רגע לפני שדוח ועדת לוקר לבחינת תקציב הביטחון מתפרסם ובו המלצות לשינוי מהפכני במודל הפנסיה של אנשי הקבע, במערכת הביטחון מציגים תכנית אלטרנטיבית ומעלים את רף התגובות נגד הוועדה ומשרד האוצר כשהם משתמשים בדימוי טעון. "המסקנות הן כמו כדור בין העיניים של צה"ל", אמר קצין בכיר. "מי שמציע לקצץ את צה"ל בשליש חושב שהוא חי בשווייץ". במערכת הכלכלית לא נשארו אדישים להתבטאויות הללו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"מה שצה"ל עושה - לחתור נגד ועדה שמונתה באופן רשמי על ידי ראש הממשלה וקיבלה את הסכמתו של שר הביטחון - זה אקט לא דמוקרטי", אמרו גורמים המקורבים לוועדת לוקר. "זו כוחנות מופרזת של צה"ל ממש כמו שנעשה לפני כשנה עם הפסקת האימונים בגלל ענייני התקציב".
תכנית צה"ל: פחות אנשי מילואים, חיזוק כוחות החוד
בצה"ל הסבירו כי תכנית התקציב הרב-שנתית - לחמש השנים הקרובות - שעליה הכריזו היום (שני) ובמסגרתה יבוצעו בצבא שינויים מעמיקים, צפויה להגביר את יעילותו של הצבא ולהכינו לאתגרים ולמשימות בפניהם הוא ניצב.
התכנית הרב-שנתית, שזכתה לכינוי "גדעון", תצא לדרך מיד עם אישור תקציב הביטחון המתמהמה. מעיקרי התכנית עולה כי בצה"ל צפויים להשקיע במתן יכולת משופרת לכוחות החוד של צה"ל בכדי להגדיל, שיידרשו למילוי משימות תוך זמן קצר, זאת על חשבון צמצום כוח אדם וייעול מבצעי.
במסגרת צבא היבשה תוקם חטיבת הקומנדו של צה"ל, שתאגד תחתיה יחידות מיוחדות כדי למצות את היכולות שלהן מול האתגרים. במקביל צפוי צמצום כוחות בתחום הארטילריה. בנוסף הוחלט לחזק את זרוע הים ברכישת ספינות שטח והכנסה לשימוש של צוללת נוספת, וכן זרוע האוויר ברכישת מטוס ה-F35, כלי טייס בלתי מאוישים ומערכת ההגנה השכבתית. בנוסף יוקם מערך סייבר במהלך דו שנתי.
לצד ההיבטים המבצעיים, התכנית הרב שנתית כוללת סעיפים הנוגעים לשינויים במבנה הארגוני בצה"ל. על פי התכנית, בצבא מתכננים קיצוץ של 6% במפקדות, שינוי יחס הפיקוד ל-1:5 (כלומר, 4-5 רס"ן על כל מפקד סא"ל), וכן האחדת מערכים זהים הקיימים בגופים שונים בצבא.
במהלך העבודה על התכנית הוחלט בצה"ל על קיצוץ של ארבעה אלופים במטה הכללי. כחלק מהתהליך, הפרקליט הצבאי הראשי הבא יהיה בדרגת תת אלוף, ומפקד העומק יהפוך לתפקיד מילואים. כמו כן, שני אלופים בצה"ל יאוחדו עם שני תפקידי אלופים אחרים.
במסגרת התכנית צפוי גם מערך המילואים להצטמק ולהתייעל. על פי התכנון, יצומצם מספר המשרתים במאה אלף אנשי מילואים. כמו כן יצומצמו מספר חטיבות הארטילריה וגדודי החי"ר במילואים, והמשרתים שיישארו - יהיו מאומנים ומצוידים כנדרש למשימות המבצעיות השונות.
קיצוץ צפוי גם בקרב משרתי הקבע בצה"ל. בצבא מתכננים להצעיר את גיל מפקדי הגדודים ל-32, וכן את גילאי מפקדי החטיבות ל-40-42, לצד הטבת שכרם של הנגדים המשרתים בצה"ל, שחלקם נזקקים להשלמת הכנסה לשכר המינימום. כמו כן בצה"ל צפויים לצמצם את הקצינים שיוכשרו בעתיד.