מוסיף להתייצב מצבו של הפצוע בפיגוע בהר אדר, בו נרצחו שלושה בני אדם. מבית החולים הדסה עין כרם בו הוא מאושפז מסרו היום (רביעי) כי הוא מתאושש מהניתוח שעבר ביחידה לטיפול נמרץ בהדסה עין כרם. הפעילות בכפר בית סוריכ שממנו יצא המחבל אמש, נימר ג'מאל, נמשכה ותוגברה במהלך הלילה. חמישה כפרים בנוסף לבית סוריכ והכפר בידו מכותרים על ידי כוחות הביטחון ותושביהם לא יורשו לצאת לעבודה מחר, לא בהר אדר ולא במקומות אחרים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ברחבי יהודה ושומרון 30 אלף פלסטינים צפויים לצאת כרגיל לעבודה, ובצה"ל משתדלים לשמר את השגרה ולהוריד את גובה הלהבות, אך הפעילות נמשכת לאורך כל הכבישים המרכזיים ותתגבר בימים הבאים כדי לנסות לשבש או לסכל את פעולותיו של מי שינסה לחקות את הפיגוע.
אחת הדאגות במערכת הביטחון כעת היא גלישה להפרות ולאינתיפאדה רחבה של מעשי אלימות רבים. בכל אזור הגדה יש מגמה של החרפה, ומכאן הדאגה מהחקיינים שיכולים לקחת את האירוע וללבות אותו עד להתפרצות רחבה. הרשות הפלסטינית והתיאום הביטחוני לא קיימים.
במערכת הביטחון משוכנעים שהרעיון של לפעול נגד הטרור, ובמקביל לאפשר מרקם חיים ויציאה לעבודה היא המדיניות הנכונה, אבל אנחנו נכנסים לימים מאוד מתוחים. כבר אתמול בערב נעשה תגבור של הכוחות כדי לאפשר סדרת פעילויות שתתרחש הלילה ובלילות הבאים.
צה"ל ושב"כ פשטו על הכפר
כמה שעות לאחר הפיגוע הרצחני, קבלת הפנים לכוחות הצבא שפעלו שם כללה עימותים של צעירים פלסטינים עם החיילים, ויידוי אבנים, בלוקים ובעצם כל מה שאפשר. כמו בכל פיגוע מהסוג הזה, מיד לאחר שנודעה זהותו של המחבל, הגיעו כוחות צה"ל ושב"כ לבית שממנו יצא האיש, נימר ג'מאל, אב לארבעה, אדם שלא מתאים לשום פרופיל של מפגע. לאחר החיפוש בבית, נעצרו שלושה בני אדם מיד, ביניהם גם אחיו. בישראל ינסו להבין אם מי מהם ידע מבעוד מועד על הכוונה לבצע פיגוע, או אולי אפילו סייע.
למרות השקט היחסי של התקופה האחרונה, השיח מסביב, לפחות בכפר, תומך בטרור. בשנתיים האחרונות זה קרה פעם אחר פעם: בעיות אישיות שמתורגמות לפיגוע רצחני. פעם זו נערה שנכשלה במבחן, פעם אחרת זה ילד שרב עם ההורים שלו, והיום זה גבר שהפעיל מסכת של אלימות קשה בבית, אשתו ברחה, והפתרון – לרצוח ישראלים.
הפיגוע הזה יוצא דופן, בין היתר בשל העובדה שהמחבל נשא אישור עבודה, גם אם לעבודה רק בהתנחלויות. העובדה הזו מפנה זרקור לעבר 76 אלף פועלים פלסטינים שעובדים בישראל באישור, ועוד 32 אלף שעובדים בהתנחלויות – יותר מ-100 אלף בני אדם שעובדים ומתפרנסים אצלנו, שספק אם מישהו מהם תומך בפיגוע.
"אנחנו מתנגדים לפעולות כאלה הרסניות", אמר עלא מוסא, תושב בית לקיא. "אני נגד הפעולות האלה, הן פוגעות גם בנו וגם בהם. כולם משוגעים, אלה שעושים את זה". מוחמד, פועל אחר, אמר כי "אנחנו מביאים כסף לאוכל לילדים שלנו, למה עושים? זה לא טוב". פועל פלסטיני מהכפר בית לקיא הוסיף:
"חבל, חבל על ההרג".
לא בכדי רק פעם אחת בלבד לאורך השנתיים האחרונות פועל עם אישור עבודה בישראל ביצע פיגוע. הנחת העבודה במערכת הביטחון, וגם אצל רבים מעבר לקו הירוק, היא שהאנשים האלו, דווקא הם, מייצגים את הביטוי לנורמליות , ויצירת ההפרדה בינם לבין טרור היחידים היא מרכיב חשוב בשמירה על השקט בשטחים.
בהכנת הידיעה השתתפו ניר דבורי, רוני דניאל ואוהד חמו.