בית החולים ברזילי, ארכיון (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
בית החולים ברזילי | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

בעקבות העברת האסיר הפלסטיני מוחמד עלאן לבית החולים ברזילי באשקלון, כפי שפורסם לראשונה בחדשות 2 Online, פנה הבוקר (שני) ח"כ באסל גטאס (הרשימה המשותפת) למנהל בית החולים בדרישה למנוע את הזנתו של האסיר בכפייה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גטאס, ארכיון (צילום: פלאש 90)
ח"כ באסל גטאס, ארכיון | צילום: פלאש 90

"אני פונה אליך להתנגד להפיכת ברזילי לגואנטאנמו ישראלי שבו מותר לענות אסירים כששאר בתי החולים מסרבים", כתב גטאס במכתבו למנהל בית החולים באשקלון, ד"ר חזי לוי.

גטאס ביקש כי ד"ר לוי ישמור בעצמו על הקוד האתי וייענה לבקשת ההסתדרות הרפואית שלא להזין אסירים בפכייה. "אם לא כך, בית החולים ורופאיו יהיו צפויים לסנקציות ולחרם בינלאומי של ארגוני רפואה וזכויות אדם, ואף לתביעות על השתתפות במעשה עינוי אסירים", איים גטאס.

עלאן לפני שביתת הרעב
שובת רעב יותר מ-50 יום, עלאן. ארכיון | צילום:

ד"ר לוי: הטיפול שמור למצב של הידרדרות

מנהל בית החולים הבהיר הבוקר את עמדתו בנוגע לסוגייה ואמר כי טיפול הזנה בכפייה הינו צעד דרסטי שאינו עולה בקנה אחד עם האתיקה הרפואית. לכן, לדבריו, טיפול כלשהו שאינו בהסכמת החולה שמור למצב של הידרדרות המצב הרפואי וצורך בטיפול דחוף לשם הצלת חיים.

מוקדם יותר הבוקר נמסר מבית החולים ברזילי כי "האסיר עבר אלינו כיוון שסבורים שבחולים כאלה רצוי לעשות רוטציה בין בתי החולים. ההעברה מייצרת אקלים אחר וקשב אחר בין המטפלים לחולה שיכולים להביאו למחשבה אחרת ואולי תגרום לו לשנות את דעתו".

העברתו של האסיר הפלסטיני פעיל הג'יהאד האסלאמי ששובת רעב כבר 52 ימים, התבצעה לאחר שרופאי סורוקה לא הסכימו להזינו בכפייה, או להעניק לו טיפול בניגוד לרצונו.

המבצע המורכב להעברתו של עלאן התבצע תחת אבטחה כבדה, ובפיקוח אישי של מנכ"ל משרד הבריאות ומנכ"ל מד"א אלי בין, בשל רגישות הנושא ומצבו הבריאותי של עלאן. דקות לפני היציאה לדרך תדרך ראש הממשלה בנימין נתניהו את השניים טלפונית באופן אישי לקראת המהלך.

"טרוריסטים לא ברי שיקום", ארכיןו (צילום: רויטרס, חדשות)
עצירים שובתי רעב יטופלו בחדר מיון פנימי | צילום: רויטרס, חדשות



בתוך כך הוחלט להקים חדר מיון פנימי של שירות בתי הסוהר עבור אסירים ביטחוניים שובתי רעב, על מנת למנוע את ההכרח להוציא אותם לטיפול בבתי חולים חיצוניים. חדר מיון כזה יעקוף את סירובם של רופאים במערכת הבריאות לבצע הזנה בכפייה, ויאפשר לרופאי השב"ס לבצע את הפעולה בתוך המערכת.

ההחלטה התקבלה בדיון מחודש שקיים אתמול ראש הממשלה נתניהו בשיחת ועידה בהשתתפות השר לביטחון פנים, סגן שר הבריאות, גורמי ביטחון, נציב שב"ס וגורמי הפרקליטות. על פי ההחלטה, העצירים שובתי הרעב יטופלו בחדר המיון כשיסרבו להכניס מזון אל פיהם.