באגף הטכנולוגיה בצה"ל קיימת מעבדת בטיחות טכנית, מכון התקנים של הצבא, האמונה על בחינת הציוד הטכני בו משתמשים החיילים. "אנחנו מדברים על מצנחים, אפודי מגן, קסדות מגן, ציוד בהטסה, כבלים להטסה", מסביר ד', אחד מבכירי הבוחנים ביחידה. "במקרה הגרוע לא מבצעים בחינה לגביהם, במקרה הטוב מבצעים בחינה - ומאשרים כל מה שיש".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בתביעה שתוגש לבית הדין האזורי לעבודה נגד צה"ל נחשף חשד חמור לשחיתות בציוד מציל חיים. על פי כתב התביעה שיוגש בימים הקרובים, ציוד שנבדק ונמצא לא תקין הוקצה בכל זאת לחיילים מטעמים פסולים לכאורה. מי שהתלונן, אחד מבכירי הבוחנים ביחידה, אף זכה להתעמרות מצד מפקדיו.
לדברי ד', "התלוננתי על כך שציוד שאנחנו בוחנים ופוסלים לשימוש בגלל מפגעים בטיחותיים - בכל זאת ראש מדור מסוים מחליט כל הזמן לאשר את אותו הציוד כשמדובר בספקים שאנחנו יודעים שיש לו קשר חברתי איתם".
דוגמה נוספת היא השכפ"צים עם מגני הצוואר נגד דקירות שחולקו בגל הטרור האחרון לחיילים ביהודה ושומרון. "האפיון הטכני מציין במפורד שהמגן הזה יהיה עשוי מחלק אחד, וקל להבין גם למה", אומר ד'. אבל בבחינה של בוחנת הטקסטיל, היא גילתה שזה עשוי משניים ומשלושה חלקים. כמובן שהיא פסלה את הציוד על הסף - אבל בסופו של דבר הוא אושר בכל זאת.
"פעם שעברה בדקו שניים ואישרו 800"
"מבקר המדינה מוסמך להוציא צו, כמו צו של בית משפט, שבעצם מורה למדינה ולאותם אנשים שהם לא רשאים לפטר את העובד הזה. פה, פעמיים עובד קיבל את הצו הזה", אומר עורך הדין גיא אופיר, פרקליטו של ד'. "כלומר, לאורך השנים פעמיים ניסו לזרוק אותו החוצה בגלל שהוא חשף שחיתות".
את הטענות הללו מגבה עובדת נוספת במעבדה הטכנית, הפעם לגבי תקינות מצנחים בבית הספר לצניחה. "היה לי ויכוח מאוד גדול עם מפקד היחידה ועם כולם, כי לא רציתי לתת להם מסמכים על 264 המצנחים האלה אחרי שבדקתי עשרה", היא מספרת. "אבל הוא אמר: 'זה מה שעשו פעם שעברה - הוא היה כאן, בדק אחד-שניים ונתן אישור ל-800'".
כעת ד' תובע את מערכת הביטחון בסכום של שני מיליון שקלים על הפרת חוק הגנה על חושפי שחיתויות, על התעמרות המפקדים ועוגמת נפש.