אתמול פורסם כי גופתו של זכריה באומל מנעדרי קרב סולטן יעקוב הושבה ארצה אחרי 37 שנה - ואמש (רביעי) דווח במהדורה המרכזית כי למעשה מעולם לא הרפו מהחיפושים אחר הגופות. לפני שנתיים החלה להתגבש תמונה מודיעינית באופן שאפשר לשלוח נציג שיביא את הגופה שנמצאה יחד עם חפציו וכך היה ניתן לזהות אותה. הלוויתו של באומל תתקיים היום בשעה 19:00 בבית העלמין הצבאי בהר הרצל.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
"היום אחר הצהריים התקשרו להודיע לנו לפני שהידיעה יצאה לתקשורת", שחזרה אתמול היימן. "זה מפתיע ולא מפתיע, כי להיות שבויים במצב של סימן שאלה וחוסר ודאות ובבת אחת לקבל ידיעה ודאית זה מעבר מאוד חד. מצד שני לרגע הזה חיכינו, רגשות מעורבים, כאב עצום. מצד שני שמחה על התרת הספק".
היא סיפרה: "אני מתכוונת לבקר אותם אישית, הם טרודים בסידורים ועיכול הידיעה, אני אגש אליהם באופן אישי". לרמות שגופת אחיה לא הושבה, היימן הסבירה: "לא בטוח שזה הרגע לנתח את זה, זה מה שהיה צריך לקרות, זה מה שהיה צריך להיות בגורלה של משפחת באומל, אנחנו משפחת כץ, אנחנו עדיין לא מאבדים תקווה ולא מאבדים תקווה שיחזור חי".
בשנת 2016 קיים משרד ההגנה הרוסי מסיבת עיתונאים שבה הודיע כי ישיב את הטנק מקרב סולטן יעקוב, וחשף: "ישראל ביקשה מאיתנו לחפש שרידי גופות של חיילים שנפלו ונקברו בשטחים מסוימים". מכאן ניתן להבין שרוסיה מעורבת והיא הגורם היחיד שנמצא בסוריה ויכול להשפיע על מה שקורה בלבנון.
אגף המודיעין עבד שעות נוספות ויש עוד פרטים שנכון לעכשיו אי אפשר לפרסם. בין החפצים שנמצאו היה סרבל, ציצית ומסמכים שאימתו שאכן מדובר בבאומל. כל זה מביא לסיום פרשה עגומה וייתכן שבנסיעה הקרובה של נתניהו לרוסיה תהיה התייחסות לנושא.
מוקדם יותר היום נודע כי בתום מבצע של אגף המודיעין שנערך כמה חודשים והבשיל בימים האחרונים, גופתו של זכריה באומל, מנעדרי קרב סולטן יעקב הובאה ארצה לפני כמה ימים. גופתו הובאה לארץ דרך מדינה שלישית וזוהתה באבו כביר על ידי אנשי המכון ואנשי הרב הצבאי הראשי, בעקבות ציוד אישי שהוחזר עם הגופה. הבוקר משפחתו ושאר המשפחות של נעדרי סולטן יעקב עודכנו.
ראש הממשלה נתניהו מסר הצהרה על המבצע להשבת גופתו שך זכריה באומל: "זה אחד הרגעים המרגשים ביותר בכל שנותיי כראש ממשלת ישראל". הוא הוסיף: "לאורך כל השנים הללו המדינה השקיעה מאמצים עצומים להשבת הנעדרים מקרב יעקב סולטן ועצמותיו של זכריה שהובאו לארץ זוהו בוודאות".
לסיום אמר נתניהו: "נמשיך להשקיע כל מאמץ כדי להחזיר לארץ את כל הנופלים והנעדרים ולא נחדל מהמשימה הקדושה הזו - היום אנו סוגרים מעגל".
הרמטכ"ל אביב כוכבי אמר בטקס החלפת אלוף פיקוד צפון: "הבאתו של רס"ל באומל לקבורה בישראל לאחר שנים של מאמץ היא עדות למחויבות העמוקה של צה"ל, מפקדיו וחייליו לעמוד בכל משימה, לעמוד בכל יעד ולעשות כל שביכולתנו להשבת הבנים לגבולם. אין לי ספק שרוח זו של צה"ל תלווה גם אתכם איש איש בתפקידו".
לאורך כל השנים, קהיליית המודיעין של ישראל והשב"כ עשו הרבה מאוד מאמצים, שכללו מבצעים רבים, על מנת לנסות לדעת מה עלה בגורלם של שלושת הנעדרים. בחודשים האחרונים, התקבל מידע שהוביל לסדרה של פעולות ששיאם הבשיל לפני כמה ימים ואישר את נשיאת הגופה, הבאתה דרך מדינה שלישית למדינת ישראל.
הגופה הובאה במבצע שנקרא "זמר נוגה" ולא התקיים משא ומתן להשבתה. בשלב זה לא ניתן להגיד מאיזו מדינה ואיך הובאה הגופה. במקביל נמשכים המאמצים לנסות לגלות מה עלה בגורלם של שאר הנעדרים. את המבצע ניהל אל"מ א', מטעם אגף המודיעין.
הנעדרים הם חיילים שנפלו בקרב סולטן יעקב שנערך ב-11 ביוני 1982 במהלך מלחמת לבנון הראשונה. בקרב צה"ל נלחם מול הצבא הסורי באזור כפר סולטן יעקב שבלבנון. הקרב זכור בעיקר בשל ההרוגים, הפצועים והשבויים הרבים שהיו בו לצה"ל, ושני חיילי המילואים הנעדרים עד עצם היום הזה: יהודה כץ וצבי פלדמן.