המפקד שהיווה השראה לא רק ללוחמיו - אלא גם לחברה טובה יותר: בימי האינתיפאדה השנייה, בתחילת העשור הקודם, כשגל פיגועים רצחניים שטף את המדינה וגבה קורבנות רבים, יחידת דובדבן נערכה למבצע ללכידת מבוקש בכפר צידא, סמוך לטול כרם. את המבצע תכנן ויזם סא"ל במיל' אייל וייס ז"ל, ששימש אז מפקד היחידה. סיפורו של אייל וייס ז"ל יובא הערב באירוע "שרים לזכרם" שיתקיים במשכן כנסת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אלא שהמבצע גבה מחיר יקר במיוחד: את חייו של אייל עצמו, שהיה ההרוג היחיד בו. במהלך הפעילות שנערכה בכפר ב-15 בפברואר 2002, דחפור של צה"ל עסק בהריסת בית של המבוקש שנתפס בפעולה זו, ובעקבות כך התמוטטה חומה על אייל - שמת מפצעיו.
"אייל עמד עם גבו לחומה, חומה עבה מאוד וגבוהה", מספר סא"ל במיל' אבירם אלעד, מפקד פלגה לשעבר ביחידה. "ראינו את החומה נופלת על אייל והוא נקבר תחתיה". "בכיתי שם בצד, אפילו לא הבנתי למה אני בוכה", משחזר בכאב אלעד היימן, לוחם לשעבר ביחידת דובדבן.
כשאייל נהרג, הוא הותיר אחריו את רעייתו הכואבת שיר ובת קטנה, חושן. היום היא נערה שגדלה למעשה ללא אבא ושמעה עליו רק סיפורים. "הדבר היחיד שגרם לי לקום ולתפקד נורמלי, זו חושן", מספרת שיר, אלמנתו של אייל ז"ל. "איבדתי את החבר שלי, את בן הזוג שלי, את אבא של הילדה שלי - הוא היה הכל בשבילי".
חושן, בתו של אייל ז"ל, לא זכתה לגדול לצדו של אבא שלה. "כשמספרים עליו, אז זה צף. זה הרבה סיפורים", היא אומרת. "ואז מגיעה האכזבה - כשאתה שומע משהו ואתה לא יודע מה זה. אתה שומע ואתה לא יודע אם זה נכון, אתה שומע ואתה באמת מרגיש את זה כי הרבה אנשים מדברים על זה כל הזמן, אומרים איזה אדם טוב הוא היה. הוא היה ספורטאי ומנהיג וסחף את כולם אחריו. הוא אהב לתרום ולתת".
"אייל נגע בכל כך הרבה אנשים שעד היום, 17 שנה לנפילתו, ואני מגלה כמה אנשים הושפעו ממנו", מספרת אלמנתו שיר. "אנשים זוכרים שיחות, אנשים מצטטים אמרות שלו, עובדים על פי דרך חשיבה שלו, מתגעגעים אליו, חושבים עליו ועונים על דברים שאני כותבת עליו".
"הסמג"ד ששירת איתו בצמידות כתב לי 'דעי לך שיר אשרינו שזכינו להכיר את המטמון הגדול הזה שקוראים לו אייל. לוחמים, פקודים, מפקדים ובני אדם ששהו במחיצתו - כולנו הפכנו להיות טובים יותר בזכותו. כל אחד לקח משהו מאופיו, מהלכותיו. ואייל מצא זמן לכל אחד'".
ושיר מוסיפה: "אחד הפקודים שלו כתב לי: 'אייל הוא משהו גדול שאי אפשר להרוג. זה מטר תשעים של יציבות, איתנות, כח רצון והשקעה. מטר תשעים של דוגמא אישית וייצוגיות. אייל זה להגיד לו כן כי הוא סוחף אותך אחריו במאה אחוז'".
המורשת של אייל הובילה הלקמת להקת שלוה
למורשת של אייל יש היום קולות ופנים: שי בן שושן, לוחם שנפצע קשה בקרב ההוא, הקים בעקבותיה את הלהקה לבעלי צרכים מיוחדים שהפכה לאחת הלהקות המדוברות במדינה. "הוא הפך אותי גם ללוחם יותר טוב וגם לבן אדם יותר טוב. ובעקבות הדבר הזה - קמה להקת שלוה", אומר בן שושן. "השיחה הראשונה שהייתה בשלוה הייתה למעשה על אייל וייס". בן שושן מוסיף: "נוצר פה משהו שהוא מאוד גדול, שינוי חברתי מאוד גדול, כי אני קיבלתי את זה מאייל - ואני אומר תודה".
סיפורו של אייל וייס ז"ל יסופר הערב באירוע הזיכרון הלאומי "שירים לזכרם" במשכן הכנסת, ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. להקת שלוה תופיע באירוע, שייערך במעמד נשיא המדינה, ראש הממשלה, נשיאת בית המשפט העליון וחברי ממשלה. הערב נערך ביוזמה משותפת של הכנסת, אגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון והאגף לנפגעי פעולות האיבה במוסד לביטוח לאומי.
האירוע יועבר בשידור חי באפליקציית החדשות online, באתר מאקו ובאתר הכנסת החל מהשעה 21:15 הערב.