"ההרגשה במזרח ירושלים מאוד לא טובה; מתנחלים נכנסים כל יום לאל-אקצא וזה מפריע. אם היו נכנסים מוסלמים לכותל המערבי, מה היה קורה?". לצד חששם של תושבים יהודים בירושלים מטרור האבנים ובקבוקי התבערה הגובר, תושבים ערבים המתגוררים במזרח העיר טוענים כי גם הם סובלים מהמתיחות והדריכות הביטחונית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ג'ולאני מוחמד, נהג המתגורר במזרח העיר, אמר לחדשות 2 Online: "הם (המתנחלים) נכנסים ורוקדים שם, מתפללים. זה לא יכול להיות כך. אני מקווה שעכשיו ארצות ערב כמו סעודיה וירדן ינהלו מגעים שיביאו פשרה. חייבים להבין: זה מפריע לכולם - בירושלים, בכווית ובאבו דאבי. חבל שמקלקלים". מוחמד מספר על מקרים חוזרים ונשנים שבהם מגיעים לדבריו להר הבית כ-300 תלמידי ישיבה ו"משתוללים, בשביל מה? מי צריך את זה?".
עוד הוא טוען כי ההסלמה במצב הביטחוני לא נובעת לדעתו רק מנושא מסגד אל-אקצא. "גם נושא הבנייה בהתנחלויות מאוד מפריע לנו; לא נותנים לנו רישיונות ואנשים נאלצים לבנות בלי רישיון. הורסים לאנשים את הבתים ואת החיים. לרשויות לא אכפת מהאנשים כאן. אין חינוך, אין בנייה - אבל הכי מפריע זה הנושא של אל-אקצא".
"לערבים בירושלים אין מה להפסיד"
לדברים מצטרפת העיתונאית מקבולה נסאר. "מדובר בשנים על גבי שנים של מצוקה", היא אומרת, "אבל היום, המחשבה שישראל עושה מחטף ואל-אקצא מתחלק פיזית כי העולם הערבי והמוסלמי לא מגיב כראוי והרשות הפלסטינית נחשפת בשיא חולשתה - משאירה את המערכה לפלסטינים שמרגישים ייאוש ותסכול, הם מותשים. צריך להבין: לערבים בירושלים אין מה להפסיד".
"אנחנו מרגישים אפליה מתמשכת", אומר העיתונאי אמג'ד אבו-ערפה, המתגורר בראס אל-עמוד. "התושבים לא מקבלים זכויות - במיוחד ביחס לתושבי מערב העיר". הוא מוסיף כי לשיטתו הבעיה היא חברתית ומדינית. "המדינה מחזיקה את השטח, אבל לא רוצה להחזיק את האוכלוסייה ולכן היא דוחקת את האוכלוסייה הערבית אל מחוץ לעיר. זו בעיה דמוגרפית ולרבים מהתושבים אין אזרחות. הם לא בוחרים, לא מתמודדים ואין להם זכויות. הם נחשבים לישראלים - אבל לא ממש. הם לא נמצאים. פשוט לא מכירים בהם".
"שום דבר לא ישתנה", הוא מעריך. "יהיו עוד ועוד פיצוצים". היהודים נכנסים למקומות שלנו ודוחפים לאלימות. מצד שני, גם התנועות המוסלמיות מסיתות ודורשות פיגועים. זה מה שיחמם את המצב".
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בסוף שנת 2014 נאמדה האוכלוסייה המוסלמית ב-1.454 מיליון נפש - גידול של כ-33.5 אלף תושבים לעומת סוף שנת 2013. שיעור הגידול של האוכלוסייה המוסלמית נמצא במגמת ירידה - מ-3.8% בשנת 2000 ל-2.4% בשנת 2014 והמספר הגדול ביותר של תושבים מוסלמים מתגורר בעיר ירושלים: כ-303 אלף, שהם 20.9% מכלל המוסלמים בישראל ו-35.7% מכלל תושבי העיר.