כך נראה המיון ההיסטורי (צילום: דו"צ)
כך נראה המיון ההיסטורי | צילום: דו"צ

דרך חדשה למתגייסות: החודש נערך הגיבוש הראשון למדריכות טג"ח (טיפוס, גלישה וחילוץ) - תפקיד שעד כה אויש רק על ידי חיילים בנים. מדובר בסבב המיון הראשון לתפקיד המשלב יכולות מבצעיות והדרכתיות, לקראת מחזור הגיוס הראשון לנשים לתפקיד שייפתח בחודש נובמבר. כ-50 מועמדות לשירות ביטחון (מלש"ביות) השתתפו בגיבוש - שבסופו מקווים בצה"ל לגייס 7-8 נשים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

יחידת מדריכי הטג"ח מגייסת בשנה כ-15-16 חיילים, וכעת שואפים בצה"ל שהנתון יכלול מספר שווה של גברים ונשים. לאחר הגיוס ייכנסו החיילים והחיילות למסלול שאורכו המצטבר הוא כשנה, כולל הטירונות (רובאי 03): חיילות שיסיימו את המסלול ישרתו בצבא משך זמן זהה לאלו של החיילים. בצה"ל הדגישו כי הגיבוש שעוברות הבנות זהה כמעט לחלוטין לזה של הבנים, וגם המשך המסלול אמור להיות זהה.

אחת המשתתפות במיון שהתקבלה לתפקיד המיוחד היא גל בת ה-19, שאחרי שנת שירות במכינה קדם צבאית נחושה להסתער על האתגרים שניצבים בפניה. "שמעתי על התפקיד עוד לפני שהתחלתי לחשוב על תפקידים, שהתפקיד היה פתוח רק לגברים", סיפרה לחדשות 2 Online. "ידעתי שזה תפקיד מאוד מיוחד ושונה, בתחומי העניין שלי - אני אוהבת שטח והדרכתי בתנועות נוער".

"שמעתי במקרה שהוא נפתח לבנות ושלחתי בקשה", הוסיפה. "הגעתי למיון ולהפתעתי זה גיבוש כמעט כמו של בנים – הרבה הליכה, בניית אוהלים, התמודדות עם ציוד כמו כבלי סנפלינג. הרגשתי שהלך לי טוב ואז הודיעו לי שהתקבלתי". לדבריה, גם הסביבה הקרובה מאוד תמכה בה לאורך הדרך: "קיבלתי הרבה פידבקים חיוביים, אמרו לי שזה מתאים לי. כל התפקיד הוא מאוד מאתגר על כל צדדיו – הרבה שטח והדרכה ודרישות מקצועיות גבוהות".

"יש הרבה מאוד מוטיבציה" (צילום: דו"צ)
"יש הרבה מאוד מוטיבציה" | צילום: דו"צ

"יכולות ליצור פתח אמיתי לבנות בעתיד"

גל סיפרה כי בזמן הקצר הבנות התגבשו ותמכו אחת בשנייה: "הבנות היו מדהימות, שמרנו על קשר וכבר הפכנו לחברות – גם עם אלה שלא עברו". העובדה כי מדובר במיון הראשון לבנות מעניק לגל "דרייב" נוסף לקראת המשך השירות: "הרבה התרגשות, זו פריצת דרך. זה מרגש להיות חלוצות, זו הרבה אחריות על הכתפיים. אנחנו יכולות ליצור פתח אמיתי לבנות בקורס, אנחנו הדוגמה".

במסגרת אימוני היחידה החיילות לומדות להתגבר על מכשולים בעזרת חבלים וציוד ייעודי בתנאים קשים כגון שלג, מערות וסביבה מדברית. כמו כן לומדות החיילות לחלץ פצועים ממקומות קשים להגעה ומוכשרות לשתף פעולה עם גורמי חילוץ אזרחיים.

בהמשך הן ישמשו למעשה כגורם בטיחותי בשטח, ידריכו לוחמים מכל היחידות הצבא, קבוצות של אנשי מילואים ויחידות חילוץ נוספות המאוגדות על ידי המשטרה. כמו כן, פעמיים בכל שנה - בפסח ובסוכות - צה"ל שולח את המדריכים כצוותי חילוץ לאזורים כמו עין גדי ורמת הגולן, בתקופה שיש הרבה מטיילים והעומס על יחידות החילוץ רב.

"הבנות היו מדהימות, הפכנו לחברות" (צילום: דו"צ)
"הבנות היו מדהימות, הפכנו לחברות" | צילום: דו"צ

 

"מאמינים בשוויון הזדמנויות, מקווה שלא נאכזב"

רמ"ד טג"ח בזרוע היבשה, רס"ן חנן אלכסנדר, סיפר לחדשות 2 Online על המיון: "המחזור ייפתח בנובמבר, זה היה המיון הראשון. אורכו של המסלול הוא כמעט שנה, כשמחשיבים את הטירונות. הבנות יעברו מסלול זהה, כמעט אחד לאחד, לזה של הבנים".

אלכסנדר סיפר כי הביקוש למיון הראשון היה רב: "יש הרבה מאוד מוטיבציה להשתתף במיון ולהיכנס לתחום - חיכו לזה לא מעט נשים. לצערי לא יכולנו להיענות לכל הדרישה מהשטח". לדבריו, למיון הגיעו 50 בנות מתוך רשימה ארוכה בהרבה: חלק מהמועמדות לא התקבלו בשל הפרופיל, מקום המגורים או הנתונים.

"ברגע שהנושא נפתח לבנות, במלוא המרץ הרמנו מיון שלא היה קיים בעבר ו'התנפלנו' על הנושא", הוסיף. "התלבטנו האם לשנות או לא והחלטנו שעושים את זה כמעט זהה, כי בפועל בקצה התפקיד יהיה אותו תפקיד". רס"ן אלכסנדר העריך שחלק מהבנות שהכיר במיון יעברו בהצלחה בקרטב את המסלול: "התייעצנו עם גורמים רפואים ופיזיולוגים ופסיכולוגיים, קיבלנו החלטה להשאיר את המיון כפי שהוא".

החיילות ינהלו אירועי חילוץ. ארכיון (צילום: יחידת חילוץ ערבה)
החיילות ינהלו אירועי חילוץ. ארכיון | צילום: יחידת חילוץ ערבה

לדברי הקצין, "אנחנו מאמינים בשוויון הזדמנויות בתפקידים שונים, למשל ביחידת עוקץ או למדריכות צליפה, קליעה וצניחות - בכל מקום השילוב הביא לתוצאות בשטח - חיבור ושיפור רמת ההדרכה. אין מניעה שהבנות יעשו את זה, זה רק ישפר אותן". הוא חלק שבחים לאיכות המועמדות שהתייצבו למיון: "הגיעו בנות מצוינות, עם המון מוטיבציה לתפקיד הזה ולעשות שירות משמעותי עם עבודה קשה וחיכוך עם לוחמים - הרבה בנות שהכינו את עצמן מבחינה פיזית ומקצועית. התגובות הראשוניות הן חיוביות מאוד".

מה הצבא מחפש לראות באותן חיילות? "במיון אנחנו רוצים לראות את הגישה הטכנית ושאין פחד גבהים, גם לבדוק את יכולות ההדרכה והעברת שיעור מול קהל. כמובן שגם ההתנסות עם השטח ולישון בבסיס זה חלק מהלמידה - אנחנו רוצים לראות שיפור ולמידה, לראות איך הן מוצאות פתרונות".

"מקווה שלא נאכזב, אם נמשיך בכיוון יהיה פה ווין-ווין סיטואיישן", סיכם הקצין. "כל המפקדים של התחום ובזרוע היבשה היו מאוד מעורבים בתהליך".