"פרויקט שחמט" - כך סיכלה ישראל את הניסיונות האירניים לבנות חזית בסוריה: לאחר שתיקה ארוכה, בצה"ל לוקחים אחריות על כמה מהתקיפות האחרונות בסוריה, שאמנם יוחסו לישראל בכלי תקשורת זרים אך גורמים רשמיים לא לקחו עליהן אחריות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במהלך השנה האחרונה זיהו באגף המודיעין בצה"ל סימנים לכך שאירן הופכת את סוריה למרחב שממנו היא רוצה לפעול נגד מדינת ישראל. זוהו העברות אמצעי לחימה ומערכות מודיעיניות, כשהשיא – רקטות, טילים ומערכות הגנה אווירית מתוצרתם שהועברו לסוריה.
תכלית אמצעי הלחימה שהועברו הייתה למנוע מחיל האוויר הישראלי לתקוף את משלוחי הנשק ולפגוע בחופש הפעולה שלו בסוריה, כמעין מטריה אווירית שתגן עליהם מפני חיל האוויר הישראלי בפעולה קרקעית שהם מתכננים.
בצה"ל התקבלה ההחלטה לתקוף את מערכת ההגנה האווירית. אגף המודיעין ידע שהמערכות הללו מופעלות על ידי אירנים ושאם הן יותקפו אירנים ימותו, וזה גורם שנלקח בחשבון. כתוצאה מהתקיפה בבסיס T4 אירן החליטה לייצר משוואת הרתעה מול ישראל, וביצעה ירי של רקטות וטילים לבסיסים צבאיים ברמת הגולן במטרה לפגוע ולהרוג חיילים ישראלים.
רצף התקיפות שבוצעו בשבועות האחרונים על ידי ישראל סיכל פעם אחר פעם את הירי לגולן. ישראל הבינה שבנקודת הזמן שבה אסד נמצא במצוקה, הכוחות האירניים מוגבלים יחסית בסוריה, ובנקודה שבה קיימים לחצים בינלאומיים על אירן – זו הנקודה שבה אפשר לפעול נגד האירנים ללא סיכונים גבוהים מדי.
שתי תקיפות משמעותיות בוצעו נגד שלושה מתחמים בחלב ובחמה שבהם הכינו האירנים את הטילים לירי על ישראל. הפגיעה הייתה משמעותית למרות שנשאר להם כמו מסוימת של אמצעי לחימה. באחד המחסנים שהתפוצצו ניתן היה לראות את עוצמת הפיצוץ, שהעידה על כמות הטילים והנשק שהאירנים החזיקו.
מכיוון שלמשמרות המהפכה נשאר קצת נשק, הם ניסו להבריח ולהסתיר אותו בכל מיני מקומות בסוריה. באגף המודיעין עקבו אחר ניסיונות ההסתרה הללו, לפני ארבעה ימים, רגע לפני שהאירנים ניסו להוציא את המשגר הזה ולבצע ירי על ישראל, מטוסים של חיל האוויר פגעו בו וסיכלו את הניסיון. למחרת הם שוב ניסו – הוציאו משגר, והצליחו לירות 20 רקטות לשטח רמת הגולן. הרוב נפל בשטח סוריה, וחלק מהרקטות יורטו על ידי מערכת כיפת ברזל.
מפקד כוח קודס האירני בסוריה, סולימאני, ניסה בעצם לירות את כל הטילים שנותרו ברשותו לפני שגם בהם חיל האוויר יפגע. במקביל, בטהרן החל ויכוח פנימי האם נכון להשקיע כל כך הרבה משאבים וכסף בבניית כוח בסוריה שיכולותיו נלקחות פעם אחר פעם, כשלא ברור להם מה תוצאות הירי שלהם על ישראל.
באירן חושבים שישראל מסתירה נזק גדול יותר – סולימאני בפוליטיקה הפנימית מנסה לשדר שהצליח בכל זאת בעצם העובדה שיצר משוואה חדשה מול ישראל – לראשונה אירנים יורים ישירות על אזרחי ישראל, שמסתירה את הנזק.
בתקופה זו על ישראל להיות מאוד זהירה ולא לחגוג את ההצלחה. האירנים הם יריב נחוש ואמיץ שקשה לשבור אותו. הם יבדקו את החדירה המודיעינית של ישראל לתוכם ויבדקו איך יוכלו לחזור לפעול. ישנה אפשרות שעד שיתאוששו בסוריה, הם ינסו לבצע פיגועים נגד מטרות ישראליות ויהודיות בחו"ל, וגם במסגרת היכולת המוגבלת להמשיך לפעול נגד ישראל ברמת הגולן.
זו מערכה מתמשכת שמצריכה מעקב מודיעיני צמוד ודיוק מרבי כדי להמשיך לסכל את הניסיונות של אירן מצד אחד, ולא להידרדר למערכה גדולה מצד שני. בדיונים בין הדרג הצבאי למדיני עלו גם הצעות לתקיפות רחבות וגדולות, אך אמ"ן המליץ על תגובה מדודה ומשמעותית, והיא זו שהתקבלה לבסוף.
ארגון חיזבאללה הוא עדיין כלי משמעותי של האירנים במרחב. נסראללה, משיקולים פוליטיים מדיניים וגם בגלל ההרתעה הישראלית, בוחר לא להתערב. הוא עדיין עסוק בלחימה בסוריה, ובאירן מבינים שבגלל שהוא חלק מהפרלמנט הלבנוני, הוא כבר לא בובה שלהם באופן מלא כמו בעבר: יותר מורכב להפעיל אותו וכל פעולה שלו היום תגרום לפגיעה עצומה בלבנון.
מה נותר לכוח אל קודס בסוריה אחרי הפגיעה? על פי הדיווחים, מדובר ביכולת רקטית מוגבלת. בשטח סוריה מוצבים עדיין כ-2,000 אנשי משמרות המהפכה, בעיקר מומחים להפעלת מערכות נשק ומדריכים של המיליציות השיעיות.