"היינו צריכים לשבות אנשי חמאס כדי להחזיר את בנינו": מתאם השבויים והנעדרים לשעבר, אל"מ במיל' ליאור לוטן, שהתפטר לפני כשנה מתפקידו, מסביר בריאיון ראשון ל"אולפן שישי" מדוע עזב את תפקידו, מותח ביקורת על מקבלי ההחלטות - וסבור שניתן היה להשיב את הבנים המוחזקים בעזה בדרך אחרת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ליאור לוטן, מתאם השבויים והנעדרים לשעבר, התייחס תחילה למצבם של האזרחים המוחזקים בידי חמאס בעזה, הישאם א-סייד ואברה מנגיסטו, ומספר כי כשפרשת השבויים תגיע לסיומה "האויב יופתע לגבי רמת המידע הקיימת אצלנו בנושא". לדבריו, "כל עוד אין הוכחה אחרת - הנחת העבודה היא שאנשינו בחיים".
מאז 2014, לוטן שימש כאחראי על נושא השבויים והנעדרים, אך בקיץ שעבר שם את המפתחות על השולחן ועזב, וכעת הוא מסביר מדוע עשה זאת: "התפטרתי אחרי שהקבינט לא קיבל את הרעיון שלי להתקדמות במו"מ".
"הצעתי דרכים אחרות, מחץ לקופסה, ובסיטואציה שבו הוצעה הצעה מהסוג הזה ולא קיבלה את האור הירוק, הבנתי שבין הברירה שלי להיות חלק מעסקה יקרה ולא סבירה שוב מול חמאס, בתנאיו, לבין להיות חלק מקיפאון, נכון להחליף סוסים בעלייה ולהמשיך אחרת". לדבריו, לא היה לו פתרון קסם - אך הוא הציע דרך חדשה לטיפול בנושא, שייתכן והייתה מובילה להצלחה.
לוטן סבור שיש לדבר עם חמאס כדי להוביל לפתרון: "אני לא רואה שום חשש שנדבר עם הגרוע באויבינו - ואם צריך גם עם השטן, גם עם חמאס, כדי להשיג הישגים מעשיים. לא דיון פוליטי או מדיני. היה רגע שבו היינו קרובים לעלות על נתיב שבקצהו אפשר לראות תיאורטית איזושהי עסקה. קרובים לעסקה לא. אני מאמין שאפשר להביא את זה לקו הסיום ולהחזיר את הבנים הביתה".
"היינו צריכים לסיים המו"מ בצוק איתן רק עם שחרור השבויים"
אל"מ במיל' לוטן מותח ביקורת על אופן הטיפול בסוגיית השבויים בעזה, בהם גם החיילים הדר גולדין ז"ל ואורון שאול, שמוחזקים בידי חמאס מאז המערכה בקיץ 2014. "אני חושב שזמן הזהב להשיב את אנשינו שנחטפו ולהימנע משחרור אסירים מאסיבי, כמו שאנחנו הולכים בשנים האחרונות, זה בזמן מערכה - ואם לא אז - אז בהסדרי סיום המערכה".
"תחשוב על מפגש קהיר שבו נציגי חמאס וישראל בחסות מצרית נפגשים בסוף מבצע צוק איתן, ומסדירים את הסדרי סיום המערכה", אומר לוטן, "זה חלון שבו אסור לנו לא לכרוך את שבויינו וחטופינו בידי האויב. אחת ממטרות הלחימה הייתה צריכה להיות שבי אנשי חמאס. היה צריך לומר 'אם אתם רוצים אותם בחזרה - החזירו את אנשינו'. במלחמה צריך לשבות את האויב גם אם האויב הזה הוא לא צבא קונבנצינלי".
לוטן מעביר ביקורת גם על המדיניות של ישראל בשיחות ההסדרה מול חמאס: "האסטרטגיה של חמאס אומרת: 'אני מפריד בין שבויים להסדרה ביטחונית, סיוע הומניטרי וכו'... האסטרטגיה הנגדית של ישראל חייבת לכרוך את כל הנושאים ביחד. לשים אותם על שולחן אחד - ולא להסכים להתקדם באף אחד מהם, ללא התקדמות במה שחשוב לנו". לוטן, למעשה ,מאמץ את עמדת המשפחות ואומר כי בהסכם הסדרה חייבים לכלול את שחרור הנעדרים.
אבירם שאול, אחיו של אורון שאול, אומר כי בתקופה שבה לוטן כיהן בתפקיד, התקיימו 2-3 שיחות בשבוע עם המשפחות - וכשעזב, הכל השתנה: "היינו מדברים רק עם ליאור וכשהוא עזב זה היה כמו דקירה. היום בדיעבד אני מבין מדוע, הבעיה היא לא אצלו, אלא שמישהו למעלה לא משחרר מספיק את החבל. מי ששלח את הילדים להילחם צריך לשאת באחריות ולא להתחמק ממנה - נתניהו מתחמק מאחריות. זה לא בסדר העדיפויות של הממשלה ואמרו שהחזרת השבויים והנעדרים לא צריכים להיכלל בעסקה".
"שיחות עם שרה נתניהו? לא ידעתי על כך"
אל"מ במיל' לוטן התייחס גם לדיווחים לפיהם רעיית רה"מ, שרה נתניהו, ערכה שיחות נזיפה למשפחות גולדין ושאול: "לא ידעתי על שיחות בין הגברת נתניהו למשפחות השכולות. אני מכיר את המשפחות בסמיכות לרעיית ראש הממשלה רק באזכרות רשמיות. לא הופתעתי שהיו שיחות כי אני מכיר את המשפחות, והן רוצות להגיע לכל אדם שיכול להציע להם סעד או נגישות למקבלי ההחלטות".
לוטן מעיד גם על אופי המפגשים בין המשפחות לראש הממשלה נתניהו: "המפגשים היו קשים מאוד בשל תכנים שהועברו בהם, תכני אמת. שמעתי דיון נוקב שבו משפחה תובעת 'תעשו הכל להשבת הבנים' ומקבלי ההחלטות מציגים למשפחה את כלל השיקולים שלהם והאינטרסים, כשלעתים האינטרס שלהם הוא 'אנחנו מעדיפים אינטרס אחר בשלב הנוכחי'. יש קושי ומתח רב".