מצלמות יתגברו את האבטחה סביב הר הבית - כך אמר היום (ראשון) ראש הממשלה בנימין נתניהו בתדרוך לעיתונאים שמתלווים אליו בביקורו בצרפת. נתניהו גם התייחס לשיחותיו עם הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון על תהליך השלום וגם לצורך במניעת התעצמות של אירן בסוריה - והביע התנגדות פובמית להסכם שהושג בין רוסיה לארה"ב שמאפשר למעשה נוכחות אירנית במדינה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נתניהו אמר כי לא יוסרו המגנומטרים שהוצבו בהר הבית לפי שעה, וגם יותקנו מצלמות מסביב להר כדי למנוע פיגועים דומים. על הסטטוס קוו אמר נתניהו: "לא נכון לשנות, זה עלול לגרום לתוצאות בלתי צפויות ולפגוע ביחסים מתהדקים עם חלק ממדינות ערב".
חלק משמעותי בפגישה בין מקרון לנתניהו הוקדש לנושא סוריה והמעורבות האירנית. "ישראל מודעת לכוונות ההתפשטות של אירן בסוריה", הבהירו גורמים מדיניים - שציינו כי אירן מעוניינת לא רק לשלוח יועצים לסוריה אלא גם צבא אירני כולל בסיס ימי ואווירי. לטענת ישראל, מהלך שכזה משנה את תמונת המצב באזור כפי שהייתה עד כה.
"מחלוקת בנושא הפלסטיני"
נתניהו מתנגד להסכם שהושג לאחרונה בין רוסיה וארצות הברית שאמור להרחיק את אירן מגבול ישראל למרחק של כ-20 קילומטר, כיוון שההסכם הזה מנציח את נוכחות אירן בסוריה ולכך ישראל מתנגדת באופן גורף.
ראש הממשלה דיבר עם מקרון גם על ההתעצמות וההתחמשות של חיזבאללה בדרום לבנון וגם על ניסיונות של חמאס להשיג אחיזה בדרום לבנון. מקרון אמר שהוא שותף לדאגות האלה והתייחס לזה בהצהרה ואמר שיפעל בדרכים דיפלומטיות – יש לממשלת צרפת קשרים עם גורמים ממשלתיים בלבנון ויש הערכה שמקרון ידבר איתם. נתניהו הגדיר גורמים אלה כ"גורמים שאינם חיזבאללה", בעוד מקרון התייחס לניסיון לדבר עם גורמים בלבנון באופן ישיר.
לגבי המו"מ עם הפלסטינים התגלעה מחלוקת בין השניים: מקרון הציג את העמדה הצרפתית הידועה של 2 מדיניות עם ירושלים כבירה. נתניהו הציג את העמדה שלו ודוגמאות להסתה של הרשות הפלסטינית .
המתפללים הורשו היום לשוב ולעלות למתחם הר הבית, שנסגר בעקבות הפיגוע בו נרצחו שני שוטרים ביום שישי האחרון: מאות מתפללים מוסלמים עברו במקום. לקראת חידוש התפילות ועל פי הוראת ראש הממשלה, הוצבו היום מגנומטרים בכניסות, אך אנשי הווקף הודיעו כי לא יסכימו לעבור דרכם וקראו לכל המתפללים במקום לסרב גם כן. "בושה לעבור דרך המחסום של הכיבוש לאלאקצא", קראו המתפללים והחלו בתפילה המונית מחוץ למתחם.
מדוברות המשטרה נמסר כי בהתאם להחלטת הדרג המדיני נפרסו החל משעות הבוקר מגנומטרים בשניים משערי הר הבית על מנת לאפשר בידוק בטחוני לנכנסים לשטח ההר ובמטרה לאפשר קיום תפילת צהריים בשטח הר הבית. במשטרה ציינו שבטרם הכנסת המתפללים להר הבית הגיעו נציגי מועצת הווקף לשער השבטים, שוחחו עם פיקוד המחוז וטענו שהם לא רוצים להיכנס להר הבית דרך מעברי הבידוק.
אנשי הווקף קראו למתפללים שהגיעו למקום לא להיכנס דרך השערים וקיימו תפילה המונית מחוץ לשערי הכניסה, ממש ליד השוטרים. למרות התנגדותם, נכנסו לשטח הר הבית כ-200 מוסלמים וכל העת נכנסים אנשים נוספים לתפילת הצהריים.
בסוף שנת 2014 אישר הקבינט המדיני-ביטחוני שורת המלצות שהעביר צוות מיוחד של המשטרה בראשות סגן המפכ"ל דאז, ניצב ניסים מור. ההמלצות התגבשו במסגרת עבודה מיוחדת שהכין הצוות תחת הכותרת "תפיסת הביטחון של ירושלים". בין הממצאים שהוצגו לראש הממשלה נתניהו ולחברי הקבינט: 61% מכלל הפיגועים בישראל מתבצעים בירושלים. עוד נכתב בעבודה של הצוות שרמת האבטחה סביב הר הבית דומה לזו שמונהגת בקניון ממוצע.
אחת ההמלצות שהוגשה ואושרה לבסוף על ידי הקבינט קבעה כי יש להתקין שערים מגנטיים בכל תשע הכניסות להר הבית. הנימוק להמלצה הייתה שיש בהתקנת השערים משום הרתעה וכי אין צורך בהכרח בבדיקה הרמטית של כלל הנכנסים להר הבית, אלא ניתן להסתפק בבדיקות מדגמיות או אם השוטרים מזהים מישהו שנראה חשוד.
עוד נאמר בהמלצה כי בשל ההתנגדות הצפויה מצד הירדנים, אנשי הווקף והרשות הפלסטינית להציב שערים מגנטיים בשערי הכניסה להר הבית, יש למקם את השערים המגנטיים במרחק של 20-40 מטרים משערי הכניסה על פי התנאים בשטח, ושם לבצע את הבדיקות הסלקטיביות. בעקבות אישור ההמלצה הוקם בסופו של דבר רק שער מגנטי אחד - במעלה המוגרבים - שמשמש שער כניסה ליהודים ולתיירים בלבד. בכל שמונת השערים האחרים, שמשמשים את המתפללים המוסלמים, לא נעשה דבר.