בישיבת הממשלה הקרובה שתיערך מחר (ראשון) הממשלה צפויה לאשר שוב את הארכת מצב החירום במדינה. מדובר במצב ביטחוני וחוקי שקיים במדינה כמעט מאז הקמתה, למרות הטענות כי מדובר במציאות לא דמוקרטית. הממשלה ציינה כי נדרשים הכלים המשפטיים והביטחוניים שמצב החירום מאפשר: בשנים האחרונות אושרו מספר חוקים, כגון "חוק המאבק בטרור", אך שר הביטחון אביגדור ליברמן ושרת המשפטים איילת שקד טוענים כי לפי מערכת הביטחון יש להאריך את מצב החירום.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
השרה שקד והשר ליברמן יציגו בפני חבריהם לשולחן הממשלה את ההחלטה שנועדה להאריך את מצב החירום בשנה נוספת. על פי חוק היסוד, הממשלה נדרשת להציג לכנסת בקרוב להאריך את מצב החירום - לקראת פקיעת מצב החירום הנוכחי ב-6 בנובמבר 2017. "במהלך השנים האחרונות נעשה שימוש בחלק מן הסמכויות המעוגנות בחוקי החירום: בשנה שחלפה הוצאו עשרות צווים לצורך ביצוע מעצרים מנהליים, הוארכו מספר צווים לתפיסת מקרקעין לצרכי תרגילים עם צבאות זרים ולצרכי הצבת סוללות הגנה נגד טילים והגנה אווירית".
"מצב החירום קיים בישראל ברציפות מאז מאי 1948", נכתב בהצעה, "הנסיבות הביטחוניות השוררות במדינה מחייבות את המשך קיומן של הסמכויות המוקנות בחלק מהחוקים האמורים, בשל הצרכים של גורמי הביטחון לשם המלחמה בטרור". עוד יציינו השרים שקד וליברמן כי גורמי הביטחון דרשו להאריך את מצב החירום עד שיאושרו חוקים נוספים - בהם התיקון לחוק הכניסה לישראל, חוק שעות עבודה ומנוחה החדש שנועד לבטל את הצורך בהכרזה על מצב חירום ועוד.
בהצעה מסבירים שקד וליברמן כי מצב החירום נחוץ לצורך קיומם של "שורת חוקים חיוניים אשר חלקם מקנים סמכויות נחוצות לשם התמודדות עם המצב הביטחוני, עד להשלמת הליכי חקיקתם של חוקים חלופיים" - סמכויות מעצרים, תפיסת מקרקעים, תקנות האוסרות על יציאה לחו"ל, פיקוח על כלי שיט ופיקוח על מצרכים ושירותים.
במהלך השנה האחרונה "נעשה שימוש עשרות פעמים בסמכות לאסור על יציאה לחו"ל", כך לפי ההצעה שזוכה לתמיכת היועץ המשפטי לממשלה.כמו כן נכתב כי אין להחלטה השפעה על התקציב או על מצבת כוח האדם.