בהתייחסות ראשונה למכתב הסרבנים שחולל סערה, שלח מפקד יחידת 8200 איגרת לחייליו בה הבהיר להם כי בכל בעיה עליהם לפנות למפקדים - ולא לתקשורת: תא"ל א' פנה היום (ראשון) לחיילי יחידת העילית של חיל המודיעין והעביר להם מסר לפיו ראוי להלין על הדברים, אולם ישנה דרך אחרת לעשות זאת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדבריו, יש לפתור בעיות מעין אלה באמצעות המפקדים ולא דרך אמצעי התקשורת. באיגרת שהפנה לחייליו הוא סיפר על קצין ביחידה שבמהלך המבצע היה בדילמה, דיווח על כך למפקדיו - והנושא טופל. בכל האמור לאמצעי ענישה, אין עדיין חדש - והנושא נמצא בבחינה.
במקביל, פרסמו אחדים מכותבי מכתב הסרבנות תגובה, בה הם דורשים מצה"ל להתייחס לטענותיהם: "בדובר צה"ל יודעים עד כמה הקפדנו לא לחרוג מעבר למה שגורמי ביטחון השדה איפשרו לנו לומר והוא ממשיך לשחרר הצהרות מניפולטיביות בתקשורת שפשוט אינן נכונות".
לדבריהם, הם עדיין מחכים לשמוע את תגובת דובר צה"ל "לטענות הענייניות שהעלנו כדוגמת רדיפה וסחיטה של חפים מפשע על רקע נטיותיהם המיניות או מצבים רפואיים קשים. אך מעבר לכך תקוותנו היא לעורר דיון בציבור הישראלי בדבר המשימה של המודיעין בפרט וצה"ל ככלל ככלי פוליטי להעמקת השלטון הצבאי בשטחים".
"הטיפול בסרבנים יהיה חד וברור"
בנאומו בכנס הסייבר שנערך הערב (ראשון) באוניברסיטת תל אביב, התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו למכתב הסרבנים שעורר הדים בישראל ובעולם: "מהיכרות רבת שנים שלי עם אנשי יחידה 8200, ההשמצות חסרות הבסיס שהושמעו לאחרונה לא ייפגעו בעבודה החשובה כל כך למען ביטחונה של המדינה ואני אומר להם - המשיכו".
מוקדם יותר היום, בעקבות המכתב שעליו חתמו 43 משרתי מילואים ביחידה 8200 בו הכריזו על סירובם "להמשיך ולהיות כלי להעמקת השלטון הצבאי בשטחים", הוחלט בצה"ל לנקוט צעדים משמעתיים נגדם.
בצה"ל הבהירו הבוקר כי רק 10 מתוך 43 החתומים על המכתב שייכים באמת למעגל העשייה, ושאר החיילים משרתים במעטפת של היחידה. מאז הפרסום, הפך המכתב לשיחת היום ביחידה ועורר תגובת נגד מצד יוצאי היחידה, ששלחו מכתב תגובה שעליו חתומים יותר מ-200 מבוגריה.
דובר צה"ל תא"ל מוטי אלמוז אמר הבוקר כי מדובר ב"ניצול השירות הצבאי להבעת עמדה פוליטית, ואנחנו בצה"ל רואים זאת בחומרה. הטיפול המשמעתי יהיה חד וברור". אלמוז הוסיף: "אם רק יכולתי לספר פירור מעשיית חיילי היחידה, לא הייתי נדרש לשום טיעון שיבהיר עד כמה חמורים הדברים".
"אין מקום לסרבנות בצה"ל - יש מחלוקות ויש עמדות פוליטיות ואנחנו בצה"ל מהווים מכנה משותף, אולי הרחב ביותר בחברה הישראלית, ומקפידים שבעתיים על הבעת עמדות פוליטיות בפורומים שלא נועדו לשם כך", הדגיש דובר צה"ל. "אנחנו בצה"ל, עד למפקדו העליון, רואים זאת בחומרה והטיפול המשמעתי יהיה חד וברור".
החתומים על מכתב הסרבנים הגיבו על דבריו של תא"ל אלמוז ואמרו: "במקום להגיב לטענות המוסריות הקשות שהעלנו במכתבנו, מבצע דובר צה"ל מניפולציה בתיאור תפקידם של החותמים כאשר הוא יודע שמגבלות ביטחון שדה מונעות מאתנו לענות לכך בצורה ישירה. זה פשוט לא נכון לומר שרק לעשרה מהחותמים הייתה מעורבות בעניינים שעליהם מתייחס המכתב".
מפקד היחידה לשעבר: "כל השב"כ לחקור את החתומים על המכתב"
תא"ל במילואים חנן גפן, מפקד 8200 לשעבר, אמר הבוקר לחדשות 2 Online כי "השב"כ צריך לחקור אותם. הם למעשה חשפו דברים שקורים בתוך היחידה ולא בסמכות. כשחייל כזה מתגייס ונשבע למודיעין הוא חותם על הצהרת סודיות. לא בסמכותו לקבוע שנושא מסוים הוא כן יכול לחשוף ונושא מסוים הוא לא יכול - אסור לחשוף שום דבר".
"אנו יודעים מתוך כל מיני עדויות שגורמים זרים מעורבים בזה ואת זה צריך לחקור", הוסיף מפקד היחידה לשעבר. "בפני מי הם חשפו את החומרים והאם בוצעו פה עבירות ביטחון".
אתמול התייחסו חיילים המשרתים ביחידה בסדיר לסערה הציבורית וטענו כי מכתב הסרבנים הוא פוליטי: "אנחנו חושבים שמישהו עומד מאחורי זה, אנשים לא סתם מתארגנים פתאום", אמר חייל המשרת ביחידה לחדשות 2 Online. "דיברנו על זה כל הזמן במשך סוף השבוע, אנחנו לא מבינים מאיפה זה בא. פתאום באמצע שום מקום, אחרי שנים שזו היחידה מספר 1, מתחילים ללכלך".
לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv