37 שנות ציפייה ואי ודאות שעברו על משפחת באומל, במהלכן נפטר האבא יונה ז"ל, מסתיימות הערב (חמישי) עם הבאתו למנוחות של יקירם, רב-סמל זכריה באומל ז"ל, בבית העלמין הצבאי בהר הרצל בירושלים. טקס הקבורה של הנעדר מקרב סולטן יעקוב מתקיים במעמד נשיא המדינה וראש הממשלה שיישאו דברים.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
תחת משמר כבוד של לוחמי חיל השריון, בני משפחתו של באומל יחד עם בני המשפחות כץ ופלדמן, שני הנעדרים הנוספים מאותו קרב בבקעת הלבנון ב-1982, הגיעו כדי לחלוק לו כבוד אחרון.
ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא דברים לזכרו של זכריה באומל ז"ל בטקס ההלוויה. "עד יומו האחרון ביקש יונה אביו להביא את זכריה הביתה, זה מילא את חייו את יומו ואת לילו. זה נהיה תכלית חייו וכמה מצער שאינך פה איתנו יונה כדי לראות את שובו של בינך אהובך".
"לפני שעה קלה נפגשתי עם הנשיא פוטין והודיתי לו בחום בשם מדינת ישראל ובשם המשפחה על הסיוע באיתור ובהשבתו של סגן סמל זכריה", סיפר נתניהו והדגיש: "החזרת נעדרי סולטן יעקוב היא משימה קדושה של כל ממשלות ישראל".
ראש הממשלה אמר בנאומו: "חיכינו לרגע הזה 37 שנים, ראיתי אנשים מזילים דמעה למרות שהם נולדו שנים רבות לאחר היעלמותו של זכריה. רגע זה נוגע לנימים העמוקים ביותר לזהותנו כיהודים וכישראלים. ערך הרעות הוא משורשי הברית שקושרת אותנו יחד כעם, כצבא וכמדינה".
לבסוף התייחס נתניהו לנעדרים הנוספים והסביר כי המדינה לא תשקוט עד שכולם יחזרו לישראל. "צבי פלדמן ויהודה כץ עדיין לא איתנו, אבל נמשיך לפעול להשיבם הביתה - וכך נפעל לכל נעדרינו", אמר ראש הממשלה. "בעם שיש בתוכו ויכוחים ומחלוקות, גם אז הנקודה הפנימית שמאחדת אותנו בטוב וברע, הנקודה הפנימית הזו חזקה מכל".
נשיא המדינה ראובן רובי ריבלין ספד לבאומל ז"ל בטקס ואמר: "לפני37 שנים, לפני הקרב כתבת להוריך: 'אל תדאגו, הכל בסדר. אך נראה שלא אבוא הביתה בקרוב'. 37 שנים חלפו מאז, אך היום שבת הביתה. זה היה אחד הקרבות הקשים, קרב שהשאיר בליבנו פצע פתוח. מעל הכל נותר בנו הכאב על שלושת הנעדרים".
"היום הוא יום בו מקיימת מדינת ישראל את השבועה לבנותינו ולבנינו, אנחנו יכולים להגיד בפה מלא, אנחנו עושים הכל, גם את הבלתי נתפס וגם את הבלתי ייאמן, כדי להשיב את הבנים הביתה", אמר בנאומו ריבילין." אנחנו יכולים להגיד בגבורה ובענווה - לא הרפנו ולא נרפה מהמשימה הקדושה הזו, עד שכל הבנים שנפלו ישובו הביתה".
הרמטכ"ל אביב כוכבי נשא דברים גם הוא בטקס לזכרו של באומל ז"ל: "המשימה לעולם ראשונה, מרכזית וקובעת, אך אם חלילה נפגעו חיילים תוך כדי ביצועה, ידעו כל אם ואב שמסרו את גורל בנם או בתם בידי מפקדים, אשר יעשו כל שניתן כדי להחזירם לגבולם ולביתם".
ברקע הפגישה בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא פוטין במוסקבה, נחשפו פרטים חדשים על מבצע "זמר נוגה" ועל שיתוף הפעולה הייחודי בין צבא רוסיה לאמ"ן שנמשך כשנתיים. לדברי דובר צה"ל, נמצאו כמה גופות שנבדקו בישראל ואחת מהן זוהתה בוודאות כבאומל. היתר אינן של חללי צה"ל.
בתדרוך לכתבים שמסר היום תת-אלוף רונן מנליס הוא הסביר כיצד הכוח הרוסי פעל בשטח בזמן שבאמ"ן ליוו אותו מרחוק בזמן אמת. ברגע שבצה"ל הבינו שמדובר בגופתו של באומל, הוחלט בתיאום עם הרוסים לבצע את הזיהוי המלא. מנליס הבהיר כי גם כעת נמשכים המאמצים לאיתור נעדרים נוספים - שניים מסולטן יעקוב, אלי כהן, רון ארד ומופעלים מאמצים מודיעיניים כדי להבין מה עלה בגורלם.
לדבריו, הגופות שאותרו היו טמונות במקום מסוים בקרקע. "גופתו של באומל נמצאה עם הסרבל והנעליים ולכן היה קל לזהות אותו", ציין מנליס. כל הגופות שאותרו הגיעו לרוסיה לפני ארבעה ימים. לאחר מכן הן הועברו לאנשי המודיעין של צה"ל ובהמשך נשלחו לבדיקה בישראל.
במבצע עצמו השתתפו רק חיילים רוסים, כאשר אמ"ן סיפק את המידע. עם זאת, מנליס חשף כי קדמה לכך פעילות של לוחמי צה"ל על אדמת סוריה שסיפקו את המודיעין שהוביל למבצע האחרון. "לא כל המבצעים היו באזורים בסוריה שהיו בשליטת צבא רוסיה", הדגיש מנליס. "שיתוף הפעולה בשנתיים האחרונות היה אדוק ומיוחד ואפשר את המשימה החשובה".