לקראת מהפכה בצה"ל בכל הנוגע לכליאת חיילים? אחרי שנת פיילוט מוצלחת, באגף כוח האדם מציגים ירידה דרמטית במספר ימי הכליאה בשנה החולפת. ב-2016 נרשמו 17 אלף ימי כליאה בשנה, ב-2017 המספר ירד ל-15,685 וב-2018 נרשמו 14,700 בלבד.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בצה"ל מייחסים את הנתונים הללו לפרויקט שנקרא "בית דין משלב", שלפיו חייל המואשם בעבירה יעבור קודם כל תהליך שיקום, שאליו הוא נדרש להסכים, במקום להיכלא. במהלך התהליך החייל יחזור ליחידה שבה הוא משרת, ואם הוא יעמוד בכל התנאים אז לא יוטל עליו עונש מאסר ויימחק לו הרישום הפלילי.
הפרויקט הוא שיתוף פעולה של גורמי הצבא, משרד העבודה והרווחה והביטוח הלאומי. ההבנה הייתה שמרבית החיילים שנכלאים בכלא צבאי נשלחים לשם על רקע עריקות שנובעת ממצב כלכלי קשה, ועל כן יש לטפל בבעיה מלכתחילה ולא להעניש בלבד. המשמעות היא שעובדת סוציאלית תלווה את משפחת החייל על מנת להביא לתהליך טיפול ושיפור המצב.
במקביל, מפקדים בצה"ל מרמת מפקד הכיתה ועד למפקד הפלוגה יעברו קורס בן שלושה ימים שיכשיר אותם לאתר ולהבין את מצבם של החיילים ובני משפחותיהם כדי לזהות בזמן אמת בעיות ומצוקות. מעבר לכך, ייעשה תיאום עם משרד העבודה והרווחה שיאתרו משפחות קשות יום מבעוד מועד וכך ינסו למנוע מראש את העריקות.
צה"ל מוציא בשנה כ-400 מיליון שקלים בסיוע לחיילים במצוקה או במצב סוציו אקונומי נמוך. זה כולל גם סיוע כספי, גם מתן הקלות ליציאה לעבודה וגם הכשרה מקצועית כדי לאפשר לחיילים המשוחררים להשתלב היטב בחיים האזרחיים.