפיקוד הצפון. המתיחות בגזרה הצפונית עלתה בעקבות נהירת הפליטים הסורים מאזור דרעא לאזורי הגבול הסורי עם ישראל וירדן. הפעולות של ישראל מהוות איתות ברור המכוון ישירות כלפי נשיא סוריה בשאר אסד, שעיקרו אזהרה לבל יכניס את כוחותיו לתוך רצועת החיץ שעליה הוחלט במסגרת ההסכמים שנחתמו בשנת 1974, מכיוון שישראל תראה בכך הפרה חמורה של המצב הקיים.

הרגישות הנוגעת לאזור החיץ נובעת מכך שפליטי המלחמה בסוריה התמקמו בו במאחזי אוהלים, שם הם מוגנים יותר בהשוואה למקומות אחרים, כי לשם אסד ככל הנראה לא יגיע. עם זאת, בצה"ל הדגישו כי הכוחות נפרסו כחלק מהיערכות צה"ל כלפי ההתפתחויות ברמת הגולן הסורית - בסמוך לגבול.

"צה"ל רואה חשיבות רבה בשמירה על הסכם הפרדת הכוחות בין ישראל לסוריה משנת 1974", הבהירו בצבא. כמו כן נמסר עוד כי כוחות הביטחון "ימשיכו לעמוד על עקרון אי-המעורבות בנעשה בסוריה, לצד מדיניות של תגובה נחרצת למול פגיעה בריבונותה של מדינת ישראל ויצירת סיכון לתושביה".

תגבור כוחות צה"ל בגבול סוריה (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
כוחות שיריון נמצאים במוצבים חודרים | צילום: דובר צה"ל, חדשות

עוד הבהירו גורמים בצה"ל לתושבי הגולן כי אין הנחיות מיוחדות וכי האירוע כלל לא נוגע אליהם. עם זאת, התושבים ברמה יכולים לשמוע את הפיצוצים ואת הדי הקרבות המתחוללים מעבר לגבול בעשרים וארבע השעות האחרונות - בעיקר בדרום הגולן.

גם כוחות השיריון והארטילריה שקודמו לעבר הגבול נמצאים במוצבים חודרים, הרחק מעיני התושבים, ולכן גם תנועה זו כמעט ואינה מורגשת, כמו גם מחנות הפליטים, הרחוקים גם כן מעיניהם. היום התרכזו תושבי הגולן בעיקר בתחילתו של החופש הגדול ובאיסוף מוצרים ומתנות שונות לילדי הפליטים הנמצאים בצד השני של הגדר.

ובעוד המשבר בדרום סוריה נמשך וטרם הושגה הסכמה על הפסקת אש, בישראל מאשרים כי יספקו סיוע הומניטרי אך מבהירים: "לא נפתח את השערים לפליטים". בהתייחסות לסיוע שהועבר לפליטים ומבקשי המקלט הסורים בימים האחרונים, הדגישו בצה"ל כי "סיוע הומניטרי מצד ישראל ניתן מזה שנים ונמשך בימים אלה, לאור הצורך הקיים בו".



ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס גם הוא למצב הנפיץ בגבול הצפון: בפתח ישיבת הממשלה אמר נתניהו כי "בשעה שארה"ב מכה כלכלית במשטר האירני, אנחנו פועלים למנוע מכוחות אירן וגרורותיה להתבסס צבאית בחלק כלשהו של סוריה, וכך נמשיך לפעול".

"ביחס לדרום סוריה - אנחנו נמשיך להגן על גבולותינו, אנחנו נסייע הומניטרית ככל יכולתנו אך לא נאפשר כניסה לשטחנו ונדרוש קיום קפדני של הסכמי ההפרדה מ-1974 עם צבא סוריה", הדגיש ראש הממשלה. "אני עומד בקשר רצוף עם הבית הלבן והקרמלין בעניין זה, ושר הביטחון והרמטכ"ל עומדים בקשר דומה עם מקביליהם, גם בארה"ב וגם ברוסיה".