פנייתם של החיילים הסובלים ממצוקה כלכלית שנחשפה אתמול בחדשות 2 Online, הכתה גלים במערכת הפוליטית והביא לפניות נוספות של חיילים לארגוני הסיוע ולחדשות 2. בזמן שהמערכת הצבאית מנסה להמעיט בחומרת המצוקה, חיילים נוספים סיפרו: "המקרר ריק, אין לנו איך לשלם".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ל-ג', חייל חרדי נשוי, אין מיטה לישון עליה. "הבית ריק, יש מקרר שם שהוא לא שייך לי ועוד מעט ייקחו אותו, אין לי כלום", סיפר לנו. ג' לא היה חלק ממכתב החיילים העניים לרמטכ"ל, שהביא אל הכותרות את מצבם המחפיר של חיילים שיעשו את החגים הקרובים ללא פרוטה בכיסם.
אשתו של ג' בבית חולים, ומשפחתו של ג' ניתקה איתו את הקשר אחרי שהתגייס. בעקבות המצוקה, ג' התחיל להתקשר בעצמו לארגוני סיוע: "אנחנו לא אוכלים - אני אוכל בצבא, לפעמים אני מביא לאשתי אוכל מהצבא, המקרר ריק, כל הבית ריק, אין כלום. הכביסות נערמות בערימות בבית - המצב ממש לא נעים. אני מגיע כל יום הביתה מהצבא ואני מסתכל על אשתי ואני לא יודע מה להגיד לה. היא שותקת, אבל המצב לא יכול להימשך ככה".
מאז פרסום הכתבה אתמול פנו אלינו חיילים נוספים, שביקשו להצטרף לקריאת ה"הצילו" של 25 חותמי המכתב, שהעמיד את צה"ל במבוכה. גם שר הרווחה מאיר כהן טען כי "מכתב החיילים מאתמול אולי מבהיר לכולנו עד כמה שמנהרות העוני הולכות ונחפרות מתחת לידינו - היום שר הביטחון צריך לצאת ולהגיד שמכפילים את הקצבה הזו ל-600 מיליון שקלים".
טענות הצבא לפיה בעיית העוני בצבא כמעט ולא קיימת נשמעים מנותקים במידה מסויימת מהמצוקה בשטח: למשרדי עמותת "בית חם לכל חייל" באו היום חיילים נוספים שביקשו שלא להתראיין, ומנכ"לית העמותה שפרה שחר, שחיברה בין כותבי המכתב, ממשיכה לאסוף עבורם תרומות ולחלק תלושים לרכישת מזון.
"אין לי איך לשלם על טלפון ואוכל"
"פונים אלינו מאות חיילים, המשרד שלנו כבר כמעט לא יכול להכיל את מספר הפניות מאז שידור הכתבה. צה"ל לא מרבה לדבר איתנו - אנחנו מיישרים מבט ואומרים את האמת המכוערת, וקשה להתמודד איתה", סיפרה שחר.
גם ד', חיילת מהדרום שהחיים התאכזרו אל אביה ואימה ובעקבות כך היא מפרנסת את עצמה, נאלצה לפנות לסיוע חיצוני. "היה לי קצת קשה לפנות לעמותות סיוע, כאילו הרגשתי קצת לא נעים, אבל לא הרגשתי שיש ברירה אחרת - אין לי איך לשלם טלפון ואין לי מה לאכול בבית, ולא היה לי מקום אחר לפנות אליו כי מדור תנאי שירות פה קצת תקוע"
צה"ל סירב לשלוח נציג שיתראיין לכתבה הזו. בכלי תקשורת אחרים טענו נציגי הצבא כי הבעיה בעצם כמעט שלא קיימת וכי צה"ל משקיע מיליונים רבים בפתרונות לכל מי שנמצא במצוקה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל יסייע לכל חייל אשר זקוק לסיוע כלכלי, וחיילים אשר יפנו למפקדיהם ולסגלי הת״ש יקבלו את הטיפול המתאים, אשר כולל בין היתר מענקים הניתנים כשי לחג, עשרות אלפי שקלים המועברים כסיוע כלכלי לחיילים לוחמים ועוד. בצה"ל פועלים להעלאת דמי הקיום לחיילי החובה החל משנת 2015, והדבר מחייב תקציב וחקיקה מקדימה".
לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv